Rebecca

4,5

Όσκαρ καλύτερης ταινίας για ένα γοτθικό θρίλερ με ψυχαναλυτικές περιπλοκές, εξαιρετικό δείγμα της κινηματογραφικής ιδιοφυΐας (δραματουργικής, αφηγηματικής, σκηνοθετικής, αλληγορικής) του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Rebecca

Ολοκληρώνοντας τη βρετανική περίοδό του με ένα θρίλερ εποχής βασισμένο σε μυθιστόρημα της Ντάφνι ντι Μοριέ ("Η Ταβέρνα της Τζαμάικα"), ο Άλφρεντ Χίτσκοκ φτάνει το 1940 στο Λος Άντζελες. Αντί όμως για τον "Τιτανικό", όπως σχεδίαζε αρχικά, προχωρά με τον Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ στη διασκευή ενός ακόμα βιβλίου της Ντι Μοριέ. Ο μεγαλοπαραγωγός επιμένει στη λογοτεχνική πιστότητα, κάτι που δεν αρέσει στο σκηνοθέτη, ο οποίος δηλώνει: "Η "Ρεβέκκα” δεν είναι ταινία Χίτσκοκ. Δεν έχει καθόλου χιούμορ…". Παρ’ όλα αυτά, ο μετρ βυθίζει σε μια υποβλητική ονειρική ατμόσφαιρα την ιστορία μιας γκουβερνάντας που παντρεύεται έναν χήρο αριστοκράτη και μετακομίζει στον πύργο του, "στοιχειωμένο" από την ανάμνηση της Ρεβέκκας, της πρώην συζύγου του, για την οποία υπάρχουν υπόνοιες πως μπορεί να τη σκότωσε γιατί τον απατούσε.


Ο Χίτσκοκ είδε αυτή την παραλλαγή της Σταχτοπούτας (όπως δηλώνει ο Φρανσουά Τριφό) με καθαρά ψυχαναλυτική οπτική – η ανώνυμη και ανώριμη σεξουαλικά ηρωίδα, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα με τον μεγαλύτερο σε ηλικία σύζυγό της, η Ρεβέκκα ως η νεκρή μητέρα και η πιστή υπηρέτριά της ως τιμωρία της για την "αιμομιξία". Καθοριστικός είναι ο ρόλος του σπιτιού, όπως και των στοιχείων της φωτιάς και του νερού που προσθέτουν στο παραμυθένιο ύφος του στόρι, με το χαρακτήρα της απειλητικής μητρικής φιγούρας να εμφανίζεται για πρώτη φορά δυναμικά στο χιτσκοκικό σύμπαν.


Η ταινία θα γνωρίσει εμπορική επιτυχία και θα προταθεί για 11 Όσκαρ, ανάμεσά τους κι αυτά της σκηνοθεσίας, της μουσικής (Φρνκ Γουάξμαν) και των τριών βασικών ερμηνειών (Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέν, Τζούντιθ Άντερσον), κερδίζοντας τελικά δύο: καλύτερης ταινίας και φωτογραφίας (Τζορτζ Μπαρνς).

Α/Μ. ΗΠΑ. 1940. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Rebecca

4,5
  • Δραματική
  • 1940
  • Διάρκεια: 130 '
  • Άλφρεντ Χίτσκοκ

Μια γκουβερνάντα παντρεύεται έναν Άγγλο αριστοκράτη, για ν' ανακαλύψει πως ο ίδιος και το προσωπικό του παράξενου πύργου του είναι ακόμα επηρεασμένοι από την πρώτη γυναίκα του, τη Ρεβέκκα, η οποία πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.