Αντίστροφη μέτρηση για το αναβαθμισμένο 46ο Φεστιβάλ Δράμας

Η μεγάλη γιορτή του μικρού μήκους σινεμά επιστρέφει στη μακεδονική πόλη (4-10/9) παρουσιάζοντας ένα πολλά υποσχόμενο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Good Girls Club: A Virginity Odyssey «Good Girls Club: A Virginity Odyssey»

Λίγες μέρες απομένουν για την επίσημη έναρξη του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (4-10/9), το οποίο φέτος, εκτός του ότι παρουσιάζει ένα εθνικό διαγωνιστικό τμήμα γεμάτο εξαιρετικά ταλαντούχους δημιουργούς, παράλληλα γιορτάζει την πραγματοποίηση σχεδίων που βρίσκονταν στα σκαριά για καιρό.

Αρχικά, στην πόλη πλέον λειτουργεί η Κινηματογραφική Σχολή σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έπειτα, η διοργάνωση εγκαινιάζει το διαγωνιστικό τμήμα KIDDO με ταινίες από και για παιδιά, όπως επίσης το πρόγραμμα Short Film Hub, το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμβος διασύνδεσης κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο με την εγχώρια βιομηχανία. Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα μερικές από τις μικρού μήκους που ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε στη μεγάλη οθόνη, υπενθυμίζοντας πως μπορείτε να τις παρακολουθείτε και εσείς, δωρεάν, μέσα από την πλατφορμα www.dramafilmfestival.gr/online-festival/.

Φως εκ Φωτός
"Φῶς ἐκ Φωτός"

Εκ πρώτης όψεως, το ένα στοιχείο που κυριαρχεί αναψηλαφώντας τις συμμετοχές του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος είναι εκείνο της εμπειρίας, καθώς είναι αρκετοί οι δημιουργοί που είτε έχουν διακριθεί στο παρελθόν για τις ταινίες τους είτε έχουν κάνει τα μεγάλου μήκους βήματά τους. Για παράδειγμα, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης αφηγείται μια ιστορία φαντασμάτων με την "Αντιλόπη", ενώ ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος υπογράφει τον τοποθετημένο στο Μεσαίωνα(!) "Ανορθόδοξο".

Αντιλόπη The Boy μικρού μήκους
"Αντιλόπη"

Έπειτα, σημειώνουμε ακόμα τις μικρού μήκους που φτάνουν στη Δράμα ύστερα από τη συμμετοχή τους σε έτερες σημαντικές διοργανώσεις του εξωτερικού. Όπως το υποβλητικό "Φῶς ἐκ Φωτός" του Νεριτάν Ζιντζιρία ("Χαμομήλι") που καταφθάνει από το Ρότερνταμ και το "Midnight Skin" του Μανώλη Μαυρή, το οποίο συμμετείχε στην Εβδομάδα της Κριτικής στις Κάννες.

Αρκουδότρυπα1
"Αρκουδότρυπα"

Τέλος, στρέφουμε την προσοχή μας σε μερικούς πολλά υποσχόμενους δημιουργούς. Όπως τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο "L’Acqua Che Passa", τον Φοίβο Ήμελλο (βραβείο Ίρις σπουδαστικής ταινίας 2021) με το "Wings", το ποπ δίδυμο των Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα με το "Good Girls Club: A Virginity Odyssey", καθώς και τους Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιο Ντινόπουλο της κουήρ "Αρκουδότρυπας".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα highlights του Animasyros 2023

Καθώς ετοιμάζουμε βαλίτσες για τη μεγάλη γιορτή του animation στην Ερμούπολη, σταχυολογούμε όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2023

Μια διαφορετική προβολή της "Λάμψης" του Κιούμπρικ

Με αφορμή τη μετάφραση ενός διάσημου βιβλίου του Μαρκ Φίσερ, τα θερινά Παναθήναια φιλοξενούν ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό event.

Ράδιο Μετρονόμ

Μια ιστορία αγάπης και μια άλλη ενηλικίωσης δίνουν τα χέρια σε ένα βραβευμένο στις Κάννες κοινωνικό δράμα στην παράδοση της στιβαρής, ρεαλιστικής ρουμάνικης σχολής.

Κάρμεν

Η ιστορία του Προσπέρ Μεριμέ αναζητείται στα βάθη μιας ποζάτης και αυτάρεσκης μείξης βιντεοκλίπ, μοντέρνου μιούζικαλ και παλιομοδίτικου μελοδράματος.

Οι Αναλώσιμοι 4

Η φτήνια της παραγωγής, ο σεναριακός αχταρμάς και η αφηγηματική αναληθοφάνεια βγάζουν μάτι, μιας και η συνταγή της χαβαλεδίτζιδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον ανυπόφορα βασανιστική.

Το Βιβλίο των Θαυμάτων

Δακρύβρεχτο μελό γεμάτο πραγματολογικές, συναισθηματικές και κινηματογραφικές αφέλειες, επιτηδευμένο από το πρώτο έως το τελευταίο πλάνο.

Γελώντας στο Αφγανιστάν

Το γέλιο μπορεί να σώσει τον κόσμο; Ένα ουμανιστικό σινε-χρονικό που δεν φοβάται να "λερώσει τα χέρια του" αναζητάει τις απαντήσεις της ιστορίας, της πολιτικής και της τέχνης.