Αυτά είναι τα highlights του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Το καταξιωμένο σινε-event, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος 18-28/10, μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία του με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, εκθέσεων, masterclasses, εκδόσεων και αφιερωμάτων.

rebetiko1

Ξεκινώντας από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και για ένα δεκαήμερο το φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα φιλοξενήσει το 11ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της γραφικής πόλης, το οποίο σηκώνει αυλαία με το "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη. Στην επέτειο των σαράντα της χρόνων η βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου ταινία θα προβληθεί σε ολοκαίνουργια κόπια, παρουσία του σκηνοθέτη.  

Εκτός από τον Κώστα Φέρρη, το φεστιβάλ θα υποδεχθεί τον καταξιωμένο Γερμανό δημιουργό Φατίχ Ακίν, τον οποίο θα βραβεύσει σε ειδική τελετή την Κυριακή 22/10, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του "Μαζί ή Τίποτα". Τιμώμενα πρόσωπα είναι επίσης ο επιδραστικός γραφίστας Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα "Οι Κινηματογραφικές αφίσες, το χάρτινο πρόσωπο της κινούμενης εικόνας", η ντοκιμαντερίστρια Βουβούλα Σκούρα, στο έργο της οποίας θα γίνει μικρό αφιέρωμα με τίτλο "Θεματικές της εξορίας", και ο Χανιώτης εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης. Ειδικός καλεσμένος ο Ελβετός κινηματογραφιστής Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ (αναζητήστε το αριστουργηματικό "The Taking"), ο οποίος θα βρεθεί στα Χανιά για την προβολή του ντοκιμαντέρ του "78/52", την Πέμπτη 19/10 και θα συνομιλήσει με το κοινό για το σινεφίλ ντοκιμαντέρ του, το πρώτο στην ιστορία που αφιερώνεται στην ανάλυση μίας και μόνο κινηματογραφικής σκηνής – αυτής του ντους στο "Ψυχώ" του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Piso apo tis thimonies111
"Πίσω από τις Θημωνιές" της Ασημίνας Προέδρου

Το πλήρες πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει περισσότερες από 90 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation. Ανάμεσά τους το "Πίσω από τις Θημωνιές" της Ασημίνας Προέδρου, οι "Ξεριζωμένοι" της Ελένης Αλεξανδράκη, η "Ζάκρος" του Φίλιππου Κουτσαφτή, το "Cage Survivor" της Ιρίνα Μπόικο, το "Γελώντας στο Αφγανιστάν" της Αννέτας Παπαθανασίου, το "Mighty Afrin: In the Time of the Floods" του Άγγελου Ράλλη και το "Νησί της Μήδειας" του Σέρτζιο Νάιτζα, πάνω στην "Μήδεια" του Πιέρ Πάολο Παζολίνι με την Μαρία Κάλας, το οποίο γυρίστηκε στην Ιταλία και στα Χανιά. Σε ειδική μεταμεσονύχτια προβολή το Σάββατο 21/10 θα παιχτεί το σπονδυλωτό "Όλα είναι Δρόμος" του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη.

78/52

Υπάρχουν επίσης τα τμήματα "Μουσικοί και μουσική", "Ταινίες για παιδιά και νέους" και "Προβολές σε συνεργασία…", η ενότητα "Ιστορική Μνήμη", ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μέρος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο σ’ όλη την Ελλάδα διαδικτυακά – σε προστατευμένο περιβάλλον – στο www.chaniafilmfestival.com. Το Σάββατο 28/10 η φετινή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων κοινού σε Animation, Διεθνή Παραγωγή Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Διεθνή Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού και Μεγάλου Μήκους, Ελληνική Μυθοπλασία Μικρού Μήκους, Ελληνική Σπουδαστική Ταινία Μικρού Μήκους, καθώς και ειδικά βραβεία: "Ιστορία και πολιτισμός της Κρήτης", "Δικαίωμα στη ζωή", εκπαιδευτικής δημιουργίας "Γουόλτερ Λάσαλι" (από το ΕΚΟΜΕ), "Μίκης Θεοδωράκης" (από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη), "#ThisisEU- Ευρωπαϊκές Αξίες" (από Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα) και Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Τέλος, αναμνηστικά διπλώματα απονέμονται στα σχολεία που ολοκλήρωσαν ταινίες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του CFF, τόσο από το ΕΚΟΜΕ όσο και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.