Αφιέρωμα 100 χρόνια Disney στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το φεστιβάλ τιμά τον ένα αιώνα ζωής του θρυλικού στούντιο κινουμένων σχεδίων προβάλλοντας αγαπημένα animation.

Fantasia1 «Φαντασία»

Λίγο πριν ξεδιπλωθεί το πλήρες πρόγραμμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας (27/9-9/10), η διοργάνωση ανακοινώνει ένα αφιέρωμα που θα ενθουσιάσει σίγουρα μικρούς και μεγάλους θεατές.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του θρυλικού στούντιο animation της Disney, το φεστιβάλ στήνει ένα αφιέρωμα προς τιμήν του προβάλλοντας τέσσερα αγαπημένα φιλμ κινουμένων σχεδίων.

Ας δούμε αναλυτικά τις τίτλους του αφιερώματος:

"100 Years of Disney Animation: A Shorts Celebration" (90') - 28/9, 18.30, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σκηνοθεσία: Γουόλτ Ντίσνεϊ, Μπεν Σάρπστιν, Γουίλφρεντ Τζάκσον, Τζακ Χάνα, Τζον Καρς, Τζέικομπ Φρέι.

Disney shorts

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε πει κάποτε ότι ήλπιζε "να μην ξεχάσουμε ποτέ ένα πράγμα - ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ποντίκι". Ακόμη και πριν από την παρουσίαση του Μίκυ Μάους, όλα ξεκίνησαν από μια ταινία μικρού μήκους. Απολαύστε αγαπημένα φιλμ από τα 100 χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας του στούντιο: Ξεκινώντας με σπάνιες στιγμές από τις πρώτες ημέρες των κινουμένων σχεδίων, με την εισαγωγή του ήχου και την πρώτη εμφάνιση του Μίκυ, και φτάνοντας σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ταινίες μικρού μήκους του σήμερα. Γνωρίστε πώς ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και οι καλλιτέχνες του πειραματίστηκαν με νέες τεχνολογίες και τεχνικές κινουμένων σχεδίων - μια παράδοση στο πλαίσιο της μικρού μήκους φόρμας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα στούντιο που φέρουν το όνομά του.

Προβάλλονται οι ταινίες:
Cinderella (Laugh-o-gram; 1922), Alice’s Wonderland (1923), Trolley Troubles (1927), Steamboat Willie (1928), Clock Cleaners (1937), The Old Mill (1937), Trailer Horn (1950), Lambert the Sheepish Lion (1952), Paperman (2012), Going Home (2021)

"Φαντασία" (Fantasia) - 28/9, 20.15, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Fantasia2

Μια γιορτή παιδιών και ωραίων μεγάλων, ένα περίτεχνο πείραμα, μια περίλαμπρη και μοναδική στιγμή του αμερικανικού σινεμά! Η "Φαντασία", η ταινία που οραματίστηκε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ σαν μια πανδαισία ιστοριών τυλιγμένων σε κλασική μουσική, είναι ένας θρύλος του σινεμά, μια φαντασμαγορία κανονική που εκτοξεύει ριπές ηχοχρωμάτων και δέσμες αγέραστης παιδικότητας. Πάνω απ’ όλα, όμως, για εκείνους που μεγάλωσαν μαζί της τουλάχιστον, είναι η θεσπέσια στιγμή που η ψυχή και το παιδικό βλέμμα εκπαιδεύονται στην ομορφιά.
Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

"Η Πριγκίπισσα και ο Βράχος" (The Princess and the Frog) - 30/9, 15.00, Ιντεάλ
Σκηνοθεσία: Τζον Μάσκερ, Ρον Κλέμεντς.

Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος

Ένα φτωχό κορίτσι στη Νέα Ορλεάνη της δεκαετίας του '20 ονειρεύεται το δικό του εστιατόριο. Όταν όμως η προσευχή της στ’ αστέρια τη φέρνει να φιλήσει ένα βάτραχο, μπας και γίνει πρίγκιπας,η ηρωίδα γίνεται η ίδια αμφίβιο και μπλέκει σε μια ιστορία βουντού, τζαζ ονείρων, καταδιώξεων και – τι άλλο; - επιβεβαίωσης της αληθινής αγάπης. Αδικα παραγνωρισμένο κομμάτι του ντισνεϊκού κανόνα, ευνοείται από μια περίλαμπρη επιστροφή στο χειροποίητο σκίτσο και σε μανιέρες που οι περασμένες γενιές λάτρεψαν στο animation. Η ζωντάνια, οι δεύτεροι χαρακτήρες (πρωτίστως ένας αξιαγάπητος τρομπετίστας αλιγάτορας), η χρωματική φαντασμαγορία και το αρμοστό, ρυθμικό σάουντρακ του μεγάλου Ράντι Νιούμαν μεταγράφουν απολαυστικά ένα κλασικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ και υπενθυμίζουν της εποχή της αθωότητας του στούντιο του Ποντικιού.
Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωτισμένη στα ελληνικά.

"Αλαντίν" (Aladdin) - 1/10, 15.00, Δαναός 1
Σκηνοθεσία: Τζον Μάσκερ, Ρον Κλέμεντς.

Αλαντίν animation

Ο Αλαντίν, ένα καλόψυχο αλάνι από τις "Χίλιες και Μία Νύχτες", βρίσκει για λογαριασμό του ποταπού Τζαφάρ το μαγικό λυχνάρι. Η ταινία που εκτόξευσε την Ντίσνεϊ στη νέα εποχή, υπήρξε ένα ασύλληπτο blockbuster που 1 στους 5 Αμερικανούς είδε στην αίθουσα, καθιστώντας το την εμπορικότερη ταινία του 1992. Απέφερε και μισό δις δολάρια μόνο στα βιντεοκλάμπ. Εκπληκτικά τραγούδια και σάουντρακ (δύο Όσκαρ) που σε θλίβουν για τα σημερινά ανάλογα, αξέχαστοι δευτερεύοντες χαρακτήρες και αστείρευτο χιούμορ.
Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Θυμίζουμε πως το πλήρες πρόγραμμα των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της διοργάνωσης στο Άστορ την Τετάρτη 20/9 (19.00). Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Άστορ, Άστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παλλάς και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Διαβάστε όλα τα νεότερα για τις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".