Όταν η Τίνα Τέρνερ προκάλεσε χάος στο "Mad Max"

Με αφορμή την απώλεια της εμβληματικής ηθοποιού θυμόμαστε τις λίγες, αλλά χαρακτηριστικές κινηματογραφικές εμφανίσεις της.

Mad Max: Enter the Thunderdome Tina Turner1 «Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού»

Μυθική περφόμερ και πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα, η Τίνα Τέρνερ έχει αφήσει μια αμίμητη μουσική κληρονομιά, η οποία μεταφράζεται σε εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και οκτώ βραβεία Γκράμι. Η λυπηρή είδηση της απώλειάς της, προσφέρει την αφορμή για να θυμηθούμε τις κινηματογραφικές εμφανίσεις της Τέρνερ, οι οποίες παρότι λιγοστές υπήρξαν όλες αξιομνημόνευτες.

Η πρώτη φορά που η μουσικός πέρασε μπροστά από την κάμερα, ήταν στις αρχές των '70s για χάρη του Κεν Ράσελ και της ψυχεδελικής ροκ όπερας "Tommy" (1975) σε μουσική των σπουδαίων The Who. Η Τέρνερ εμφανίζεται στο ρόλο της Acid Queen, μιας γυναίκας που επιχειρεί να αφυπνίσει τον κεντρικό ήρωα Τόμι, καθώς αρχίζει να τραγουδά με ηλεκτρισμένη φρενίτιδα ένα ροκ εντ ρόλ τραγούδι. Στο ενδιάμεσο, κιόλας, μεταμορφώνεται και σε κάτι που θυμίζει μεταλλικό ρομπότ, ένα από τα δεκάδες ψυχεδελικά στιγμιότυπα μιας ταινίας που πρέπει να δεις για να την πιστέψεις. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η εμπειρία του "Tommy" ενέπνευσε την Τέρνερ να τιτλοφορήσει "Acid Queen" το δεύτερο σόλο δίσκο της, ο οποίος κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με την ταινία.

Tommy Tina Turner
"Tommy"

Τη δεκαετία του '80 και όταν πια η Τέρνερ είχε εδραιωθεί ως ένα ακλόνητο ποπ είδωλο, ο σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ είχε τη φοβερή ιδέα να την επιλέξει για το ρόλο της κακιάς στο αδίκως υποτιμημένο "Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού" (1985). Στο τρίτο κεφάλαιο του δυστοπικού franchise και απέναντι στον Μαξ του πρωταγωνιστή Μελ Γκίμπσον, η Τέρνερ ενσάρκωσε την επικίνδυνη Θεία (αλήθεια, Aunt Entity στο πρωτότυπο). Μια υπερηχητικά επιβλητική γυναίκα, η οποία εκτός του ότι θέλει να κάνει κουμάντο σε όλη την πυρακτώμενη και αποτελειωμένη από τα πυρηνικά έρημο, φιλοδοξεί να φτιάξει ένα νέο πολιτισμό. Για να τα καταφέρει, βέβαια, χρειάζεται και τη βοήθεια του Μαξ ώστε να κατατροπώσει τους εχθρούς της.

Mad Max: Enter the Thunderdome Tina Turner2
"Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού"

Όπως με οτιδήποτε έχει καταπιαστεί στην καριέρα της, η Τέρνερ αντιμετώπισε με απόλυτο επαγγελματισμό το ρόλο της στο "Mad Max", κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ερμηνεία της να αποκτήσει χειροπιαστή ένταση, αλλά και να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα της ηρωίδας που υποδύθηκε. Αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση μια συνηθισμένη Θεία, μεταξύ άλλων γιατί η κυριαρχική συμπεριφορά που επιδεικνύει προς τα έξω, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις άρρητες αντιφάσεις που κρύβονται εντός της. Η Τέρνερ εφευρίσκει αυτές τις κρυμμένες ποιότητες του χαρακτήρα και τις αναδεικνύει σε μια ταινία που εξαρτάται από το πόσο πειστικά θα φανούν τα διακυβεύματά της. Και χάρη σε εκείνη, όλα πήγαν άψογα.

Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να δούμε την Τέρνερ ξανά στη μεγάλη οθόνη, για τελευταία φορά μάλιστα, στην περιπέτεια "Ο Τελευταίος Μεγάλος Ήρωας" (1993) του action γίγαντα Τζον ΜακΤίρναν ("Κυνηγός", "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει"). Στο φιλμ κάνουν περάσματα πολυάριθμοι σταρ, από το Σιλβέστερ Σταλόνε μέχρι τη Σάρον Στόουν, καθώς η υπόθεση αφορά τα γυρίσματα μιας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβατζενέγκερ. Η Τέρνερ, λοιπόν, έρχεται για να κάνει και εκείνη το cameo της ως ηθοποιός που υποδύεται μια δήμαρχο, για να ανταλλάξει απλώς μερικές ατάκες με τον Σβατζενέγκερ. Δεν το λες και αξέχαστο, αλλά Τέρνερ για δήμαρχο θα θέλαμε...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

20 ταινίες που μίλησαν για τοξικές σχέσεις προς αποφυγή

Από τον "Πόλεμο των Ρόουζ" μέχρι την "Ιστορία γάμου" και τις "500 μέρες με τη Σάμερ" η συλλογή περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ταινιών για προβληματικές σχέσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/01/2026

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους το ΠΣΚ

Μία ιστορία αστικής επιβίωσης με την υπογραφή του Σον Μπέικερ, το πορτραίτο ενός συζύγου που θρηνεί και όλες οι ταινίες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη 08/01.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (8-14/1)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Τι είδαν οι Έλληνες στο σινεμά το 2025;

Με μια ελληνική ταινία στην κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη φορά έκλεισε η κινηματογραφική χρονιά, η οποία πρόσφερε τις δικές της εκπλήξεις και απογοητεύσεις.

Το όνομά του είναι Τέρνερ, Κάλουμ Τέρνερ: Το φαβορί για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Αρραβωνιασμένος με την Ντούα Λίπα, υποστηρικτής της Τσέλσι και πρωταγωνιστής σε ταινία του Τζόρτζ Κλούνει. Τι ξέρουμε για τη νέα εκδοχή του πράκτορα 007;

Ο Καποδίστριας, ο Άγιος Παΐσιος και πώς οι πιστοί βρίσκουν το δρόμο για τις αίθουσες

Η "επιστροφή της θρησκείας" δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την πολιτιστική βιομηχανία ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση ενός νέου ειδικού κοινού.

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, πώς ήταν να συμπρωταγωνιστείς με ένα κοράκι;

Συναντήσαμε το διάσημο ηθοποιό στο Βερολίνο για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ταινία του Ντίλαν Σάουθερν, όπου υποδύεται έναν πατέρα που καταρρέει από το πένθος.