Πολίτης Κέιν

5

Η σπουδαιότερη, για τους περισσότερους σκηνοθέτες και κριτικούς, ταινία όλων των εποχών είναι ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, το οποίο άλλαξε άρδην την κινηματογραφική αφηγηματική λογική και άνοιξε το δρόμο για το μοντέρνο σινεμά.

O politis Kein

Καλλιτεχνική επιτυχία (Όσκαρ σεναρίου από δέκα υποψηφιότητες) και εμπορική αποτυχία στην εποχή του, ο "Πολίτης Κέιν" προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση και ξαναβγήκε στους κινηματογράφους το 1955 (ο Όρσον Γουέλς έπαιζε τότε "Βασιλιά Λιρ" στη Νέα Υόρκη). Ο κριτικός Άντριου Σάρις έγραψε ένα επιδραστικό άρθρο που τον αποθέωνε, πυροδοτώντας την επαναξιολόγησή του. Από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα θεωρείται πλέον "η καλύτερη ταινία όλων των εποχών".

Δικαίως, μιας και το ντεμπούτο του 26χρονου(!) Όρσον Γουέλς, ήδη θεατρικού παιδιού-θαύμα και σταρ του ραδιοφώνου, είναι ένα πολυδιάστατο, διαχρονικό αριστούργημα, το οποίο άλλαξε άρδην την κινηματογραφική αφηγηματική λογική και άνοιξε το δρόμο για το μοντέρνο σινεμά. Ξεκινάει σαν μια κεκαλυμμένη βιογραφία του Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ: Ένας δημοσιογράφος ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης "ρόουζμπαντ" που εκστόμισε προτού ξεψυχήσει. Εξελίσσεται σε μια ταινία που περιέχει όχι μόνο όλο το παρελθόν της έβδομης τέχνης, αλλά και ολόκληρο το μέλλον της, καταργώντας την παραδοσιακή γραμμική εξιστόρηση, αξιοποιώντας δραματουργικά το βάθος πεδίου ("μοντάροντας" τη δράση μέσα στο ίδιο το πλάνο) και επιβάλλοντας ένα καθηλωτικό στιλιζάρισμα που αποδόμησε όλον το χολιγουντιανό (ψευτο)ρεαλισμό. Ταυτόχρονα, περιγράφει μοναδικά ένα δημιουργό και συγχρόνως θύμα του αμερικανικού ονείρου, τις διαπλεκόμενες σχέσεις εξουσίας (πολιτική, οικονομική, μιντιακή) στην αμερικανική κοινωνία και την αδυναμία εύρεσης της μιας και μόνης αλήθειας, χαμένης μέσα σε ένα πλήθος –συχνά αντιφατικών– πληροφοριών κι ερμηνειών (το αριστουργηματικό φινάλε). Αποτελεί δε μια διηγηματικά πρωτότυπη πραγματεία πάνω στο χρόνο (ιστορικό, βιωμένο και κινηματογραφικό), μεταφέροντας στην οθόνη ρηξικέλευθες λογοτεχνικές ανησυχίες (Μαρσέλ Προυστ, Τζέιμς Τζόις), οι οποίες θα κυριαρχήσουν ως ερωτήματα σε ολόκληρο το σύγχρονο σινεμά.  

Α/Μ. ΗΠΑ. 1941. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Πολίτης Κεϊν

Citizen Kane
5
  • Σινεφίλ
  • 1941
  • Διάρκεια: 119 '
  • Όρσον Γουέλς

Ένας δημοσιογράφος ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης «ρόουζμπαντ» που εκστόμισε προτού ξεψυχήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.