Ο Δημήτρης Κολιοδήμος μάς παρουσιάζει "101 ταινίες με μυστικούς πράκτορες"

Το βιβλίο επικεντρώνεται σε ταινίες που έχουν ως πρωταγωνιστές "κατάσκοπους", αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των οποίων αποτελεί ο Τζέιμς Μποντ – ένας πράκτορας στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας της Μεγάλης Βρετανίας, που φέρει τον κωδικό 007.

101 ταινίες με μυστικούς πράκτορες

Το βιβλίο "101 ταινίες με μυστικούς πράκτορες" του Δημήτρη Κολιοδήμου επικεντρώνεται σε ταινίες που έχουν ως πρωταγωνιστές "κατάσκοπους", αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των οποίων αποτελεί ο Τζέιμς Μποντ – ένας πράκτορας στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας της Μεγάλης Βρετανίας, που φέρει τον κωδικό 007. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, η επιτυχία των ταινιών του, γέννησε ένα πλήθος άλλων φιλμικών πρακτόρων, που κατέκλυσαν τις οθόνες ολόκληρης της υφηλίου. Ένα σημαντικό μέρος των ταινιών αυτών, μαζί με άλλες, προγενέστερες ή μεταγενέστερες, από το 1936 μέχρι το 2022, θα συναντήσετε στις σελίδες του.

Με τον όρο "κατάσκοπος" εννοούμε το άτομο εκείνο στο οποίο έχει ανατεθεί η απόκτηση κρυφά πληροφοριών. Για κάθε χώρα ή οργανισμό, υπηρεσία ή εταιρεία, "κατάσκοπος" είναι ο άνθρωπος του αντιπάλου της, ο δικός της άνθρωπος αναφέρεται ως "πράκτορας". Χωρίς μία τέτοια διάκριση, οι δύο όροι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι συνώνυμοι και να χρησιμοποιηθούν σ’ όλες τις περιπτώσεις. Κάθε πράκτορας ή κατάσκοπος συνεργάζεται με συναδέλφους του και αντιμάχεται τους αντιπάλους του με τέτοιον τρόπο ώστε να μην γίνει γνωστή η δράση του και να μην αποκαλυφθεί η ιδιότητά του. Υπό σαφείς προϋποθέσεις ή κάτω από καθορισμένες συνθήκες, συγκεκριμένοι κατάσκοποι/πράκτορες διαθέτουν εν λευκώ "εξουσιοδότηση να σκοτώνουν". Τα άτομα αυτά, στον κινηματογράφο, λέγονται "μυστικοί πράκτορες", με το επίθετο να επισημαίνει την εκχώρηση αυτή και να υπογραμμίζει τη θανατηφόρα δράση τους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Κολιοδήμος είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο & Πολυμέσων και της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, ασχολείται με το σινεμά από το 1975.

Για είκοσι χρόνια (1989-2009) εργαζόταν επαγγελματικά στην Τηλεόραση όπου διετέλεσε επί μακρόν Διευθυντής Ξένου Προγράμματος του Antenna TV, Διευθυντής Προγράμματος του Star Channel και Διευθυντής Τηλεόρασης του Σκάι TV. Είναι συμπαραγωγός του ερωτικού θρίλερ "Deep End" (2008), της ταινίας τρόμου "Ο θάνατος που ονειρεύτηκα" (2010) και του αισθηματικού δράματος φαντασίας "DOS: Μία ιστορία αγάπης, απ’ την ανάποδη…" (2011), σεναριογράφος και συμπαραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ "Το σινεμά γυμνό" (2009), και της ομότιτλης ταινίας (2010).

Στα βιβλία που έχει γράψει περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: "365 νύχτες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας" (1991 και 2019), "The Greek Filmography: 1914 through 1996" (hardcover 1999, paperback 2006), "Λεξικό ελληνικών ταινιών" (2001), "101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις" (2021) και "101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να τις δεις πριν πεθάνεις" (2023).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.