Black Stone

3

Εύστοχη, καλογραμμένη και αστεία σάτιρα της νεοελληνικής πραγματικότητας, με μια ανεπανάληπτη ερμηνεία από την Ελένη Κοκκίδου. Βραβείο νεότητας και κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εφτά υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ακαδημίας.

Black stone

Πόσο καιρό έχουμε να δούμε μια πραγματικά καλή ελληνική κωμωδία; Ένα κινηματογραφικό είδος το οποίο θριάμβευσε στα ασπρόμαυρα χρόνια του "παλιού ελληνικού σινεμά" και χαντακώθηκε την πολιτικοποιημένη εποχή του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, χωρίς να καταφέρει –εκτός εξαιρέσεων, βέβαια– να γίνει σημείο αναφοράς ούτε για τη γενιά των multiplex. Πολλοί οι λόγοι και περισσότερες οι αιτίες, με τους μεν φεστιβαλικούς δημιουργούς, δηλαδή σχεδόν όλους τους σκηνοθέτες, να περιφρονούν το είδος και τις δε λαϊκές, εμπορικού προσανατολισμού κωμικές παραγωγές να έχουν στο νου τους αποκλειστικά το τηλεοπτικό κοινό και τα γούστα του.

Το "Black Stone" δείχνει το δρόμο για μια απενοχοποιημένη αντιμετώπιση της χιουμοριστικής σινε-ματιάς πάνω στη νεοελληνική πραγματικότητα, ξεκινώντας από μια πολλά υποσχόμενη ιδέα: δύο κινηματογραφιστές γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ πάνω στους υπαλλήλους-"φαντάσματα" του Δημοσίου, φτάνοντας στο άδειο γραφείο του Πάνου. Από εκεί θα βρεθούν σπίτι του, όπου η Χαρούλα, η υπερπροστατευτική μητέρα του, θα τους περάσει για τηλεοπτικό συνεργείο ειδήσεων και θα ζητήσει τη βοήθειά τους. Ο Πάνος της δεν έχει δώσει σημεία ζωής για δυο μέρες κι εκείνη ανησυχεί πολύ, σε αντίθεση με τον δύστροπο και ανάπηρο αδελφό του Λευτέρη, ο οποίος κινείται με αμαξίδιο. Όταν μάλιστα πληροφορηθεί πως ο Πάνος κατηγορείται μαζί με μια αλλοδαπή για κατάχρηση, η απεγνωσμένη Χαρούλα θα αφοσιωθεί στην επείγουσα αναζήτηση του γιου της, βρίσκοντας απρόσμενη βοήθεια από έναν νεαρό Ελληνοαφρικανό ταξιτζή και με το κινηματογραφικό συνεργείο πάντα στο κατόπι της.


Η ντοκιμαντερίστικη αμεσότητα της ταινίας-μέσα-στην-ταινία είναι πειστικότατη, με την Ελένη Κοκκίδου (του "Σπιρτόκουτου" και του τηλεοπτικού "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα") να σηκώνει στους ώμους της όλο το βάρος του αφηγηματικού στοιχήματος της ταινίας, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία ενός συναρπαστικού χαρακτήρα μέσα από μια εντελώς κλισέ και γραφική φιγούρα –η "κλασική Ελληνίδα μάνα"–, η οποία έχει διαχρονικά αποτυπωθεί στο πανί ως χοντροκομμένη καρικατούρα. Κι όμως, η πληθωρική ερμηνεία της ξεπερνά κάθε απλοϊκή σχηματικότητα, καθώς με τις αβίαστες κινήσεις της, τις ανεπιτήδευτες ατάκες της, τους απελπισμένους μονολόγους της και τα μελαγχολικά βλέμματά της θα αποκαλύψει όλη την ψυχοπαθολογία της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, παγιδευμένης σ’ ένα αδιάλυτο κουβάρι συγκινητικών, εκβιαστικών, αλτρουιστικών και σαδιστικών ταυτόχρονα σχέσεων. Εύστοχα, ο πρωτοεμφανιζόμενος Σπύρος Ιακωβίδης θα διευρύνει αυτή την ανισόρροπη "συνθήκη" σ’ ολόκληρο το εύρος της γύρω μας πραγματικότητας, από την παράλογη αστική καθημερινότητα (η μπάρα στην είσοδο της πολυκατοικίας, το ξεκαρδιστικό "δέσιμο" του Λευτέρη στα κάγκελα) έως τη σουρεαλιστική (δυσ)λειτουργία των επίσημων θεσμών. Όχι πάντα χωρίς καταφυγή σε σεναριακές ευκολίες (ο πρόθυμος μαύρος ταξιτζής, η δραματική στροφή της πλοκής), αλλά με μια φρέσκια, δυναμική κινηματογραφική διάθεση που κατανικά κάθε μεμψιμοιρία.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Black Stone

3
  • Κωμωδία
  • 2022
  • Διάρκεια: 87 '
  • Σπύρος Ιακωβίδης

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο αποτυπώνει την καθημερινότητα της Χαρούλας, μιας υπερπροστατευτικής Ελληνίδας μάνας που αναζητά το γιο της, δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος έχει εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.