Άμλετ

4

Μια γεμάτη δραματική ένταση και εικαστική μεγαλοπρέπεια μεταφορά του σαιξπηρικού αριστουργήματος, η οποία συναγωνίζεται επάξια εκείνη του Λόρενς Ολίβιε.

Hamlet1964

Από τις σπουδαιότερες μεταφορές έργου του Γουίλιαμ Σαίξπηρ στη μεγάλη οθόνη, ο "Άμλετ" του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ ("Νέα Βαβυλωνία", "Δον Κιχώτης") συναγωνίζεται επάξια την αντίστοιχη απόπειρα-κινηματογραφικό σημείο αναφοράς του Λόρενς Ολίβιε, η οποία προηγήθηκε κατά 16 χρόνια. Η βραβευμένη με Όσκαρ βρετανική βερσιόν σαφώς επηρέασε τον Σοβιετικό σκηνοθέτη (κυρίως σκηνογραφικά κι εικαστικά), ο οποίος όμως έδωσε έμφαση στην ιστορική διάσταση της τραγωδίας, τονίζοντας τη διαλεκτική σχέση των σαιξπηρικών ερωτημάτων με τον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

Παράλληλα, ο μαρξιστής Κόζιντσεφ κρατά ζωντανή την υπαρξιακή αγωνία του ήρωά του (ο μονόλογος του "να ζει κανείς ή να μη ζει;" είναι εσωτερικός) και φέρνει σε πρώτο επίπεδο τον συνειδητό δυναμισμό του, τον οποίο μετατρέπει από απεγνωσμένη αντίδραση σε πράξη αντίστασης. Όλα αυτά με τη βοήθεια του συγκλονιστικού Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι (για πολλούς ο καλύτερος Άμλετ όλων των εποχών), τη μετάφραση του Μπόρις Πάστερνακ, τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και τη δική του, όλο ένταση και επική μεγαλοπρέπεια, σκηνοθετική δεξιοτεχνία.

Α/Μ. Σ. Ένωση. 1964. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Άμλετ

Gamlet
4
  • Σινεφίλ
  • 1964
  • Διάρκεια: 140 '
  • Γκριγκόρι Κόζιντσεφ

Ο νεαρός πρίγκιπας της Δανίας Άμλετ μαθαίνει για τη δολοφονία του βασιλιά πατέρα του από το θείο του και σχεδιάζει την εκδίκησή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κάουτερ Μπεν Χανία: "Όσα συμβαίνουν στη Γάζα μάς κάνουν όλους Παλαιστίνιους"

Η βραβευμένη στη Βενετία σκηνοθέτρια της "Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ" μιλάει για την κινηματογραφική διαχείριση ενός σοκαριστικού αληθινού ντοκουμέντου, το οποίο μετέτρεψε σε πολιτικό θρίλερ και σε μια ηχηρή αντιπολεμική κραυγή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
05/12/2025

Μαρία Κομνηνού, ποια είναι τα must του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια μας παρουσιάζει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

Λώρη Λοϊζίδη, πώς είναι να φτιάχνεις ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χρήστου Κανάκη, "Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων", το "α" συζήτησε με τον πρωταγωνιστή και σεναριογράφο Λώρη Λοϊζιδη.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4 Δεκεμβρίου.

"Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων" ήχησαν νωρίτερα στην μεγάλη οθόνη

Επίσημη πρεμιέρα για την πολυαναμενόμενη Χριστουγεννιάτικη ταινία του Χρήστου Κανάκη.

Πέντε Νύχτες στου Φρέντι 2

Η δεύτερη ταινία του δημοφιλούς franchise κλείνει το μάτι στους θαυμαστές του τρόμου, αλλά δυστυχώς η πίτσα του Freddy Fazbear έχει ήδη κρυώσει.

Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ

Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία για μια συγκινητική αντιπολεμική καταγγελία με συναρπαστική εξέλιξη και καταιγιστικό ρυθμό. Υποδειγματική μείξη ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, η οποία αποφεύγει την παγίδα του εκβιαστικού μελοδράματος –σχεδόν– ολοκληρωτικά. | Powered by Uber.