Συναισθηματική έναρξη για το 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Με παρουσιαστή τον Δημήτρη Πιατά και επίσημη πρεμιέρα το βραβευμένο στις Κάννες «Στη Φωτιά» του Τραν Αν Χουνγκ, το φετινό εθνικό σινε-event ξεκίνησε με μια κομψή αίσθηση συγκινητικής νοσταλγίας.

Festival Thessalonikis 2023 enarxi

Μέσα σ' ένα πλουσιότατο πρόγραμμα 260 και πλέον ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους απ' όλο τον κόσμο το οποίο αποτελείται στην πλειοψηφία του από αναμενόμενες πρεμιέρες, το φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει εντάξει και μερικά πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα, από αυτά στα "Φαντάσματα" ως εκείνα στους Τάκη Κανελλόπουλο και Νίκο Περάκη. Πρωταγωνιστής στο "Αρπα Colla" του τελευταίου, ο οποίος θα τιμηθεί με ειδικό Χρυσό Αλέξανδρο, ο Δημήτρης Πιατάς ήταν ο κεφάτος και νοσταλγικός παρουσιαστής της χθεσινοβραδινής τελετής έναρξης.

Ο καταξιωμένος κωμικός μάς ξενάγησε στα highlights της φετινής διοργάνωσης, από την αφίσα και τα σποτάκια της ως τη φετινή πρέσβειρά της Αγοράς Χαρούλα Αλεξίου και φυσικά τις ταινίες. Μίλησαν ακόμα η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου καθηγήτρια Ελευθερία Θανούλη, η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό, με συγκινητική αναφορά στον πρώτο διευθυντή της διεθνούς εποχής του φεστιβάλ Μισέλ Δημόπουλο, η αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, με πολύ μεστή τοποθέτηση, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Χρίστος Δήμας και τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος παρουσίασε την ταινία έναρξης. Το "Στη Φωτιά" του Γαλλοβιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ ("Το Άρωμα της Πράσινης Παπάγιας"), η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας του φεστιβάλ Καννών και αποτελεί την επίσημη γαλλική πρόταση για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας.

Festival Thessalonikis 2023 enarxi2
Ο παρουσιαστής της τελετής έναρξης Δημήτρης Πιατάς (αριστερά) και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Το "La Passion de Dodin Bouffant", όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της, εξελίσσεται στην επαρχαική Γαλλία των τελων του 19ου αιώνα και αποτελεί μια κομψή κινηματογραφική ιδέα υψηλής γαστριμαργικής απόλαυσης η οποία φέρνει στο νου τη "Γιορτή της Μπαμπέτ". Αφηγείται τη σιωπηλά ρομαντική ιστορία αγάπης ενός μπουρζουά γευσιγνώστη (Μπενουά Μαζιμέλ) και της μαγείρισσάς του (Ζιλιέτ Μπινός), συνοδευόμενη από μια εκθαμβωτικά γοητευτική χορογραφία γκουρμέ πιάτων. "Μια χορογραφία γεύσεων, οι οποίες αφηγούνται ξεχασμένες, μα τόσο σημαντικές ιστορίες. Όπως θα ακούσετε σε λίγο στην ταινία, η μαγειρική τέχνη είναι κουλτούρα και μνήμη, παράδοση, ταπεινότητα και αγάπη. Έτσι, μια συνταγή με ψάρια και λαχανικά δεν είναι απλώς ένα πιάτο για φαγητό, αλλά είναι η συνάντηση της στεριάς με τη θάλασσα που υμνεί την ομορφιά του τόπου μας", όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Sti fotia
"Στη Φωτιά" του Τραν Αν Χουνγκ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.