Κόκκινος Ουρανός

3

Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου για μια φαινομενικά ανάλαφρη, αλλά διεισδυτική καλοκαιρινή κωμωδία με σκοτεινές ανταύγειες στα χνάρια του Ερίκ Ρομέρ.

Kokinos ouranos1

Στη "Νύμφη του Νερού", την αμέσως προηγούμενη ταινία του Κρίστιαν Πέτζολντ ("Το Τραγούδι του Φοίνικα", "Barbara", "Yella"), το υγρό στοιχείο περικύκλωνε από παντού τους δυο ερωτευμένους ήρωες. Στον βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο "Κόκκινο Ουρανό" τον ίδιο ρόλο παίζει η φωτιά, η οποία έχει απλωθεί στα δάση της βορειοανατολικής Γερμανίας όπου και βρίσκεται το εξοχικό των γονιών του Φίλιξ. Ο τελευταίος και ο φίλος του Λίον, ένας νεαρός συγγραφέας, έχουν αποφασίσει να περάσουν εκεί λίγες ήσυχες ημέρες, αλλά όταν φτάνουν διαπιστώνουν πως στο ίδιο σπίτι παραθερίζει και η Νάντια, κόρη μιας γνωστής της μητέρας του Φίλιξ. Ο Λίον επείγεται να δουλέψει εντατικά πάνω στο καινούργιο του μυθιστόρημα και η παρουσία της Νάντια τον εκνευρίζει, ενώ οι πυρκαγιές στην περιοχή γίνονται ολοένα πιο απειλητικές.


Οι καλοκαιρινές "ηθικές κωμωδίες" του Ερίκ Ρομέρ δείχνουν το δρόμο σε ένα ανάλαφρο στον τόνο και ειρωνικό στη ματιά του δράμα χαρακτήρων, το οποίο σταδιακά σκοτεινιάζει, καθώς ο ήρωάς του βαδίζει προς την αληθινή ζωή. Αυτήν που ο Λίον προσπαθεί να αποτυπώσει στο λογοτεχνικό πόνημά του, αλλά αδυνατεί μιας και επιμένει να στέκεται μακριά της σε απόσταση ασφαλείας. Δεν οδηγεί, δεν κολυμπάει και απέναντι σε κάθε πρόσκληση των φίλων του κρατάει μια επιφυλακτική στάση, με τη μόνιμη δικαιολογία ότι πρέπει να δουλέψει. Αλλά ενώ οι άλλοι το κάνουν (η Νάντια πουλάει παγωτά, ο Φίλιξ επιδιορθώνει τη στέγη του σπιτιού), εκείνος δεν έχει γράψει τόσες μέρες έστω μία αράδα. Η ζωή, όμως, δεν τον περιμένει και έτσι μέσα από μια χαλαρή πλοκή, που κινείται τεθλασμένα συντηρώντας μια διαρκή εκκρεμότητα (γεγονότων και συναισθημάτων), σκληρές αλήθειες έρχονται με φόρα στην επιφάνεια. Ο Πέτζολντ επισημαίνει την αναπόφευκτη σύγκρουσή τους με τις ψευδαισθήσεις κάθε νέας γενιάς (το γεωγραφικό "ντεκόρ" της ταινίας είναι η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας), αλλά και με εκείνες μιας υψηλής, αποστειρωμένης διανόησης.

Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Κόκκινος Ουρανός

Roter Himmel / Afire
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 102 '
  • Κρίστιαν Πέτζολντ

Ο Λίον είναι ένας νεαρός συγγραφέας, ο οποίος μαζί με το φίλο του Φέλιξ πηγαίνει για λίγες ημέρες στο οικογενειακό εξοχικό του τελευταίου στη Βαλτική θάλασσα. Εκεί σκοπεύει να δουλέψει εντατικά πάνω στο καινούργιο του μυθιστόρημα, αλλά η απροειδοποίητη εμφάνιση της νεαρής Νάντια θα του αλλάξει τα σχέδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".