Το Καταραμένο Σκιάχτρο

4

Σοκαριστικός στην εποχή του συνδυασμός αστυνομικού θρίλερ και θρησκευτικής αλληγορίας, ο οποίος έθεσε νέα όρια στο folk terror και επηρέασε όλες τις μεταγενέστερες ταινίες του είδους.

To katarameno skiaxtro

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Άντονι Σάφερ είχε γνωρίσει μέσα σε λίγο χρόνο απανωτές επιτυχίες, ξεκινώντας από τη βραβευμένη με Τόνι θεατρική επιτυχία του "Σλουθ", περνώντας στην υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ κινηματογραφική διασκευή της και φτάνοντας στη χιτσκοκική "Φρενίτιδα", της οποίας ήταν ο σεναριογράφος. Το 1972 αγόρασε μαζί με τον Κρίστοφερ Λι τα δικαιώματα του μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Πίνερ "Ritual", του οποίου ο Σάφερ κράτησε μόνο την αρχική ιδέα, παραδίδοντας το σενάριό του στα χέρια του τηλεοπτικού σκηνοθέτη Ρόμπιν Χάρντι.


Η πλοκή του αφορά τον πουριτανό Άγγλο αστυνομικό Χάουι, ο οποίος αναλαμβάνει να ερευνήσει μια ανώνυμη καταγγελία για ένα κορίτσι, το οποίο εξαφανίστηκε από ένα νησιώτικο χωριό της Σκοτίας. Καταφθάνοντας εκεί, θα συναντήσει μια κοινότητα παγανιστών και έναν παράξενο λόρδο, οι οποίοι ισχυρίζονται πως αγνοούν την ύπαρξη του κοριτσιού. Ο Χάουι, όμως, υποπτεύεται ότι όλοι τους κρύβουν ένα αποτρόπαιο μυστικό.


Μέσα από μια πειστική αλληλουχία απρόσμενων αποκαλύψεων, σκηνοθετημένων με μια αφαιρετική απλότητα, η οποία υποβάλλει μια αόρατη, διαρκή απειλή (μέχρι το απροσδόκητο, ανατρεπτικό φινάλε), δυο κόσμοι αντιπαρατίθενται και οι έννοιες του ορθολογισμού, της πίστης και της κοινωνικής τάξης αμφισβητούνται συθέμελα. Πρόκειται για έναν σοκαριστικό στην εποχή του συνδυασμό αστυνομικού θρίλερ και θρησκευτικής αλληγορίας, με στοιχεία τρόμου και… μιούζικαλ (τα παραδοσιακά τραγούδια που ακούγονται έχουν διασκευαστεί από τον Πολ Τζιοβάνι), ο οποίος έθεσε νέα όρια στο folk horror και επηρέασε όλες τις μεταγενέστερες ταινίες του είδους – από το "The Blair Witch Project" και τη "Διαδοχή" μέχρι το "The Witch", το "Μεσοκαλόκαιρο" και το αποτυχημένο ριμέικ του 2006 "Το Μυστικό του Σκιάχτρου" με τον Νίκολας Κέιτζ.

Η ταινία προβάλλεται στην επετειακή εκδοχή των 92΄ (final cut), μεγαλύτερη από την αρχική κινηματογραφική βερσιόν των 88΄, ενώ υπάρχει ακόμα μία - όχι σε κόπια - των 99΄ (director's cut), με την τελευταία να δίνει πολλές περισσότερες, επεξηγηματικές για την πλοκή και τους χαρακτήρες πληροφορίες.

Μ. Βρετανία. 1973. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Το Καταραμένο Σκιάχτρο

The Wicker Man
4
  • Θρίλερ
  • 1973
  • Διάρκεια: 93 '
  • Ρόμπι Χάρντι

Ο συντηρητικών πεποιθήσεων αστυνόμος Χάουι καταφθάνει σε ένα νησιώτικο χωριό της Σκοτίας, αναζητώντας ένα εξαφανισμένο κορίτσι. Εκεί θα συναντήσει έναν παράξενο λόρδο και μια κοινότητα παγανιστών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αγνοούν την ύπαρξη του κοριτσιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".