Σεμινάρια ιστορίας του κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Μάθετε τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης από τον πολύπειρο κριτικό κινηματογράφου του «α».

H evdomi sfragida1

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Χρήστος Μήτσης ξεφυλλίζει την κινηματογραφική ιστορία χωρίς ακαδημαϊκές αγκυλώσεις, επιχειρώντας να συνδυάσει την οπτική του κριτικού με εκείνες του ιστορικού, του κοινωνιολόγου, των ακαδημαϊκών βραβείων, αλλά και του απλού σινεφίλ. Αυτά σε δυο διαφορετικά σεμινάρια 12 εισηγήσεων το καθένα, τα οποία ξεκινούν κάθε Τετάρτη από τα τέλη Οκτωβρίου στον πολιτιστικό οργανισμό "Ανοιχτή Τέχνη" στο Σύνταγμα. O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου των 6-8 μ.μ. αφορά την ιστορία του σινεμά από τη γέννησή του έως και την ταραγμένη δεκαετία του ’60, περνώντας από το γερμανικό εξπρεσιονισμό και τη σοβιετική πρωτοπορία ως το κλασικό Χόλιγουντ, το φρι σίνεμα και την νουβέλ βαγκ. Ο δεύτερος κύκλος του (από Φεβρουάριο έως Μάιο) επικεντρώνεται στο μοντέρνο σινεμά και φτάνει ως τον 21ο αιώνα, με επιπλέον εισηγήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα βραβεία Όσκαρ, τα σάουντρακς ή τη σχέση του σινεμά του φανταστικού με την πολιτική.

Το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα αναλύσει το έργο διασήμων σκηνοθετών, κλασικών, αλλά και σύγχρονων, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά. Ανάμεσά τους οι Φριτς Λανγκ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Μπίλι Γουάιλντερ, Ρομάν Πολάνσκι, Λουίς Μπουνιουέλ, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Όρσον Γουέλς, Μίκαελ Χάνεκε.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της "Ανοιχτής Τέχνης", με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης.

Πληροφορίες: "Ανοιχτή Τέχνη", Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα
Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι "Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού" κορυφαία ταινία της χρονιάς από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης

Η σημαντική ένωση ανέδειξε το νέο φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε ως το καλύτερο του 2023. Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές.

Η Άνια Τέιλορ-Τζόι είναι η Furiosa στο θεαματικό τρέιλερ του νέου "Mad Max"

Μια ακόμα επική περιπέτεια υπόσχεται ο σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ στο καινούριο κεφάλαιο του δυστοπικού έπους του.

Δυναμική έναρξη στο 6ο Athens Short Film Festival

Πλήθος σινεφίλ γέμισε τις πρώτες προβολές της διοργάνωσης για να απολαύσει μικρού μήκους σινεμά από όλο τον κόσμο.

Το αριστουργηματικο "Στάλκερ" του Αντρέι Ταρκόφσκι στο Δαναό

Η σπουδαία ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη προβάλλεται στο πλαίσιο του "Fundamentals of Cinema" για μία αξέχαστη φορά.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η σχέση του με το σινεμά

Θυμόμαστε τις φορές που το σινεμά εμπνεύστηκε από την πένα του εμβληματικού συγγραφέα ο οποίος πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μεταμορφώνεται στη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη

Συναντήσαμε την εμβληματική ηθοποιό, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία της κινηματογραφικής μεταφοράς του κλασικού μυθιστορήματος που σκηνοθετεί η Εύα Νάθενα.