Ο "Αγών" ανοίγει την πλατφόρμα υποβολής ταινιών για το 2024 και γιορτάζει τη 12η έκδοσή του με διήμερο προβολών

Θα προβληθούν ταινίες που βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν στο 11ο Φεστιβάλ "Αγών" και θα υπάρξει ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Αρχαιολογία και Κινηματογράφος – Επιστήμη και Τέχνη σε μια γοητευτική σύζευξη", με τη συμμετοχή σημαντικών σκηνοθετών και αρχαιολόγων.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας 'Αγών'

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας "Αγών", στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 12ης έκδοσής του που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2024, διοργανώνει διήμερο προβολών με ελεύθερη είσοδο στις 10 και 11 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη", του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα προβληθούν ταινίες που βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν στο 11ο Φεστιβάλ "Αγών", ενώ το βράδυ της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ., διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Αρχαιολογία και Κινηματογράφος – Επιστήμη και Τέχνη σε μια γοητευτική σύζευξη", με τη συμμετοχή σημαντικών σκηνοθετών και αρχαιολόγων.

Οι συμμετοχές για το Διεθνές Φεστιβάλ "Αγών" 2024 άνοιξαν

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας "Αγών" 2024 θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 25 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η πλατφόρμα υποβολής ταινιών είναι πλέον ανοιχτή για τους δημιουργούς από όλο τον κόσμο, που θέλουν να υποβάλουν τις ταινίες τους, οι οποίες και θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της διοργάνωσης: Grand Prix, Σκηνοθεσίας, Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο "Τα μικρά του Αγώνα" και Βραβείο Κοινού. Το ρεκόρ συμμετοχών στην προηγούμενη διοργάνωσή του, όπου είχαν υποβληθεί 1.450 ταινίες από 110 χώρες από όλο τον κόσμο, φανερώνει το διεθνές ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας "Αγών".

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας

Θεματική του Φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: αρχαιότητα, μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες και παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, πολιτιστική κληρονομιά, η δημιουργία νέων πολιτισμών μέσω της μετανάστευσης και του πολυφυλετισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, η καταγραφή του κάθε κόσμου που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο. Γίνονται δεκτές ταινίες κάθε είδους, όπως ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ., ανεξαρτήτως διάρκειας, που να έχουν ολοκληρωθεί από το 2019 και μετά.

H υποβολή συμμετοχής γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ είτε μέσω της πλατφόρμας FilmFreeway, μέχρι την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας

Διήμερο βραβευμένων και επιλεγμένων ταινιών 

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι και οι βραβευμένες "Το ίχνος του χρόνου" της Διονυσίας Κοπανά (Βραβείο Σκηνοθεσίας), "Έτσι μιλάει η Ταράμ – Κουμπί: Η αλληλογραφία των Ασσυρίων" της Vanessa Tubiana-Brun (Βραβείο Σεναρίου), "Ρίζες" των Ελίζας Σόρογκα και Αίγλης Δράκου (Βραβείο Εκπαιδευτικής Ταινίας), "Σπήλαιο Κοσκέρ: Ένα αριστούργημα με διορία χρόνου" της Marie Thiry (Βραβείο Φωτογραφίας), "Τα ξεχασμένα πρόσωπα της Παλμύρας", του Meyar Al-Roumi  (Βραβείο Αρχαιολογίας), "Δεσποινίς Ρονάλντο", του Kioumars Mohammad Chenari (Βραβείο "Τα μικρά του Αγώνα"), "Portolago - Φαντάσματα στο Αιγαίο", της Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά (Βραβείο Kοινού) και "Homo Sapiens: Νέοι Ορίζοντες", του Olivier Julien (Grand Prix Επιτροπής). Θα προβληθούν και ταινίες που τιμήθηκαν με Ειδική Μνεία ή διέγραψαν αξιοθαύμαστη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ: "Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη" του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, "Φρανθίσκο Άλμπο: Έλληνες ναυτικοί στον Πρώτο Περίπλου του Κόσμου", του Pedro Olalla, "Περσέπολις – Σικάγο", του Orod Attarpour και "Μαρά και Ροβεσπιέρος: οι ασθενείς της Επανάστασης", του Dominique Adt.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας
Η κριτική επιτροπή της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου Αγών 1996 (από αριστερά): Dario di Blasi (τότε διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας του Ροβερέτο, νυν διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας του Bacoli, Νάπολη, Ιταλία), Tahar Ben Redjeb (διευθυντής του φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Αμιένης, Γαλλία), †Maria Stofella (ζωγράφος, Ιταλία), †Alexis Solà (γλωσσολόγος, ελληνιστής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης), Ελένη ΓλύκατζηΑρβελέρ, Άννα Λαμπράκη (εκδότρια του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες), ΜέμηΣπυράτου, †Νίκος Κούνδουρος, Χρήστος Μπουλώτης (αρχαιολόγος, συγγραφέας), Anne Fenton (υπεύθυνη του αρχείου της UNESCO στο Παρίσι)

Το βράδυ της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, με θέμα "Αρχαιολογία και Κινηματογράφος – Επιστήμη και Τέχνη" σε μια γοητευτική σύζευξη, που διοργανώνεται και αυτή με ελεύθερη είσοδο. Τη συζήτηση συντονίζει η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας "Αγών", σκηνοθέτης, Μέμη Σπυράτου.

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας
Άννα Λαμπράκη (εκδότρια του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες), ΜέμηΣπυράτου  (πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΑΓΩΝΑ), Μαρία Παλάτου (Γενική Γραμματέας διοργάνωσης) - Αγών 2009, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στην ανοιχτή συζήτηση θα συμμετάσχουν σημαντικοί σκηνοθέτες και αρχαιολόγοι: Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης, Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά, σκηνοθέτης, Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του ANIMASYROS Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Διονυσία Κοπανά, σκηνοθέτης, Μανόλης Κορρές, αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός και καθηγητής της ιστορίας της αρχιτεκτονικής σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017, Φίλιππος Κουτσαφτής, σκηνοθέτης, Νίνα Κυπαρίσση, Δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟ, Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης, Χριστίνα Μερκούρη, αρχαιολόγος, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Γιάννης Μεταξάς, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας, τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences, Pedro Olalla, σκηνοθέτης, Αγγελική Σίμωσι, αρχαιολόγος, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Ελίζα Σόρογκα, σκηνοθέτης, Χάρης Τζάλας, συγγραφέας, ιστορικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος Πειραματικής Αρχαιολογίας και Ναυπηγικής. Στη συζήτηση θα παρευρεθεί και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".