Έφτασε η ώρα του "super" Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Μικροί και μεγάλοι σινεφίλ δίνουν ραντεβού στη διοργάνωση – γιορτή των ταινιών που απευθύνονται στο νεαρό κοινό.

Ernest & Celestine

Η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης γύρω από το σινεμά που αγαπά το νεαρό κοινό, επιστρέφει πιο πληθωρικό από ποτέ για έκτη συνεχή χρονιά. Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (13-19/11), απλώνεται στους κινηματογράφους Δαναός, Κηφισιά Cinemax, Σινεάκ, καθώς επίσης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζοντας περισσότερες από 90 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες από 32 χώρες γύρω από την κεντρική θεματική "super powers – super feelings". Μέσα από το πρόγραμμα προβολών ο θεσμός εμβαθύνει στην έννοια της αυτοέκφρασης και της διαφορετικότητας, όπως επίσης στην πολύτιμη χαρά το να είσαι ο εαυτός σου οδεύοντας προς την ενηλικίωση. Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ταινία ξεχωριστά μπορείτε να βρείτε εδώ στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Τα highlights του φεστιβάλ

Mighty Afrin: In The Time Of Floods
"​​​Mighty Afrin: In the Time of Floods"

Περιβάλλον

Μία από τις πιο δημοφιλείς ενότητες του προγράμματος περιλαμβάνει τη συλλογή "Green", η οποία αποτελείται από ταινίες που προωθούν εύγλωττα οικολογικά και φιλοζωικά μηνύματα. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να δούμε το άψογο ντοκιμαντέρ "Mighty Afrin: In the Time of Floods" (Άγγελος Ράλλης), στο οποίο καταγράφονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες μιας 12χρονης στο Μπαγκλαντές να επιβιώσει ολομόναχη σε μια περιοχή που μαστίζεται από αλλεπάλληλες πλημμύρες. Ακόμη, στο animation "Κατάκ: Η Γενναία Φάλαινα" (Κριστίν Νταγιέρ-Ντιπόν & Νίκολα Λεμέ), όπου η αφήγηση υιοθετεί το ύφος του παραμυθιού για να μιλήσει με ευαισθησία πάνω στο κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζουν τα ζώα, έχοντας ως φόντο τον καναδικό Αρκτικό Κύκλο και στο σενάριο αστεία που θα απολαύσουν θεατές όλων των ηλικιών.

Κατάκ Η Γενναία Φάλαινα
"Κατάκ: Η Γενναία Φάλαινα"

Η Γειτονιά μας

Σε αυτό το τμήμα οι ταινίες αποτελούν ένα παράθυρο στις χώρες που βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας και έχουν στόχο να φωτίσουν όλα όσα συνδέουν τους λαούς μεταξύ τους. Για πρώτη φορά φέτος συμμετέχουν επίσης φιλμ από την Κύπρο, το Κόσοβο και την Τουρκία. Η ταινία που προτείνουμε είναι σπαρταριστή, έρχεται από την Κροατία όπου έκανε πάταγο στους κινηματογράφους και έχει τίτλο "Το Ημερολόγιο της Παουλίνα Π." (Νέβεν Χιτρέκ). Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια δημοφιλή μαθήτρια η οποία θα πρέπει να βρει από το μηδέν τις προσωπικές ισορροπίες της, όταν μια νέα κοπέλα φτάνει στο σχολείο και οι γονείς της αρχίζουν να επιδεικνύουν μια ανεξήγητα παράξενη συμπεριφορά.

Baby & Me
Κινούμενα σχέδια μικρής διάρκειας για παιδιά από 0 έως 3 ετών.

Μέσα σε μια αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και χαμηλό ήχο, το πρώτο ραντεβού με το σινεμά γίνεται απολαυστικό για τα μωρά, που μπορούν να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν, να τρέξουν με ασφάλεια και να αποκτήσουν την πρώτη τους κινηματογραφική εμπειρία!

Κινηματογραφική διασκέδαση με αξιολάτρευτους χαρακτήρες
Για παιδιά από 2 έως 7 ετών.

Τα πιτσιρίκια έχουν μια πρόκληση: να ανακαλύψουν νέους φανταστικούς κόσμους, να διασκεδάσουν με απίθανους χαρακτήρες και να απολαύσουν μαγικές περιπέτειες στολισμένες με μουσική και τραγούδι. Οι ήρωες των ταινιών που απευθύνονται σε αυτή την ηλικία γιορτάζουν τη μοναδικότητά τους και θα ταξιδέψουν τα παιδιά στο διάστημα, θα τα κάνουν πειρατές, αλλά και θα τους μιλήσουν – ναι, από τόσο νωρίς – για το περιβάλλον. Ηθοποιοί επί σκηνής θα φέρουν τους ήρωες των ταινιών σε απόσταση αναπνοής, μέσα από τη ζωντανή μεταγλώττιση που ερμηνεύουν οι Ευγενία Δελιαλή, Προμηθέας Νεραττίνι Δοκιμάκης, Αθηνά Μουστάκα, Λήδα Πλατσή, Αλέξανδρος Σιάτρας, Μαρία Φιλίνη και Φάνης Παυλόπουλος. Στην ενότητα προβάλλονται επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες συγκεντρώνονται σε ομάδες με τίτλους όπως "Ζωηροί Φίλοι", ενώ ξεχωρίζει το "Νανούρισμα της Αρκούδας" (Μάρα Λινίνια) από τη Λετονία όπου ξεδιπλώνεται μια τρυφερή οικογενειακή ιστορία. Αρκουδάκια πρωταγωνιστούν επίσης στο "Ερνέστ & Σελεστίν: Το Ταξίδι" (Ζαν-Κριστόφ Ροζέ & Ζουλιέν Τσενγκ), όπου επανενωνόμαστε με δύο αγαπημένους ήρωες κινουμένων σχεδίων.

Ο Μόντι και το Περίεργο Μυαλό του
"Ο Μόντι και το Περίεργο Μυαλό του"

Αξέχαστες προσωπικότητες
Για παιδιά από 8 έως 12 ετών.

Στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ υπάρχει χώρος για τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Σύμμαχοι σε αυτό το ιδιότυπο ταξίδι αυτογνωσίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αποτελούν οι απίστευτοι ήρωες των παρακάτω ταινιών. Όπως η Ντούνια μια μικρή προσφύγισσα η οποία συνεχίζει να "κουβαλάει" την πατρίδα της στην καρδιά της ("Η Ντούνια και η Πριγκίπισσα του Χαλεπιού", Μάρια Ζαρίφ & Αντρέ Καντί), ο αουτσάιντερ Μόντι ("Ο Μόντι και το Περίεργο Μυαλό του", Άντερς Μοργκενχάλερ & Μάικλ Βουλφ) ή ο Ντίλαν, ο οποίος είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ανεξάρτητα από την αναπηρία του ("Ο Άσσος του Ποδοσφαίρου", Κάμιελ Σουβενάρ). Έπειτα, δε ξεχνάμε την περιπετειώδη Λου η οποία στο "Kiddo" (Ζάρα Ντβίνγκερ) κάνει ένα αποκαλυπτικό road trip με τη μητέρα της. Τέλος, έχετε υπόψη πως επιπλέον στην ενότητα "Kids’ Picks" παρουσιάζονται έξι ταινίες μικρού μήκους που επέλεξαν μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

Ο Άσσος του Ποδοσφαίρου
"Ο Άσσος του Ποδοσφαίρου"

Teens’ Picks
Για εφήβους 13-18 ετών.

Οι σινεφίλ έφηβοι της Β’ και Γ’ Γυμνασίου επιλέγουν πέντε ταινίες με ήρωες συνομήλικούς τους που καλύπτουν ευρεία θεματολογία, η οποία εκτείνεται από το στρατό μέχρι τα κοινωνικά δίκτυα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα πορτρέτο από κινηματογραφικούς έφηβους χαρακτήρες οι οποίοι αναζητούν τη θέση τους πρώτο στον προσωπικό μικρόκοσμό τους και ύστερα στον αληθινό κόσμο. Με παρόμοιο τρόπο βιώνουν τη στρατιωτική θητεία τους οι πρωταγωνιστές του "Buffer Zone" (Σάββας Σταύρου), όπου δύο νεαροί φαντάροι οι οποίοι χωρίζονται από μία γραμμή αντιπαράταξης  ερωτεύονται και βρίσκουν διέξοδο στη μουσική, μέσα σε ένα περιβάλλον καταπίεσης.

Buffer Zone
"Buffer Zone"

Greek Shorts
Για εφήβους 13-18 ετών.

Μερικές από τις πιο ταλαντούχες κινηματογραφικές φωνές στο πεδίο των ταινιών μικρού μήκους της Ελλάδας και της Κύπρου αναδεικνύονται σε ένα τμήμα ειδικά σχεδιασμένο για εκείνους. Μεταξύ άλλων παρουσιάζεται το "Along the Way" (Mάικε ντε Γιονγκ), ένα φιλ το οποίο προέκυψε μέσα από την εθελοντική εργασία της σκηνοθέτριας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου, όπου γνώρισε δύο 19χρονες Αφγανές δίδυμες που ρίσκαραν τα πάντα για να περάσουν στην Ευρώπη και να πραγματοποιήσουν τα καλλιτεχνικά όνειρά τους. Η αδελφική σχέση τους αλλά και η αποφασιστικότητά τους, τούς έδωσαν κουράγιο να ξεπεράσουν τις κακουχίες, τις παρανομίες και τα εμπόδια που συνάντησαν σε κάθε τους βήμα, αναζητώντας ταυτόχρονα την υπόλοιπη οικογένειά τους σε αυτή τη συγκινητική αληθινή ιστορία. Από την άλλη, το "Μία στο Εκατομμύριο" (Χόγια Τομ) απεικονίζει τη σχέση δύο εφήβων οι οποίες χωρίζονται από έναν ωκεανό όμως έχουν κοινή αγάπη την ενόργανη, μέσα από την οποία αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων.

Along the Way
"Along the Way"

Παράλληλα, εδώ αξίζει να σημειωθεί πως φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζονται οι οκτώ μεγάλου μήκους και οι εννέα μικρού μήκους ευρωπαϊκές ταινίες που διεκδικούν τα βραβεία του Ένωσης Ευρωπαϊκών Ταινιών για Παιδιά (ECFA). Οι δάφνες απονέμονται από μια διεθνή κριτική επιτροπή, ενώ εκείνη του Παιδικού & Εφηβικού Φεστιβάλ απαρτίζουν οι Michael Harbauer (διευθυντής Φεστιβάλ Schlingel, Γερμανία), Alessandro Stevanon (καλλιτεχνικός διευθυντής,Φεστιβάλ Cactus, Ιταλία), Anna Stadnik-Wójtowicz (καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Cinema in Sneakers, Πολωνία).

Εκπαιδευτικά εργαστήρια & Playroom

Τα εργαστήρια του φεστιβάλ έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλή από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής τους, για αυτό φροντίστε να κλείσετε άμεσα τη θέση σας σε αυτά πατώντας ένα κλικ εδώ. Έτσι θα δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τις πιο συναρπαστικές πτυχές του σινεμά πλάι σε καταξιωμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς της έβδομης τέχνης. Δείτε παρακάτω ποια είναι τα φετινά εργαστήρια, τα οποία διεξάγονται 18-19/11 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τον κινηματογράφο Κηφισιά Cinemax και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

  • Cinemini on Tour για παιδιά 4-6 ετών, παιχνίδι με το σινεμά στα πιο τρυφερά – καθοριστικά χρόνια
  • Πώς κινείται ο αυτοκινητόσαυρος; για παιδιά 7-9 ετών, που θα δημιουργήσουν το πρώτο τους animation
  • Ο μεγαλύτερος θησαυρός μου, για παιδιά 8-12 ετών, τα παιδιά ζωγραφίζουν το δικό τους αγγείο στα άδυτα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
  • Όταν ζωντανεύει το χαρτί, για παιδιά 8-12 ετών, οι ήρωες των ταινιών ζωντανεύουν μέσα από το χαρτί
  • Τι με περιμένει στην εφηβεία; για παιδιά 9-12 ετών και τους γονείς τους, σε μια συζήτηση-αναζήτηση που θα βοηθήσει τη διαδικασία της κρίσιμης αυτής μετάβασης
  • Και ξαφνικά όλοι μιλάνε ελληνικά…. για παιδιά από 10 ετών, που θα κάνουν τη δική τους μεταγλώττιση
  • ΣυΝΑΙνώ, για εφήβους από 13 ετών, μια ανοιχτή κουβέντα για τη συναίνεση
  • Φύλο… πορείας, για εφήβους από 13 ετών, για τα έμφυλα στερεότυπα

Δεν τελειώνουμε όμως εδώ! Επειδή το φεστιβάλ είναι πάνω από όλα διασκέδαση, ο θεσμός σε συνεργασία με το Nannuka και το Cozy Kids έχει διαμορφώσει ένα χώρο Playroom στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώστε να απασχολούνται τα παιδιά πριν, ενδιάμεσα ή μετά από τις προβολές.

Ένα ακόμα κρίσιμο κομμάτι της διοργάνωσης είναι η προσβασιμότητα. Σε συνεργασία με τις εταιρείες Happy Act και Liminal, το φεστιβάλ έχει προσαρμόσει μεγάλο μέρος των προβολών ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλες. Οι ταινίες με διαλόγους παρουσιάζονται με ελληνικούς SDH υπότιτλους από τη liminal και τον Γιάννη Παπαδάκη, οι προβολές του προγράμματος "Μικρά για τα μικρά" είναι αισθητηριακά φιλικές σε όλους τους χώρους προβολής, ενώ υπάρχουν και προβολές με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και με ακουστική περιγραφή από τη liminal. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Συμπερίληψη εν Δράσει" θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή, με δωρεάν είσοδο, στις 18/11 στον κινηματογράφο Δαναός 2 στις 12:30.

Επιπλέον, φέτος το φεστιβάλ εγκαινιάζει μια σειρά πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων οι οποίες απευθύνονται στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης και εξωστρέφειας της παραγωγής παιδικού και εφηβικού περιεχομένου της χώρας μας. Έτσι, στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ξενοδοχείο StratosVasilikos Athens πραγματοποιείται το "ATHICFF for Professionals" που περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια για νέους επαγγελματίες του χώρου, παρουσιάσεις καλών πρακτικών και ειδικότερα συμπαραγωγών μεταξύ χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και συναντήσεις δικτύωσης μεταξύ Ελλήνων παραγωγών παιδικού περιεχομένου και επιλεγμένων ευρωπαίων συναδέλφων τους και sales agents με στόχο την προώθηση συνεργασίας.

Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας μαθητών από διάφορα μέρη της χώρας, με φιλοξενούμενους μαθητές από το Μουσικό Γυμνάσιο Καρδίτσας και τους καθηγητές τους. Παιδιά και συνοδοί θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια του φεστιβάλ.

Πληροφορίες

Χώροι: Δαναός (Λ. Κηφισίας 109, Πανόρμου, 2106922655), Κηφισιά Cinemax (Λ. Κηφισίας 245, Κηφισιά, 2106233567), Σινεάκ (Πλ. Δημαρχείου, Πειραιάς, 2104225653), Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Βασ. Κωνσταντίνου & Βασ. Γεωργίου, Πειραιάς, 2104194583), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Ιλίσια, 2107282333), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 2107228321)
Είσοδος: € 6, € 4 (σχολικές προβολές)
Προπώληση στο more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Κηφισιά Cinemax

Λ. Κηφισίας 245, Ζηρίνειο, Κηφισιά (ΗΣΑΠ Κηφισιά)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.