Beyond Borders: Ένα διαφορετικό κινηματογραφικό φεστιβάλ

Από 20-27 Αυγούστου το ανανεωμένο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου μας προσκαλεί στο δροσερότερο σινε-event του φετινού καλοκαιριού.

beyondborders1

Το φεστιβάλ Καστελλορίζου "Beyond Borders" είναι μια ξεχωριστή πολιτιστική διοργάνωση από πολλές απόψεις. Ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) ως μια μικρή σινεφίλ γιορτή και από τότε εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα θεσμό διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος υπερασπίζεται τη δύναμη των κινηματογραφικών εικόνων στην ανατολική άκρη της Μεσογείου και στο πιο ακριτικό σημείο της Ελλάδας. Φέτος έλαβε 835 συμμετοχές ταινιών από 93 χώρες, ενώ έχει την υποστήριξη φορέων όπως η Ecrans des Mondes, αλλά και τα ZDF, ARTE, BBC, RAI TV, Movies that Matter, IDF Prague, Phoenix, FIPRESCI κ.ά. Τα τελευταία τρία χρόνια μάλιστα, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

"Ένα μπουτίκ φεστιβάλ το οποίο δεν επικεντρώνεται στην ποσότητα, αλλά επιμένει στην ποιότητα", όπως μας το σύστησε μας στη συνέντευξη Τύπου η καλλιτεχνική διευθύντριά του, ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στην πολλαπλή ερμηνεία τού "πέρα από τα σύνορα", τονίζοντας το ρόλο γέφυρας τον οποίο διαδραματίζει αιώνες τώρα το νησί του Καστελλορίζου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, όπως και οι ταινίες ντοκιμαντέρ ανάμεσα στο σινεμά και την αληθινή ζωή.

beyondborders2

Η όγδοη έκδοση του "Beyond Borders" θα διεξαχθεί από 20-27/8 και περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα με παγκόσμιες πρεμιέρες, κινηματογραφικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια, masterclasses, αφιερώματα, pitching lab, συζητήσεις, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις για τα εικαστικά, το βιβλίο, τη μουσική, τη γεύση και το χορό. Το Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει 18 ταινίες τεκμηρίωσης μεσαίου και μεγάλου μήκους και το μicro Διαγωνιστικό Τμήμα 24 μικρού μήκους, ενώ εκτός διαγωνιστικού προγράμματος θα φιλοξενηθούν καθημερινά στο Πανόραμα διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα. Θα απονεμηθούν 11 συνολικά βραβεία, με την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος να απαρτίζουν οι Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν (Εκτ. Διευθυντής ARTE Γερμανίας, Πρόεδρος της Επιτροπής), Εύα Στεφανή (Σκηνοθέτρια/Ακαδημαϊκός), Καρίν Γιούρστσικ (Σκηνοθέτρια/Ακαδημαϊκός), Σταύρος Παπαγεωργίου (Σκηνοθέτης/Καλλιτεχνικός Διευθυντής του AEI Cyprus Film Festival) και Τζόρνταν Πάτερσον (Σκηνοθέτης/Παραγωγός). Στην επιτροπή της FIPRESCI συμμετέχουν οι κριτικοί Σενέμ Ερντίν (Altyazi, Τουρκία), Ντάβιντε Μάνισι (CineCritica, Ιταλία) και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (LIFO, MEGA TV, COSMOTE TV), ενώ η κριτική επιτροπή του μicro αποτελείται από τους Πίτερ Άρενς (Υπεύθυνο του προγράμματος Ιστορίας και Επιστήμης, ZDF Γερμανική Ραδιοτηλεόραση, Πρόεδρο της Επιτροπής), Πελίν Εσμέρ (Σκηνοθέτρια), Μαρκίν Μαλατίνσκι (Ακαδημαϊκό/Παραγωγό), Αφροδίτη Καϊράκη (Ακαδημαϊκό) και Πάνο Δενδραμή (Σκηνοθέτη/Καθηγητή Κινηματογράφου).

beyondborders3

Η αυλαία θα σηκωθεί με την προβολή του ιρλανδικού "Γελαστού Παιδιού" ("An Buachaill Gealgháireaching Boy", 2023) του Αλαν Γκίλσελαν, πάνω στους στίχους του γνωστού τραγουδιού που έγραψε ο Μπρένταν Μπίαν, εμπνευσμένος από τον επαναστάτη Μάικλ Κόλινς. Στίχους τους οποίους μετέφρασε στα ελληνικά ο Βασίλης Ρώτας, μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη. Μετά την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει συναυλία με τους Φωτεινή Δάρρα, Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον συνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη. Το ίδιο γιορτινή θα είναι και η ατμόσφαιρα στην τελετή λήξης, καθώς μετά την προβολή του "Tricks on the Dead" του Τζόρνταν Πάτερσον, το οποίο ξετυλίγει το νήμα του πρώτου μεταναστευτικού ρεύματος των Κινέζων εργατών στην Ευρώπη, θα ακολουθήσει συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Γιώργου Ανδρέου και της Κορίνας Λεγάκη.Διατηρώντας τους δεσμούς συνέργειας με παγκόσμιους πολιτιστικούς φορείς, το φεστιβάλ θα τιμήσει φέτος το κρατικό κανάλι της Γερμανίας ZDF, τη Σχολή Κινηματογράφου του Μονάχου και το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (AEI Cyprus Film Festival), ενώ τιμώμενη χώρα θα είναι ο Καναδάς. Κατά τη διάρκεια του οκταημέρου θα διεξαχθούν το κινηματογραφικό εργαστήρι "Beyond Storytelling", με τη συμμετοχή φοιτητών από το συνεργαζόμενο δίκτυο κινηματογραφικών σχολών, και το διήμερο Audiovisual Pitching Lab, όπου παρουσιάζονται πρότζεκτς απ’ όλον τον κόσμο τα οποία συζητιόνται με κορυφαίους επαγγελματίες από το χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ενώ masterclasses θα παραδώσουν ο επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ του Phoenix Ζαν Κριστόφ Καρόν, η καθηγήτρια Αφροδίτη Καϊράκη, ο πρωταγωνιστής της ταινίας "Mediterraneo" Γκιουζέπε Σεντέρνα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του AEI Cyprus Film Festival Σταύρος Παπαγεωργίου.

Παράλληλα, θα υπάρχουν μουσικά ιντερλούδια των Δήμου Βουγιούκα & Δημήτρη Κουφογιώργου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων μεταξύ των προβολών, καθημερινές βιβλιοπαρουσιάσεις από τον Παύλο Μεθενίτη, εικαστική έκθεση της Γεωργιάννας Νταλάρα, έκθεση γλυπτικής του Αλέξανδρου Ζυγούρη και εργαστήρια για μεγάλους και μικρούς: "Cin(e)περίληψη στην τάξη" - βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήρι από το ΕΚΟΜΕ και τους Δημήτρη Παπαχαραλάμπους & Ματούλα Παπαδημητρίου, Μακραμέ (κομποδετική) - δημιουργία αντικειμένων και κοσμημάτων από την Κλεοπάτρα Αρσενικού, παραδοσιακοί χοροί της Δωδεκανήσου από τον Νίκο Τζέλλο, εργαστήρι ζυμαρικών από τον Άρη Λιοκάτη, αλλά και υποβρύχιος καθαρισμός με την περιβαλλοντική οργάνωση i-Sea!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.