Notorious

5

Μια ερωτική και μια κατασκοπική ιστορία που διασταυρώνονται δεξιοτεχνικά, όπως και η χιουμοριστική ελαφρότητα με το τέλεια συγχρονισμένο σασπένς, στην κορυφαία ίσως ασπρόμαυρη στιγμή της χιτσκοκικής φιλμογραφίας.

notorious

Το 1945, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ θα συναντηθούν για πρώτη φορά στη "Νύχτα Αγωνίας" ("Spellbound"), τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στη μέχρι τότε καριέρα του Βρετανού σκηνοθέτη. Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι, όμως, εκείνη της επόμενης ταινίας του, όπου θα διευθύνει και πάλι τη μεγάλη Σουηδή σταρ, εδώ ως κόρη ενός Γερμανού εγκληματία πολέμου, η οποία προσλαμβάνεται από τις αμερικανικές αρχές για να διεισδύσει σε μια ομάδα ναζί που έχει καταφύγει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ερωτεύεται τον πράκτορα που την έχει παρασύρει σ’ αυτό το ριψοκίνδυνο παιχνίδι, αλλά για να είναι πειστική αναγκάζεται να μείνει μακριά του και να παντρευτεί έναν ναζί.


Μια ερωτική και μια κατασκοπική ιστορία διασταυρώνονται δεξιοτεχνικά, όπως και η χιουμοριστική ελαφρότητα με το τέλεια συγχρονισμένο σασπένς (αξεπέραστη η σκηνή του πάρτι με το κλειδί). Το "Notorious" αποτελεί ακόμα μία παραλλαγή των γνωστών χιτσκοκικών εμμονών, ξεκινώντας από το οιδιπόδειο (η Αλίσια είναι προσκολλημένη στην πατρική φιγούρα), προχωρώντας στη σεξουαλική ενηλικίωση και τη διαρκή αναβολή της ερωτικής συνεύρεσης και φτάνοντας μέχρι τη σύγκρουση του ενστίκτου του πόθου (το οποίο ακολουθούν οι Αλίσια και Ντέβλιν) με τη λογική του νόμου (της μητρικής εξάρτησης, στην οποία θα μείνει υπάκουος μέχρι τέλους ο Άλεξ).


Προσεγμένο σε κάθε λεπτομέρειά του, με πειθαρχημένη, όσο και "ρευστή" σκηνοθεσία, διάχυτο ερωτισμό, ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό ντουέτο και κομψούς δεύτερους ρόλους (ο Κλοντ Ρέινς απέσπασε ως Άλεξ μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, όπως και ο σεναριογράφος Μπεν Χεκτ), το "Notorious" αναδεικνύεται στην κορυφαία ίσως ασπρόμαυρη στιγμή του Χίτσκοκ και μία από τις πιο στιλάτες δουλειές της φιλμογραφίας του.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1946. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Notorious

5
  • Θρίλερ
  • 1946
  • Διάρκεια: 101 '
  • Άλφρεντ Χίτσκοκ

Η κόρη ενός Γερμανού εγκληματία πολέμου προσλαμβάνεται από τις αμερικανικές αρχές για να διεισδύσει σε μια ομάδα ναζί που έχει καταφύγει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ερωτεύεται τον πράκτορα που την έχει παρασύρει σ’ αυτό το ριψοκίνδυνο παιχνίδι, αλλά για να είναι πειστική πρέπει να μείνει μακριά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.