Sweet Movie

3,5

Το ένστικτο ως οδηγός της διαρκούς επανάστασης, σε μια αντιεξουσιαστική και παιγνιώδη σάτιρα (με μουσική Χατζιδάκι), που κουβαλά ολοζώντανες όλες τις κινηματογραφικές ανησυχίες των 70s.

Sweet movie

Η διασημότερη ταινία του Σέρβου Ντούσαν Μακαβέγιεφ ("Ο Άνθρωπος δεν Είναι Πουλί", "Τα Μυστήρια του Οργανισμού") διαπραγματεύεται ξανά, με όρους χαλαρής μυθοπλασίας αυτήν τη φορά, τις μαρξιστικές και ψυχαναλυτικές (επηρεασμένες από τον Βίλχελμ Ράιχ) έμμονες ιδέες του. Με ένα βιτριολικό χιούμορ που επιτίθεται σε κάθε εξουσία, το "Sweet Movie" του ακολουθεί τη διαδρομή της Μις Καναδάς προς τη συναισθηματική και σεξουαλική απελευθέρωσή της. Όλα ξεκινούν αφού εκείνη έχει κερδίσει τον διεθνή "διαγωνισμό παρθενίας" και παραδίδεται ως νύφη-έπαθλο στον πλούσιο Αμερικανό βιομήχανο γάλακτος κύριο Κάπιταλ (Κεφάλαιο). Πολύ γρήγορα, όμως, θα δραπετεύσει από τη χρυσή φυλακή της και θα ανακαλύψει τον πραγματικό κόσμο παρέα με μια μαρξιστική κολεκτίβα που διασχίζει τον Σηκουάνα με ένα πλοιάριο.


Το ένστικτο ως οδηγός της διαρκούς επανάστασης, σε μια αναρχική, σουρεαλιστική και παιγνιώδη σάτιρα (με εξαιρετική μουσική Μάνου Χατζιδάκι), η οποία κουβαλά ολοζώντανες όλες τις αισθητικές, κοινωνικές και ιδεολογικές ανησυχίες της δεκαετίας του ’70. Η αντικαπιταλιστική αλληγορία είναι έντονη, οι κωμικοί τόνοι αγγίζουν τα όρια της φάρσας και η ερωτική ελευθεριότητα στοχεύει στο να σοκάρει το mainstream κοινό. Οι μαχητικές πολιτικές είναι ακόμα ζωντανές και οι σκέψεις πάνω στα (διαφαινόμενα) αδιέξοδα της Ιστορίας μόλις αρχίζουν να απασχολούν τους μοντέρνους δημιουργούς της εποχής – από τον Αγγελόπουλο και τον Γιαντσό ως τον Φερέρι και τον Βάιντα. Ο Μακαβέγιεφ υπερασπίζεται τη λίμπιντο ως την απόλυτη απελευθερωτική δύναμη και προσθέτει ένα δάκρυ στο γιγαντιαίο πρόσωπο του Καρλ Μαρξ, το οποίο στέκει εν είδει γοργόνας στην πλώρη του πλοίου.


Καταιγισμός ιδεών, κάποιες από τις οποίες είναι πλέον ξεπερασμένες, κυρίως κινηματογραφικά, πολλές όμως παραμένουν διασκεδαστικά διαχρονικές και άλλες επώδυνα επίκαιρες.

Γαλλία, Καναδάς. 1974. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Sweet Movie

3,5
  • Σινεφίλ
  • 1974
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ντούσαν Μακαβέγιεφ

Αφού κέρδισε το «διαγωνισμό παρθενίας», η Μις Καναδάς παντρεύεται έναν πλούσιο Αμερικανό επιχειρηματία. Πολύ γρήγορα δραπετεύει από τη χρυσή φυλακή της και ανακαλύπτει τον πραγματικό κόσμο παρέα με μια αναρχική κολεκτίβα που διασχίζει τον Σηκουάνα με ένα πλοιάριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιορτάστε τη Γιορτή της Μητέρας στο σινεμά

Διαλέξτε μία από τις προτάσεις μας, πάρτε τη μαμά σας και επισκεφτείτε τον κοντινότερο κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
11/05/2024

5 ταινίες για τη Γιορτή της Μητέρας

Μια λίστα από φιλμ που θα σας κάνουν να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τη μαμά σας, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (12/5).

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο teaser του "Megalopolis" ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καταργεί τη λογική

Ο Άνταμ Ντράιβερ ρισκάρει τη ζωή του στο πρώτο απόσπασμα από την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του θρυλικού σκηνοθέτη.

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.