Έναρξη με τον νέο Κεν Λόουτς στο 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το φεστιβάλ ξεκινά πανηγυρικά με το καινούριο φιλμ του σπουδαίου σκηνοθέτη και παρουσία του σεναριογράφου Πολ Λάβερτι.

Η Τελευταία Παμπ1

Πανηγυρική έναρξη για το προσεχές 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (30/11-6/12), καθώς το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με την "Τελευταία Παμπ", τη νέα ταινία του δύο φορές βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Κεν Λόουτς, η οποία προβάλλεται παρουσία του σεναριογράφου Πολ Λάβερτι - σταθερού συνεργάτη του Βρετανού σκηνοθέτη. Σημειώστε δε πως ο Λάβερτι πρόκειται να δώσει masterclass την ίδια μέρα (30/11, 12.00) στο Άστορ.

Όπως προδίδει ο τίτλος, το φιλμ του Λόουτς περιστρέφεται γύρω από τη μοναδική παμπ που έχει απομείνει σε ένα χωριό της νοτιοανατολικής Αγγλίας, το οποίο σταδιακά ερημοποιείται διότι τα ορυχεία έχουν κλείσει και οι κάτοικοι υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν. Τότε προκύπτει μια νέα απροσδόκητη ευκαιρία για αναβίωση του τόπου, όταν χάρη στα φθηνά διαθέσιμα σπίτια έρχονται να εγκατασταθούν πρόσφυγες από τη Συρία. Η "Τελευταία Παμπ" διεκδίκησε το Χρυσό Φοίνικα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών.

Η Τελευταία Παμπ2

Με αφορμή την ανακοίνωση της έναρξης του Πανοράματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίνος Φένεκ Μικελίδης σχολιάζει σχετικά με τη φετινή διοργάνωση: "Σε μια περίοδο ανεξέλεγκτων πολέμων, οικονομικής εξαθλίωσης στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας, έξαρσης της μετανάστευσης και επικίνδυνης ανόδου της ακροδεξιάς, το 36 Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έρχεται, όπως πάντα, να μας προσφέρει, όχι απλά ένα αδιέξοδο από τα καθημερινά αυτά προβλήματα, αλλά έναν καθρέφτη του εαυτού μας και της κοινωνίας μας, για να μας αφυπνίσει από την απάθεια ή από ένα επικίνδυνο εφησυχασμό. Έναν καθρέφτη στο όνειρο, όπως έλεγε και ο Μπουνιουέλ, όχι όμως ένα όνειρο φυγής, αλλά ένα όνειρο που ανοίγει τους δρόμους σε μιαν άλλη, πιο καίρια και αληθινή πραγματικότητα. Για όσους κοιτάζουν μπροστά, αντλώντας από το παρελθόν για να φτιάξουν ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Με οδηγό και μέντορα τους ανθρώπους που μας ανοίγουν αυτόν τον καθρέφτη, μέσα από τη μαγική τους οθόνη!".

Εκτός από την "Τελευταία Παμπ", στο πρόγραμμα του Πανοράματος μας περιμένουν αφιερώματα σε τρεις σπουδαίους δημιουργούς (Ανιές Βαρντά, Ζόρζ Φρανζί, Λίντσεϊ Άντερσον), καθώς επίσης focus στο έργο του σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή και της διευθύντριας φωτογραφίας Ολυπμίας Μυτιληναίου. Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πλήρους προγράμματος, υπενθυμίζουμε το προ-φεστιβαλικό αφιέρωμα στον Εμίρ Κουστουρίτσα, το οποίο φιλοξενείται τον κινηματογράφιο Studio (23-26/11).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".