Η Θεά

3,5

Μια μελοδραματική ιστορία προσγειώνεται σε μια συντηρητική και παγιδευμένη σε αντιφάσεις πραγματικότητα, την οποία ο κορυφαίος Ινδός σκηνοθέτης ακτινογραφεί με τόλμη και οξυδέρκεια.

H thea

Σ’ όλες σχεδόν τις ταινίες του Σατγιαζίτ Ράι υπάρχουν δύο Ινδίες, η μία απέναντι στην άλλη. Εκείνη η οποία υπερασπίζεται το παρελθόν, τις (κομφορμιστικές) αξίες και (θρησκευτικές) πεποιθήσεις του, και αυτή η οποία αντιπροσωπεύει το μέλλον, το ξεπέρασμα των (αναχρονιστικών) παραδόσεων και την υποδοχή νέων ιδεών. Το ίδιο συμβαίνει και στη "Θεά", όπου στην αγροτική Βεγγάλη του 1860 ένας ηλικιωμένος μεγαλοκτηματίας αναγνωρίζει στη νεαρή νύφη του τη μετενσάρκωση της θεάς Κάλι. Οι ντόπιοι την ανακηρύσσουν "αγία" και πολλοί της ζητούν να κάνει θαύματα για να γιατρέψει τους ανήμπορους και αρρώστους.


Μια μελοδραματική ιστορία προσγειώνεται στέρεα σε μια συντηρητική και παγιδευμένη σε αντιφάσεις πραγματικότητα, την οποία ο Ράι περιγράφει με σκηνοθετική οξυδέρκεια και πρωτοτυπία (μπαρόκ πλάνα που "συνομιλούν" με τη νεορεαλιστική απλότητα). Αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει περισσότερο, όμως, είναι ότι ενώ η θρησκοληψία συγκρούεται με τον ορθολογισμό, στο πεδίο της μάχης θυσιάζονται η συνείδηση και τα όνειρα μιας νεαρής γυναίκας, η οποία, ακόμα κι όταν "θεοποιείται", παραμένει υποχείριο των συμφερόντων της (αντρικής) εξουσίας.

Ινδία. Α/Μ. 1960. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Η Θεά

Devi / The Goddess
3,5
  • Δραματική
  • 1960
  • Διάρκεια: 93 '
  • Σατγιαζίτ Ράι

Στην αγροτική Βεγγάλη του 1860, ένας ηλικιωμένος μεγαλοκτηματίας αναγνωρίζει στη νύφη του τη μετενσάρκωση της θεάς Κάλι. Οι ντόπιοι τη θεωρούν θεά και πολλοί της ζητούν να κάνει θαύματα για να γιατρέψει τους ανήμπορους και αρρώστους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.