Αντίστροφη μέτρηση για το αναβαθμισμένο 46ο Φεστιβάλ Δράμας

Η μεγάλη γιορτή του μικρού μήκους σινεμά επιστρέφει στη μακεδονική πόλη (4-10/9) παρουσιάζοντας ένα πολλά υποσχόμενο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Good Girls Club: A Virginity Odyssey «Good Girls Club: A Virginity Odyssey»

Λίγες μέρες απομένουν για την επίσημη έναρξη του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (4-10/9), το οποίο φέτος, εκτός του ότι παρουσιάζει ένα εθνικό διαγωνιστικό τμήμα γεμάτο εξαιρετικά ταλαντούχους δημιουργούς, παράλληλα γιορτάζει την πραγματοποίηση σχεδίων που βρίσκονταν στα σκαριά για καιρό.

Αρχικά, στην πόλη πλέον λειτουργεί η Κινηματογραφική Σχολή σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έπειτα, η διοργάνωση εγκαινιάζει το διαγωνιστικό τμήμα KIDDO με ταινίες από και για παιδιά, όπως επίσης το πρόγραμμα Short Film Hub, το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμβος διασύνδεσης κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο με την εγχώρια βιομηχανία. Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα μερικές από τις μικρού μήκους που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε στη μεγάλη οθόνη, υπενθυμίζοντας πως μπορείτε να τις παρακολουθείτε και εσείς, δωρεάν, μέσα από την πλατφορμα www.dramafilmfestival.gr/online-festival/.

Φως εκ Φωτός
"Φῶς ἐκ Φωτός"

Εκ πρώτης όψεως, το ένα στοιχείο που κυριαρχεί αναψηλαφώντας τις συμμετοχές του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος είναι εκείνο της εμπειρίας, καθώς είναι αρκετοί οι δημιουργοί που είτε έχουν διακριθεί στο παρελθόν για τις ταινίες τους είτε έχουν κάνει τα μεγάλου μήκους βήματά τους. Για παράδειγμα, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης αφηγείται μια ιστορία φαντασμάτων με την "Αντιλόπη", ενώ ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος υπογράφει τον τοποθετημένο στο Μεσαίωνα(!) "Ανορθόδοξο".

Αντιλόπη The Boy μικρού μήκους
"Αντιλόπη"

Έπειτα, σημειώνουμε ακόμα τις μικρού μήκους που φτάνουν στη Δράμα ύστερα από τη συμμετοχή τους σε έτερες σημαντικές διοργανώσεις του εξωτερικού. Όπως το υποβλητικό "Φῶς ἐκ Φωτός" του Νεριτάν Ζιντζιρία ("Χαμομήλι") που καταφθάνει από το Ρότερνταμ και το "Midnight Skin" του Μανώλη Μαυρή, το οποίο συμμετείχε στην Εβδομάδα της Κριτικής στις Κάννες.

Αρκουδότρυπα1
"Αρκουδότρυπα"

Τέλος, στρέφουμε την προσοχή μας σε μερικούς πολλά υποσχόμενους δημιουργούς. Όπως τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο "L’Acqua Che Passa", τον Φοίβο Ήμελλο (βραβείο Ίρις σπουδαστικής ταινίας 2021) με το "Wings", το ποπ δίδυμο των Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα με το "Good Girls Club: A Virginity Odyssey", καθώς και τους Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιο Ντινόπουλο της κουήρ "Αρκουδότρυπας".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.