Η οινοποιεία Achaia Clauss υποδέχεται το 4ο KinoFest: Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στην Πάτρα, φέρνοντας τέσσερις ελληνικές πρεμιέρες, παιδικό εργαστήριο, ειδικές προβολές και ένα LGBTQI+ αφιέρωμα.

KinoFest

Το ιστορικό οινοποιείο Achaia Clauss προετοιμάζεται για να υποδεχτεί για μια ακόμα χρονιά, τέταρτη στο σύνολο, το KinoFest - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου. Από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου, ο χώρος του οινοποιείου θα μετατραπεί σε θερινό σινεμά, όπου οι σινεφίλ τις περιοχής θα παρακαλουθήσουν με ελεύθερη είσοδο, πρόσφατες γερμανόφωνες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στις οποίες και τέσσερις ελληνικές πρεμιέρες. Στη συνέχεια, στις 25 και 25 του μήνα, το φεστιβάλ θα κάνει μία στάση στην Αθήνα, όπου και θα προβληθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε μέρος των ταινιών του προγράμματος. 

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι μεγάλου μήκους ταινίες, μία προβολή ειδικά για παιδιά και οικογένειες, ένα ελληνο-γερμανικό ντοκιμαντέρ αλλά και ένα μικρό αφιέρωμα με LGBTQI+ θεματολογία. Επιπλέον, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν-Φεράν. Πάμε όμως να δούμε το πρόγραμμα αναλυτικά. 

Axiom
"Axiom" 

Ταινίες μεγάλου μήκους

"Axiom" (Γιονς Γιόνσον, Γερμανία, 2022)
Ο Γιούλιους είναι ένας νεαρός υπάλληλος μουσείου, ευφραδής και αγαπητός σε όλους – στους φίλους, στους συναδέλφους και στην κοπέλα του. Μια μέρα, προσκαλεί τους συναδέλφους του σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι με το σκάφος της αριστοκρατικής οικογένειάς του. Όμως κάτι δεν πάει καλά. Ο Γιούλιους δεν είναι αυτός που φαίνεται...

Υποψήφια για βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου και βραβευμένη με βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στα Βραβεία της Γερμανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (2023).
Υποψήφια για Α’ Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (τμήμα Encounters).

"Aeiou: A Quick Alphabet of Love" (Νικολέτ Κρέμπιτζ, Γαλλία -Γερμανία, 2022)
Ο Άντριαν είναι ορφανός και θεωρείται "δύσκολη περίπτωση". Η Άννα είναι ηθοποιός, αλλά δεν έχει δουλέψει εδώ και καιρό. Και οι δύο έχουν παρεκκλίνει από τον δρόμο τους και δεν ταιριάζουν απόλυτα. Κάποια μαθήματα λογοθεραπείας που γίνονται στο διαμέρισμα της Άννας τους φέρνουν κοντά. Σύντομα, τα μαθήματα αυτά μετατρέπονται σε δείπνα, βόλτες και κοινά τσιγάρα. Και τελικά η Άννα και ο Άντριαν αποφασίζουν να κατακτήσουν τον κόσμο…

Υποψήφια  για βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου στα Βραβεία της Γερμανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (2022). Υποψήφια για την Χρυσή Άρκτο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (2022).

Golden Years
"Golden years"

"Broken Base" (Genia Leis Gerald Sommerauer, Γερμανία, 2022)
Η νεαρή, φιλόδοξη Εύα ήρθε στη Βιέννη από τη Γερμανία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στο τέλος των σπουδών της, αρχίζει μια πρακτική άσκηση στο γραφείο ενός επιδραστικού αρχιτέκτονα. Η καθημερινότητά της περιστρέφεται πλέον γύρω από τον σχεδιασμό ενός πάρκου τέχνης αλλά στην πορεία βιώνει την ιεραρχία ενός ανδροκρατούμενου εργασιακού χώρου.

"Golden years" (Μπάρμπαρα Κούλσκαρ, Ελβετία-Γερμανία, 2022)
Επιτέλους ελεύθεροι! Η Άλις και ο Πίτερ γιορτάζουν τη συνταξιοδότησή τους - και μαζί με αυτήν, μια νέα φάση στη ζωή τους. Αλλά όταν η καλύτερη φίλη της  πεθαίνει απροσδόκητα, η Άλις κάνει μια συγκλονιστική ανακάλυψη: είχε μια μυστική σχέση στη Γαλλία, επί 15 χρόνια μάλιστα. Η Άλις αποφασίζει να αναζητήσει τον κρυφό εραστή της φίλης της… 

"Skin Deep" (Άλεξ Σαάντ, Γερμανία, 2022)
Με την πρώτη ματιά, η Λέιλα και ο Τριστάν φαίνονται να είναι ένα ευτυχισμένο νεαρό ζευγάρι. Όταν όμως ταξιδεύουν σε ένα μυστηριώδες και απομακρυσμένο νησί, ένα παιχνίδι ταυτοτήτων ξεκινά που σταδιακά θα αλλάξει τα πάντα. 

Υποψήφια για το Μεγάλο Βραβείο στη Διεθνή Εβδομάδα Κριτικών Κινηματογράφου της Βενετίας (2022) καθώς και βραβευμένη με τον Queer Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας (2022).

Skin Deep
"Skin Deep"

"Great Freedom" (Σεμπάστιαν Μέιζε, Αυστρία-Γερμανία, 2022)
Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Χανς φυλακίζεται ξανά και ξανά γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Εξαιτίας της Παραγράφου 175, η λαχτάρα του για ελευθερία περιστέλλεται συστηματικά. Η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του γίνεται εκείνη με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του, τον Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Και τελικά αυτό που στην αρχή του δημιουργεί αποστροφή εξελίσσεται σε αγάπη.

Υποψήφια για το Βραβείο Κοινού LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022.

Από στις έξι μεγάλου μήκους ταινίες του προγράμματος, οι τρεις ("Aeiou: A Quick Alphabet of Love", "Broken Base", "Golden years") θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

My life as lota
"My Life as Lotta – Okey Dokey Alpaca!" 

Ειδικές προβολές

"My Life as Lotta – Okey Dokey Alpaca!" (Μαρτίνα Πλούρα, Γερμανία, 2022)

Η Λότα ανυπομονεί για την πρώτη της σχολική εκδρομή στο Άμρουμ! Όμως η καλή της διάθεση εξανεμίζεται ο μπαμπάς της, Ράινερ, συμμετέχει στην εκδρομή ως συνοδός. Ω, τι ντροπή! Αλλά είναι ακόμα πιο άβολα όταν ο Γάλλος μαθητής του προγράμματος ανταλλαγής, Ρεμί, δεν φεύγει από το πλευρό της. Η ταινία προβάλλεται σε πανελλήνια πρεμιέρα. Απευθύνεται σε παιδιά και οικογένειες, ενώ θα ακολουθήσει παιδικό εργαστήριο σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήριο "Ονείρου Δράσεις".

"Με δύο βαλίτσες" (Κώστας Αυγέρης, Ελλάδα-Γερμανία, 2022)

Η ταινία, σε σενάριο και αρχισυνταξία της Άννας Ρούτση, περιλαμβάνει αφηγήσεις ανθρώπων που μοιράζονται προσωπικά βιώματα από την αλληλεπίδρασή τους με την ελληνογερμανική κουλτούρα. Κάποιοι από αυτούς είναι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία. Άλλοι είναι Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα.  Πώς μπορούν δύο πολιτισμοί να "συμβιώσουν" στον ίδιο άνθρωπο, και τι οφέλη αλλά και δυσκολίες μπορεί να έχουν οι άνθρωποι ανάμεσα σε δύο χώρες και δύο πολιτισμούς; Η ταινία θα προβληθεί παρουσία της σεναριογράφου.

Αφιέρωμα LGBTQI+

"Zuhur's Daughters" (Λορέντια Γκένσκε, Ρόμπιν Χάμπολντ, 2021)

Αφού αποδράσουν από τον πόλεμο στη Συρία, μία οικογένεια μαθαίνει πώς να χτίσει τη νέα ζωή της στην Γερμανία. Αλλά όταν τα αδέρφια ξεκινήσουν να εξερευνούν τις διεμφυλικές ταυτότητές τους μέσα στην νέα ελευθερία τους, οι γονείς αντιδρούν και αγκυλώνονται σε αυστηρές θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδεολογίες. 

"No Hard Feelings" (Φαράζ Σαριάτ)

Ο Πάρβις, ένας ανοιχτά γκέι Ιρανο-Γερμανός δεύτερης γενιάς, πραγματοποιεί κοινωνική εργασία σε ένα κέντρο κράτησης προσφύγων, όπου γνωρίζει τον Ιρανό πρόσφυγα Αμόν, με τον οποίο ξεκινούν ένα εύθραυστο ειδύλλιο.

Μικρού μήκους ταινίες

Φέτος το KinoFest θα ανακοινώσει το πρώτο Βραβείο Κοινού και θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Clermont-Ferrand, το σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών μικρούς μήκους στον κόσμο, σε συνεργασία με την AG Kurzfilm Ένωση Γερμανικών Ταινιών Μικρού Μήκους. Αναλυτικό πρόγραμμα των ταινιών μικρού μήκους εδώ.
 

Το KinoFest στην Αθήνα

Το πρόγραμμα προβολών στο Γκαίτε περιλαμβάνει μία επιλογή από τις ταινίες που θα παρουσιαστούν στην Πάτρα, αλλά και μια επιπλέον ταινία μυθοπλασίας. 
Τη Δευτέρα 25/9, θα παιχτούν οι επιλεγμένες  μικρού μήκους ταινίες από το Κλερμόν-Φεράν, καθώς και η μεγάλου μήκους ταινία "Princess" του Πέτερ Λουίσι (Ελβετία, Ουκρανία, 2021). Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Τζόζεφ, ένας άντρας ο οποίος θα έκανε τα πάντα για τη Νίνα, την ανιψιά του. Ακόμα και το να κόψει το αλκοόλ. Όμως τελικά τα παρατά όταν η αδερφή του κόβει κάθε επαφή μαζί του. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Τζόζεφ, νηφάλιος πια, μαθαίνει ότι η Νίνα έχει γίνει τοξικομανής και εγκληματίας και είναι παγιδευμένη σε μια απομακρυσμένη ουκρανική φυλακή. Τώρα είναι η σειρά του να τη σώσει…

Την Τρίτη 26/9, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Με δύο βαλίτσες" και το LGBTQI+ αφιέρωμα.

Το KinoFest πραγματοποιείται από την Achaia Clauss σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Zentrum Patras και με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα,  της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και του Goethe-Institut Athen.

Βρείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα των προβολών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το τρέιλερ του "Megalopolis" υπόσχεται μια οπτική φαντασμαγορία

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μας συστήνει στον πληθωρικό και αισθητικά καθηλωτικό κόσμο της νέας ταινίας του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/05/2024

Ελληνικό box office: Γκάρφιλντ, πίθηκοι και Γιουροβίζιον

Η Μαρίνα και το "Ζάρι" της κράτησαν τους ενήλικες στους καναπέδες τους, με την πιτσιρικαρία να επιλέγει "Γκάρφιλντ" και να τον ανεβάζει στην κορυφή του εβδομαδιαίου top-10.

Piraeus Port Film Festival: Ο Πειραιάς γίνεται λιμάνι της 7ης Τέχνης

Κατά τη διάρκεια του PPFF, θα προβληθούν σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όλες με άξονα τη θεματική του φεστιβάλ "θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια".

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 16/5

Διάσημα ονόματα του ελληνικού διεθνούς θεάματος προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.