76ο Φεστιβάλ Καννών: Οι 12 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε

Από Σκορσέζε μέχρι "Ιντιάνα Τζόουνς", η παραμονή μας στην Κρουαζέτ επιφυλάσσει σινεφίλ εκπλήξεις. Πριν την έναρξη του φεστιβάλ και των αναμεταδόσεών μας, δείτε όλα όσα δεν πρόκειται να χάσουμε.

May December3

Σηκώνοντας αυλαία σήμερα Τρίτη 16/5 με το ιστορικό δράμα "Jeanne du Barry", το φετινό φεστιβάλ Καννών υπόσχεται άφθονες σινεφίλ συγκινήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από πολυαναμενόμενες παραγωγές μέχρι καλά κρυμμένες εκπλήξεις. Τα "α" βρίσκεται στην Κρουαζέτ και αυτές είναι οι ταινίες που δεν σκοπεύει να χάσει με τίποτα.

"May December" του Τοντ Χέινς


Σε ρηχά νερά μετά το βραβευμένο στις Κάννες "Carol" (2015), ο Αμερικανός δημιουργός των "I’m not There" και "Velvet Goldmine" επιστρέφει με ένα ιντριγκαδόρικο δράμα. Στο κέντρο του ένας "αντισυμβατικός" γάμος που είχε προκαλέσει μιντιακό σκάνδαλο (η 63χρονη Τζούλιαν Μουρ δίπλα στον 32χρονο Τσαρλς Μέλτον του τηλεοπτικού "Riverdale"), ο οποίος δοκιμάζεται όταν μια ηθοποιός (Νάταλι Πόρτμαν) πλησιάζει το ζευγάρι στα πλαίσια έρευνας για μια ταινία πάνω στο παρελθόν του.

Cobweb

"Cobweb" του Κιμ Τζι-γουν


Φεστιβάλ Καννών χωρίς Σονγκ Κανγκ-χο δεν γίνεται κι έτσι ο εθνικός σταρ της Κορέας φτάνει φέτος στη γαλλική Ριβιέρα ως εμμονοληπτικός σκηνοθέτης των 70s, ο οποίος θέλει πάση θυσία να ξαναγυρίσει το τέλος μιας ταινίας του. Όλο το συνεργείο αναστατώνεται, η λογοκρισία παρεμβαίνει και ο Κιμ Τζι-γουν ("Η Ιστορία Δυο Αδελφών", "Ο Καλός, ο Κακός & ο Περίεργος") διασκεδάζει με μια γυρισμένη σε έγχρωμο και ασπρόμαυρο σινεφίλ σάτιρα "που αψηφά τα κινηματογραφικά είδη" και προβάλλεται εκτός συναγωνισμού.

Il Sol dell'Avennire

"Il Sol dell’Avvenire" του Νάνι Μορέτι


Σκηνοθέτη υποδύεται και ο Νάνι Μορέτι στον "Ήλιο του Μέλλοντος", ο οποίος βάζει στο κωμικό στόχαστρό του το σινεμά, την πολιτική και τα χαμένα επαναστατικά όνειρα. Ο Τζιοβάνι, λοιπόν, πρόκειται να βάλει μπροστά ένα φιλμ σχετικά με τον αντίκτυπο της σοβιετικής εισβολής στην Ουγγαρία το 1956 στο Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά με το γάμο του σε κρίση και τον παραγωγό του στα πρόθυρα χρεοκοπίας, όλα λειτουργούν εναντίον του. Εξαιρετικές κριτικές συνοδεύουν την ιταλική πρεμιέρα της ταινίας, εξυμνώντας τον ευφάνταστο συνδυασμό χιούμορ και συγκίνησης.

Indiana jones and the dial of destiny

"Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου" του Τζέιμς Μάνγκολντ


Είστε έτοιμοι να αποχαιρετήσετε έναν κινηματογραφικό θρύλο; Με τον Τζέιμς Μάγκολντ ("Λόγκαν", "Κόντρα σε Όλα") στη θέση του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο 81χρονος(!) Χάρισον Φορντ θα χτυπήσει τελευταία φορά το μαστίγιο του θρυλικού αρχαιολόγου, ο οποίος το 1969 ανακαλύπτει μια επικίνδυνη για τον πλανήτη συνωμοσία ανάμεσα στους ναζί επιστήμονες (με επικεφαλής τον Μαντς Μίκελσεν) τους οποίους έχουν στρατολογήσει οι ΗΠΑ για το διαστημικό πρόγραμμά τους.

Fallen Leaves

"Fallen Leaves" του Άκι Καουρισμάκι


Κυνηγώντας τον πρώτο του Χρυσό Φοίνικα, ο πάντα απολαυστικός Φινλανδός auteur θα μας αφηγηθεί με τη γνώριμη, αφοπλιστική σινε-πειθώ του την ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων που συναντιούνται μια νύχτα του Ελσίνκι αναζητώντας τον πρώτο και απόλυτο έρωτα της ζωής τους. Σε μια "κομψή ιλαροτραγωδία" η οποία συμπληρώνει την "προλεταριακή τριλογία" του ("Σκιές στον Παράδεισο", "Άριελ", "Η Γυναίκα με τα Σπίρτα").

Strange Way of Life

"Strange Way of Life" του Πέδρο Αλμοδόβαρ


Μετά την 30λεπτη "Ανθρώπινη Φωνή" (2020) με την Τίλντα Σουίντον, από το μονόπρακτο του Ζαν Κοκτό, ο Αλμοδόβαρ υπογράφει τη δεύτερη αγγλόφωνη (μικρού μήκους) ταινία της φιλμογραφίας του, η οποία θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή. Ένα queer γουέστερν με τον Ίθαν Χοκ στο ρόλο ενός σερίφη και τον Πέδρο Πασκάλ σε εκείνον ενός παλιού φίλου του ο οποίος τον επισκέπτεται απροειδοποίητα μετά από 25 χρόνια.

Killers of the Flower Moon

"The Killers of the Flower Moon" του Μάρτιν Σκορσέζε


Η πιο hot (εκτός συναγωνισμού) συμμετοχή του φετινού προγράμματος είναι ένα αστυνομικό θρίλερ εποχής, έχει διάρκεια 206 λεπτά, σεναριογράφο τον Έρικ Ροθ ("Φόρεστ Γκαμπ", "The Insider", "Dune") και πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Πίσω από την κάμερα, ο σπουδαιότερος εν ζωή Αμερικανός σκηνοθέτης μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1920, όταν μια σειρά δολοφονιών Ινδιάνων στην Οκλαχόμα κινητοποιεί τις ομοσπονδιακές αρχές και το νεοσύστατο FBI.

Asteroid City10

"Asteroid City" του Γουές Άντερσον


Από τους σταθερούς επισκέπτες της Κρουαζέτ, ο Άντερσον ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στο κόκκινο χαλί, από το οποίο θα παρελάσουν για χάρη της ταινίας του, ανάμεσα σ’ άλλους, οι Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομ Χανκς, Τίλντα Σουίντον, Έντουαρντ Νόρτον, Γουίλεμ Νταφόε, Στιβ Καρέλ και Μάργκο Ρόμπι. Κινηματογραφική τους αποστολή να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο Νεαρών Αστροπαρατηρητών(;), το πρόγραμμα του οποίου αναστατώνεται θεαματικά από γεγονότα που θα αλλάξουν τον κόσμο.

Firebrand

"Firebrand" του Καρίμ Αϊνούζ


Αν ψάχνετε ένα γερό αουτσάιντερ για τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, ποντάρετε στον Αλγερινοβραζιλιάνο σκηνοθέτη της "Αόρατης Ζωής της Ευρυδίκη Γκουσμάο" (βραβείο καλύτερης ταινίας τού τμήματος "Ένα Κάποιο Βλέμμα" το 2019). Στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, ο Αϊνούζ αποκαλύπτει τα ματωμένα μυστικά της δυναστείας των Τυδώρ μέσα από την ιστορία της Κάθριν Παρ (Αλίσια Βικάντερ), έκτης και τελευταίας συζύγου του Ερρίκου VIII (Τζουντ Λο).

How to Have Sex

"How to Have Sex" της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ


Διευθύντρια φωτογραφίας σε πολλά μικρού μήκους και βιντεοκλίπ, η Βρετανή Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ κάθεται για πρώτη φορά στη σκηνοθετική καρέκλα για να μας διηγηθεί την ιστορία τριών έφηβων Αγγλίδων που σκοπεύουν να περάσουν το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής τους πίνοντας, χορεύοντας και κάνοντας σεξ. Που αλλού; Στην Κρήτη φυσικά, με το ελληνοβρετανικό "How to Have Sex" να διαγωνίζεται για το βραβείο του τμήματος "Ένα Κάποιο Βλέμμα".

The Zone of Interest

"The Zone of Interest" του Τζόναθαν Γκλέιζερ


Δέκα χρόνια μετά το "Κάτω Από το Δέρμα", ο 58χρονος Βρετανός σκηνοθέτης αλλάζει δραστικά κινηματογραφικό είδος. Έχοντας επιμεληθεί το σενάριο μαζί με το διάσημο συγγραφέα Μάρτιν Έιμις, υπογράφει ένα ερωτικό δράμα with a twist, πάνω στην προσπάθεια του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες (Κρίστιαν Φρίντελ) και της συζύγου του (Σάντρα Χίλερ) να ζήσουν μια ονειρεμένη ζωή σε ένα σπίτι και έναν κήπο δίπλα… στο στρατόπεδο.

Club Zero

"Club Zero" της Τζέσικα Χάουσνερ


Από το "Λουλούδι της Ευτυχίας" στην ευτυχισμένη διατροφή. Η Αυστριακή Τζέσικα Χάουσνερ καθοδηγεί τις Μία Γουασικόφσκα και Σίντσε Μπάμπετ Κνούτσεν σε ένα δραματικό θρίλερ, στο οποίο μια νεαρή δασκάλα ενός διεθνούς οικοτροφείου οργανώνει το "Club Zero" και δίνει πειστικές οδηγίες πάνω στο "το να τρως λιγότερο είναι υγιεινό". Μέχρι να συνειδητοποιήσουν όλα αυτά γονείς και δάσκαλοι, όμως, οι εξελίξεις θα είναι απρόοπτες.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.