Η Τελευταία Νύχτα του Φράνκο Αμόρε

2,5

Αστυνομικό θρίλερ με ασφυκτική αίσθηση και διαρκή αγωνία. Καλογραμμένο και καλοπαιγμένο, υπηρετεί έντιμα τα κλισέ των προβλέψιμων χαρακτήρων και των «βολικών» σεναριακών εξελίξεων.

H teleftea nixta tou Franco Amore

Ο 54χρονος Πιερφραντσέσκο Φαβίνο είναι ένας βραβευμένος με τρία Ντονατέλο Ιταλός ηθοποιός, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες συμπατριωτών του δημιουργών (Μουτσίνο, Αμέλιο, Τορνατόρε), αλλά και σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές ("Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ", "Illuminati", "Rush"). Έγινε όμως ευρύτερα γνωστός μόλις πρόσφατα, χάρη στην επιβλητική ερμηνευτική παρουσία του στον "Προδότη" (2019) του Μάρκο Μπελόκιο, επιβεβαιώνοντας την κλάση του στην περσινή "Προδοσία" του Μάριο Μαρτόνε. Χαρισματική προσωπικότητα που μπορεί να προσδώσει βάθος ακόμα και σε σχηματικούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες, χαρίζει στα αδιέξοδ

α του Φράνκο Αμόρε δραματικές διαστάσεις που ξεπερνούν αυτές του σεναρίου.
Γραμμένος από τον ηθοποιό ("Eat Pray Love", "Εννέα", "Η Ζωή του Πι") και σκηνοθέτη ("Χαμένος Παράδεισος", "3 Δευτερόλεπτα") Αντρέα Ντι Στέφανο, ο τελευταίος είναι ένας έντιμος και τυπικός σε όλα του επιθεωρητής της αστυνομίας, ο οποίος δεν έχει πυροβολήσει ποτέ άνθρωπο στα 35 χρόνια υπηρεσίας του. Τώρα ετοιμάζεται για τη συνταξιοδότησή του, αλλά το τελευταίο βράδυ στη δουλειά θα πληροφορηθεί πως ο συνάδελφος και συνεργάτης του Ντίνο σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας ύποπτης συναλλαγής. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκη και ο μίτος της είχε αρχίσει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του δέκα μέρες πριν.   


Δυο ιστορίες, η μία συνέχεια της άλλης, συναντιούνται σ’ ένα τούνελ κεντρικού αυτοκινητόδρομου του Μιλάνου όπου κείτονται πέντε νεκροί. Όσα έχουν προηγηθεί αφορούν ένα αστυνομικό δράμα που προετοιμάζει το έδαφος για ένα θρίλερ με ασφυκτική αίσθηση και διαρκή αγωνία, το οποίο εκτυλίσσεται σε περιορισμένο χώρο και χρόνο. Καλογραμμένο και καλοπαιγμένο, υπηρετεί έντιμα τα κλισέ των προβλέψιμων χαρακτήρων και των "βολικών" σεναριακών ανατροπών. Περιγράφει έναν κόσμο νεονουάρ διαφθοράς και μια χούφτα ήρωες με ξεχαρβαλωμένη ηθική πυξίδα, παγιδευμένους σε μια σκοτεινή δίνη απληστίας και παραπλάνησης (υποβλητική η νυχτερινή ατμόσφαιρα). Στη μέση τους στέκεται ο βγαλμένος από μια ξεπερασμένη εποχή Φράνκο Αμόρε του Φαβίνο, ένα και μόνο βλέμμα του οποίου αρκεί για να παγιδευτείς κι εσύ, έστω για δύο ώρες, στο ασφυκτικό δίλημμά του.

Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: ROSEBUD.21

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τελευταία Νύχτα του Φράνκο Αμόρε

L'Ultima Notte di Amore
2,5
  • Αστυνομική
  • 2023
  • Διάρκεια: 124 '
  • Αντρέα ντι Στέφανο

Το τελευταίο βράδυ πριν τη συνταξιοδότησή του, ο επιθεωρητής της αστυνομίας Φράνκο Αμόρε πληροφορείται πως ο συνάδελφος και συνεργάτης του Ντίνο σκοτώθηκε σε μια ύποπτη συναλλαγή. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Οι Δικοί μου Άνθρωποι": Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ-ύμνο στην αγάπη και το θάρρος

Στις 22 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την The Film Group το ντοκιμαντέρ της Άννας Ρεζάν που φωτίζει τη λησμονημένη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/01/2026

Οι 10 καλύτερες σκηνές του Ντέιβιντ Λιντς

Βλέπουμε ξανά τα στιγμιότυπα της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη που μας έμειναν αξέχαστα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της γέννησής του.

Ελληνικό box office: Ποιος θα σταματήσει τον "Καποδίστρια";

Η σινε-βιογραφία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη έχει κατεβάσει ταχύτητα, αλλά συνεχίζει να μην έχει εμπορικό αντίπαλο, φιλοδοξώντας να φτάσει τελικά τα 860.000 εισιτήρια του "Υπάρχω".

"Το Βλέμμα Του Οδυσσέα": Μια βραδιά για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Cinobo Όπερα

Την ειδική τελετή θα θα προλογίσουν η οικογένεια και οι συνεργάτες του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, τιμώντας το έργο του αλλά και τη συμβολή του στο παγκόσμιο σινεμά.

"Συναισθηματική Αξία" και "Sirat" σάρωσαν στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το "α" ταξίδεψε στο Βερολίνο και παρακολούθησε από κοντά την γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Βραβευμένη Τζέσι Μπάκλεϊ και αγαπημένος Πολ Μέσκαλ, ένα θρίλερ με τον Κρις Πρατ και την Ρεμπέκα Φέργκιουσον και όλες οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 22/01

Ένα βραβευμένο δράμα από την Κλόι Ζάο, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Κρις Πρατ και όλα όσα έρχονται στις μαρκίζες των σινεμά αυτή την εβδομάδα.