Αυτά είναι τα βραβεία του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

Το νησιώτικο σινε-event ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποδεικνύοντας πως η κινηματογραφική αλήθεια είναι ακόμα πιο γοητευτική όταν δεν γνωρίζει σύνορα.

Kastellorizo screening

Ήταν ένα υπέροχο οκταήμερο γεμάτο σινεμά, μουσική, συζητήσεις, παράλληλες δράσεις και χαλαρή καλοκαιρινή διάθεση. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου επιβεβαίωσε πως "small is beautiful" και έκανε πράξη το "Beyond Borders", τον εμπνευσμένο τίτλο του. Μακριά από στημένο glamour και αθέμιτους ανταγωνισμούς, έφερε σε επαφή εικόνες και ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες, μιας και ο πολιτισμός δεν είναι παρά η συλλογική προσπάθεια για την αποδοχή του Άλλου, του διαφορετικού. Στόχος λοιπόν της σικάτης αυτής σινε-γιορτής ήταν το ξεπέρασμα κάθε λογής συνόρων, όπως διακήρυξαν επανειλημμένα η καλλιτεχνική διευθύντριά του Ειρήνη Σαρίογλου και ο διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξής του Μισέλ Νολ. Κι αυτό έγινε πράξη, από τη συγκινητική έναρξή του με την προβολή του "Γελαστού Παιδιού" του Ιρλανδού Άλαν Γκίλσελαν έως εκείνη της λαμπερής λήξης με την αντίστοιχη του αποκαλυπτικού "Tricks on the Dead" του Τζόρνταν Πάτερσον.

Kastellorizo staff
Το δημιουργικό επιτελείο του φεστιβάλ, με την καλλιτεχνική διευθύντριά του Ειρήνη Σαρίογλου στην άκρη δεξιά.

Ενδιαμέσως προβλήθηκαν 59 ταινίες σε δυο διαγωνιστικά και ένα παράλληλο τμήμα, με τα αντίστοιχα βραβεία να απονέμονται την Κυριακή, σε μια απολαυστική βραδιά η οποία ολοκληρώθηκε με την συναυλία των της Ελένης Τσαλιγοπούλου, Κορίνας Λεγάκη και Γιώργου Ανδρέου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, ο αντιδήμαρχος Καστελλορίζου Στράτος Αμύγδαλος, οι πρέσβειρες των Καναδά και Αυστραλίας, η οποία θα είναι τιμώμενη χώρα στο επόμενο φεστιβάλ, ενώ βραβεία απένειμαν ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚΟΜΕ και η Αθηνά Καρτάλου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο Νολ προανήγγειλε πως του χρόνου θα υπάρχει και κριτική επιτροπή εφήβων, ενώ η Ειρήνη Σαρίογλου, πανταχού παρούσα και εμψυχωτική δύναμη της διοργάνωσης, μνημόνευσε τους στίχους του ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου "Με τα λόγια οι χαμαιλέοντες, με τις πράξεις οι γενναίοι".

Penelope McDonald and Karin Jurschik
Το μέλος της κριτικής επιτροπής Κάριν Τζούρσκικ (αριστερά) απονέμει το βραβείο κοινωνικού ντοκιμαντέρ στην Αυστραλέζα σκηνοθέτιδα Πενέλοπι ΜακΝτόναλντ.

Μεγάλος νικητής του φεστιβάλ ήταν το εξομολογητικό, βαθιά ανθρώπινο και εμπνευσμένα σκηνοθετημένο "Scenes with My Father" της Ολλανδοκροάτισσας Μπισέρκα Σουράν, το οποίο απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Fipresci) και εκείνο του καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ. Οι υπόλοιπες διακρίσεις ήταν:
Βραβείο Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ: "Audrey Napanagka" της Πενέλοπι ΜακΝτόναλντ (Αυστραλία).
Βραβείο Πολιτικού Ντοκιμαντέρ: "A Tale of Four Minorities" του Νταβίντ Ντέρι (Ισραήλ).
Εύφημος Μνεία: "Underdog" της Μαριέτε Φάμπερ (Ολλανδία) και "What Remains on the Way" των Γιάκομπ Κρες και Ντανίλο Ντο Κάρμο (Γερμανία, Βραζιλία, Μεξικό).
Βραβείο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ: "Φύλλα Καπνού" των Στάθη Γαλαζούλα και Ελίζας Καβαλαράκη.
Βραβείο ThisisEU Ευρωπαϊκές Αξίες της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: "The Hidden Children of Colonization" του Ντομινίκ Ρεγκουέμ (Γαλλία, Βέλγιο)
Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας: "A Tale of Four Minorities" του Νταβίντ Ντέρι (Ισραήλ).
Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους: "Will you Look at me?" του Σούλι Χουάνγκ (Κίνα).
Αργυρός Φοίνικας μικρού μήκους: "Scars" της Άλεξ Άνα (Καναδάς).
Χάλκινος Φοίνικας μικρού μήκους: "Bitter September" της Σοφίας Φαραντάτου (Ελβετία).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.