Φεστιβάλ Βενετίας 2023: Πέντε ταινίες για Χρυσό Λιοντάρι

Από το άκρως ανταγωνιστικό πρόγραμμα της 80ής κινηματογραφικής Μπιενάλε (30/8-9/9), επιλέγουμε τα φαβορί για τα βραβεία διά χειρός του σκηνοθέτη Ντάμιεν Σαζέλ («La La Land»).

Poor things 25 «Poor Things»

"El Conde"

Κάθε κινηματογραφικό πορτρέτο του Χιλιανού Πάμπλο Λαραΐν ("Νερούδα", "Jackie", "Spencer") διευρύνει ευφάνταστα την έννοια της σινε-βιογραφίας. Το "El Conde" φιλοδοξεί να πάει ένα βήμα μακρύτερα, ως κωμωδία τρόμου που έρχεται από ένα παράλληλο σύμπαν και παρουσιάζει το δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ ως βαμπίρ που ζει κρυμμένο σε ένα ερειπωμένο αρχοντικό!

el conde11


"Ο Διάβολος δεν Υπάρχει"

Μπορεί ο παραγωγικότατος Ριουσούκε Χαμαγκούτσι να ξεπεράσει τον εαυτό του και το οσκαρικό "Drive my Car"; Οι απαντήσεις σε ένα μινιμαλιστικό οικογενειακό δράμα, στο οποίο η καθημερινότητα ενός γιαπωνέζικου χωριού και δύο γυναικών, μάνας και κόρης, διαταράσσεται εξαιτίας της κατασκευής ενός πάρκου αναψυχής στην περιοχή.

Evil Doesn't Exist

"Poor Things"

Μετά τις Άλπεις (βραβείο σεναρίου) και την "Ευνοούμενη" (Αργυρό Λιοντάρι και βραβείο ερμηνείας), ο Γιώργος Λάνθιμος έρχεται αυτήν τη φορά στο Λίντο με τον αέρα του καταξιωμένου auteur. Μαζί του οι Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Μαρκ Ράφαλο, σε μια σουρεάλ φαντασία που κάνει φύλλο και φτερό τον "Φρανκενστάιν" της Μέρι Σέλεϊ.

Poor Things 100


"Io Capitano"

Δέκα χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι "Sacro GRA", μπορεί ο Ματέο Γκαρόνε ("Γόμορρα") να ξαναφέρει το Χρυσό Λιοντάρι σε ιταλικά χέρια; Θα το επιχειρήσει με ένα ρεαλιστικό προσφυγικό οδοιπορικό, στο οποίο οι νεαροί Αφρικανοί Σεϊντού και Μούσα αφήνουν πίσω τους το Ντακάρ αναζητώντας τον ευρωπαϊκό παράδεισο.

io capitano


"Η Θεωρία των Πάντων"

Το 1962, σε ένα συνέδριο φυσικής στις ελβετικές Άλπεις, ένας Ιρανός επιστήμονας ο οποίος πρόκειται να αποκαλύψει μια πρωτοποριακή θεωρία της κβαντικής μηχανικής εξαφανίζεται. Την αναζήτησή του διαδέχεται ένας μυστηριώδης φόνος, σ’ ένα ασπρόμαυρο, ατμοσφαιρικό θρίλερ πάνω στις ανθρώπινες βεβαιότητες, σκηνοθετημένο από τον βραβευμένο Γερμανό διευθυντή φωτογραφίας Τιμ Κρέγκερ.

the theory of everything55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.