Anselm

2,5

Ο ακαδημαϊσμός και η εγκεφαλική προσέγγιση μπορεί να επιδρούν εις βάρος του, ωστόσο το δεύτερο τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ του Βέντερς δεν παύει να προξενεί θαυμασμό με τις θηριώδεις εικόνες του.

Anselm

Ρηξικέλευθος, αλλά και αμφιλεγόμενος, ο βετεράνος καλλιτέχνης Άνσελμ Κίφερ βρίσκεται μεταξύ των σπουδαιότερων δημιουργών σύγχρονης τέχνης, έχοντας στις πλάτες του μια καριέρα που διατρέχει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Κυρίως στον τομέα της ζωγραφικής, αλλά και σε εκείνο των installations, ο Κίφερ έχει δοκιμάσει τα όρια της τέχνης τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και στο πεδίο των υλικών δυνατοτήτων για την κατασκευή ενός έργου. Μεταξύ άλλων, έχει θίξει τη μεταπολεμική αποσιώπηση του ναζιστικού παρελθόντος από τους Δυτικογερμανούς, έχει δώσει νέα πνοή στη σκοτεινή ποίηση του Πάουλ Τσέλαν, ενώ σήμερα οι πανύψηλοι πίνακές του φτιάχνονται από μέταλλο και φωτιά.

Η ομολογουμένως ελκυστική προσωπικότητα του Κίφερ ήταν εκείνη που ενέπνευσε τον αντίστοιχα κορυφαίο στον κλάδο του Βιμ Βέντερς να επιστρέψει στο φορμά τού τρισδιάστατου ντοκιμαντέρ και σε κάτι εγγενώς γερμανικό, δώδεκα χρόνια μετά το εκθαμβωτικό "Πίνα Μπάους". Το "Anselm" λειτουργεί ως ένα πλήρες κινηματογραφικό πορτρέτο φτιαγμένο από θηριώδεις εικόνες και εικαστική αρτιότητα, χωρίς βέβαια να ξαφνιάζει (όσους έχουν δει το "Πίνα"). Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του αφορά τις καλλιτεχνικές εμμονές του Κίφερ (ο Τσέλαν, ο Χάιντεγκερ, η Ιστορία), διότι φαίνεται να αποτελεί το σημείο με το οποίο και ο ίδιος ο Βέντερς συνδέεται περισσότερο μαζί του. Πρόκειται για εκείνα τα συστατικά που δεν αφήνουν έναν καλλιτέχνη σε ησυχία, αυτά τα οποία είναι καταδικασμένος να εξερευνά μανιωδώς ως το τέλος. Όλα αυτά, βέβαια, δεν συγκαλύπτουν πλήρως το βασικό ελάττωμα του "Anselm". Το πώς δηλαδή το ντοκιμαντέρ παραμένει μόνιμα κλειστό στον εαυτό του, προσβλέποντας σε έναν εγκεφαλικό ακαδημαϊσμό παρά σε μια ανήσυχη εμβάθυνση, αποξενώνοντας έτσι οποιονδήποτε δεν συσχετίζεται με τη δουλειά του Γερμανού εικαστικού.

Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: THE FILM GROUP.

Περισσότερες πληροφορίες

Anselm

Anselm - Das Rauschen der Zeit
2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 93 '
  • Βιμ Βέντερς

Η ζωή και το έργο του επιδραστικά τολμηρού όσο και αμφιλεγόμενου εικαστικού Άνσελμ Κίφερ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".