Arte Povera – The Documentary

3

Ένα άψογα στημένο μεταμοντέρνο ντοκιμαντέρ το οποίο αποτελεί πολύτιμη καταγραφή ενός καινοτόμου ορόσημου για την εγχώρια μουσική σκηνή.

Arte Povera – The Documentary 1

Τον Απρίλιο του 2023 έκανε την εμφάνισή της σε επιλεγμένους κινηματογράφους η ταινία "Arte Povera", το οπτικοακουστικό making off για το ομώνυμο άλμπουμ του πολύπειρου παραγωγού Beats Pliz. Επτά μήνες αργότερα το φιλμ επανέρχεται για ευρύτερη διανομή στις αίθουσες, με το δίσκο στο ενδιάμεσο να έχει γνωρίσει ευρεία αποδοχή και να έχει γράψει ιστορία ως ο πρώτος στο ελληνικό χιπ χοπ που έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας πρωτότυπες συνθέσεις κλασικής μουσικής. Πίσω από τις δύο άρρηκτα συνδεδεμένες παραγωγές βρίσκεται ο κατά κόσμον Φώτης Γεωργιάδης, ταιριαστά ένας σύγχρονος άνθρωπος - ορχήστρα, ο οποίος ευθύνεται για τα πάντα στα εν λόγω πρότζεκτ, από τη μουσική μέχρι τη σκηνοθεσία.

Η μεταμοντέρνα προσέγγιση που διαπνέει το άλμπουμ δε θα μπορούσε να λείπει και από το κινηματογραφικό "Arte Povera", το οποίο αποφεύγει τις συμβάσεις ενός τυπικού ντοκιμαντέρ αντιμετωπίζοντας το χρονικό των ηχογραφήσεων τόσο καθαρά καταγραφικά όσο και ως βίντεο κλιπ αλλά και teaser του άλμπουμ. Έτσι δεν υπάρχει λεπτό που να περνάει στράφι στη μεγάλη οθόνη, αφού τα πάντα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα από τον Γεωργιάδη ώστε να περιπλέκουν το ρεαλισμό (σκηνές στο στούντιο) με την προσχεδιασμένη δράση - μυθοπλασία (σεκάνς αυτοκινήτου, θεάτρου).

Arte Povera – The Documentary2

Την ώρα που η εγχώρια χιπ χοπ σκηνή απολαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο καλλιτεχνικής ακμής και δημόσιας αποδοχής, ποδοσφαιρικά γήπεδα και venues αρκετών χιλιάδων χωράνε πλέον τους ράπερς, τα κομμάτια του "Arte Povera" έρχονται να επαληθεύσουν το δημιουργικό πλούτο μιας μουσικής που διαχρονικά αντιμετωπίζει την υποτίμηση της ντόπιας ιντελιγκέντσιας. Υπό αυτήν την έννοια, είναι δύσκολο να μη συγκινούν οι συναισθηματικά φορτισμένοι συμβολισμοί του δίσκου, όπως ο άψογος στίχος του Εθισμού "Ορχήστρες που παίζουν για μας / Τα κωλόπαιδα της γειτονιάς" ("Recital In D# Minor") ή ο φόρος τιμής του Sadam στον Mad Clip ("Lavara & Balaclava in C Minor").

Έξυπνα, ο Γεωργιάδης μεταφράζει τις νότες του σε κινηματογραφικές εικόνες προσπερνώντας τυχόν παραγωγικούς περιορισμούς και υιοθετώντας ασπρόμαυρη αισθητική. Κινήσεις οι οποίες κλείνουν το μάτι από τη μία στο καθαυτό κίνημα του arte povera (τέχνη "από τα κάτω" με φθηνά υλικά) και από την άλλη στον κλασικισμό του σινεμά. Από εκεί και πέρα βέβαια, όσο καλοστημένες και εάν είναι οι αρχικές βιντεοκλιπίστικες βινιέτες, τα μυθοπλαστικά κομμάτια του ντοκιμαντέρ σταδιακά τείνουν προς την επανάληψη και φλερτάρουν με την αυταρέσκεια. Αφενός κάποιες ιδέες λειτουργούν σαφώς καλύτερα από άλλες, όπως εκείνη του άτυπου road movie στη Θεσσαλονίκη, αφετέρου ίσως θα είχε νόημα στη θέση ορισμένων όμοιων κοντινών του Γεωργιάδη ο οποίος βρίσκεται έτσι κι αλλιώς παντού, να βρίσκονταν πλάνα από την πρόσφατη μεγαλειώδη συναυλία του στον ασφυκτικά sold out Λυκαβηττό. Όχι τίποτα άλλο, αυτή η βραδιά αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για τον ίδιο, έναν επιπλέον φαινομενικά ακατόρθωτο στόχο ο οποίος επετεύχθη με κρότο.

Ελλάδα. 2023. Α/Μ. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: VILLAGE CINEMAS.

Περισσότερες πληροφορίες

Arte Povera - The Documentary

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 80 '
  • Φώτης Γεωργιάδης

Το χρονικό της δημιουργίας του δίσκου «Arte povera», του πρώτου στο ελληνικό χιπ χοπ που συνδυάζει ραπ και κλασική μουσική, από τον Beats Pliz.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.