Το Έγκλημά μου

2,5

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.

Το Έγκλημά μου

Τα τελευταία 25 χρόνια, ο πολυγραφότατος Φρανσουά Οζόν έχει υπογράψει 22 ταινίες, χωρίς ποτέ να επαναλαμβάνει αισθητικά τον εαυτό του και επιδεικνύοντας ένα "χαμαιλεοντικό" ταλέντο να προσαρμόζεται στα διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Αυτήν τη φορά εμπνέεται από ένα θεατρικό έργο της δεκαετίας του ’30, όπου μια φτωχή ηθοποιός ομολογεί ότι δολοφόνησε έναν σημαντικό θεατρικό παραγωγό, αλλά αθωώνεται καθώς αποδεικνύει ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Η δημοσιότητα της δίκης γίνεται αφρομή για μια λουσάτη επαγγελματική καριέρα, αλλά έχει πει πράγματι την αλήθεια;

Το Έγκλημά μου2

Το φιλμ διατηρεί όσα από τα θεατρικά στοιχεία του πρωτότυπου χρειάζεται, κυρίως τον επιθεωρησιακό χαρακτήρα, για να θίξει με μια φαινομενική ελαφρότητα ακανθώδη επίκαιρα ζητήματα. Πρωτίστως εκείνο που αφορά το τίμημα της γυναικείας χειραφέτησης όταν διεκδικείται σε μια άκρως πατριαρχική κοινωνία, αλλά συνοδεύεται από αμφισβητίσιμες προθέσεις. Διότι, εν προκειμένω, οι ιδιοτελείς σκοποί της βασικής ηρωίδας θολώνουν τα όρια ανάμεσα σε θύτες και θύματα, με αποτέλεσμα οι όροι του καλού και του κακού να παίζουν μόνο σχετικό ρόλο σε αυτή την κομψή μάχη των φύλων.

Κατά την προσφιλή τακτική του Οζόν, η αμφίσημη συμπεριφορά των χαρακτήρων-σήμα κατατεθέν του σινεμά του διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ αποτρέπει τα βιαστικά ηθικολογικά συμπεράσματα. Βέβαια, τα σχόλια που διατυπώνονται πάνω στον δομικό σεξισμό των σχέσεων εξουσίας δεν είναι όσο τολμηρά προσδοκά ο ίδιος, κάτι που προδίδουν τα ουκ ολίγα ξεπερασμένα αστεία. Αντίστοιχα, η κατακλείδα του φιλμ ενέχει μια διακριτική "πονηριά", καθώς υπαινίσσεται πως οι δολοπλόκες γυναίκες εκμεταλλεύονται την αντρική ανοησία προς όφελός τους. Συμπερασματικά, το ανάλαφρο στιλιζάρισμα και η λαϊκή απεύθυνση του "Εγκλήματος" το προφυλάσσουν από τη διάπραξη τρανταχτών φάουλ.

Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Έγκλημά μου

Mon Crime / The Crime Is Mine
2,5
  • Κωμωδία
  • 2023
  • Διάρκεια: 102 '
  • Φρανσουά Οζόν

Μια φτωχή ηθοποιός ομολογεί ότι δολοφόνησε έναν σημαντικό θεατρικό παραγωγό, αλλά αθωώνεται καθώς αποδεικνύει ότι βρισκόταν σε άμυνα. Η δημοσιότητα της δίκης γίνεται το εφαλτήριο για μια λουσάτη επαγγελματική καριέρα, αλλά έχει πει πράγματι την αλήθεια;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".