Σεμινάρια ιστορίας του κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Μάθετε τα πάντα για το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης από τον πολύπειρο κριτικό κινηματογράφου του «α».

H evdomi sfragida1

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Χρήστος Μήτσης ξεφυλλίζει την κινηματογραφική ιστορία χωρίς ακαδημαϊκές αγκυλώσεις, επιχειρώντας να συνδυάσει την οπτική του κριτικού με εκείνες του ιστορικού, του κοινωνιολόγου, των ακαδημαϊκών βραβείων, αλλά και του απλού σινεφίλ. Αυτά σε δυο διαφορετικά σεμινάρια 12 εισηγήσεων το καθένα, τα οποία ξεκινούν κάθε Τετάρτη από τα τέλη Οκτωβρίου στον πολιτιστικό οργανισμό "Ανοιχτή Τέχνη" στο Σύνταγμα. O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου των 6-8 μ.μ. αφορά την ιστορία του σινεμά από τη γέννησή του έως και την ταραγμένη δεκαετία του ’60, περνώντας από το γερμανικό εξπρεσιονισμό και τη σοβιετική πρωτοπορία ως το κλασικό Χόλιγουντ, το φρι σίνεμα και την νουβέλ βαγκ. Ο δεύτερος κύκλος του (από Φεβρουάριο έως Μάιο) επικεντρώνεται στο μοντέρνο σινεμά και φτάνει ως τον 21ο αιώνα, με επιπλέον εισηγήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα βραβεία Όσκαρ, τα σάουντρακς ή τη σχέση του σινεμά του φανταστικού με την πολιτική.

Το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα αναλύσει το έργο διασήμων σκηνοθετών, κλασικών, αλλά και σύγχρονων, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά. Ανάμεσά τους οι Φριτς Λανγκ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Μπίλι Γουάιλντερ, Ρομάν Πολάνσκι, Λουίς Μπουνιουέλ, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Όρσον Γουέλς, Μίκαελ Χάνεκε.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της "Ανοιχτής Τέχνης", με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης.

Πληροφορίες: "Ανοιχτή Τέχνη", Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα
Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".