Sisu

2

Ο Σκανδιναβός «Ράμπο» είναι μια σφιχτοδεμένη περιπέτεια με το ένα πόδι της στο βρόμικο ρεαλισμό και το άλλο της στην ειρωνική υπερβολή.

Sisu

Ο Σκανδιναβός Ράμπο δεν έχει ούτε τα νιάτα ούτε τη φυσική δύναμη του Σιλβέστερ Σταλόνε των 80s. Είναι ένας μεσήλικας, μοναχικός χρυσοθήρας ο οποίος ζει στη βόρεια Φινλανδία του 1944 και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες βρίσκει μια μεγάλη φλέβα χρυσού. Γεμίζει δυο σάκους και ξεκινάει για την πλησιέστερη πόλη, στο δρόμο όμως συναντά μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών που συνοδεύουν ένα τανκ, με επικεφαλής έναν σκληρό αξιωματικό των SS. Του παίρνουν το χρυσάφι, αλλά εκείνος καταφέρνει να τους ξεφύγει, επιστρέφοντας για να πάρει ό,τι του ανήκει. Η προσπάθειά του μοιάζει απονενοημένη, αλλά πολύ σύντομα οι ναζί θα ανακαλύψουν πως δεν έχουν να κάνουν με ένα συνηθισμένο χρυσοθήρα, αλλά με έναν Σίσου, θρυλικό πρώην κομάντο με ακατάβλητο κουράγιο και απίστευτη αποφασιστικότητα.

Ο Φινλανδός Γιάλμαρι Χελάντερ έχει παραδώσει τα διεθνή διαπιστευτήριά του με την αγγλόφωνη κωμική περιπέτεια επιβίωσης "Big Game" (2014) με τον Σάμιουελ Τζάκσον. Έχοντας μιας ίδιας "κοψιάς", αλλά σαφώς στιβαρότερη ιστορία στα χέρια του, στήνει εδώ μια σφιχτοδεμένη περιπέτεια με το ένα πόδι της στο βρόμικο ρεαλισμό και το άλλο της στην ειρωνική υπερβολή. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, αλλά εκείνος καταφέρνει να συνδυάσει αποτελεσματικά τη λασπωμένη, νατουραλιστική εικονογραφία της ταινίας με ένα υποδόριο, οριακά διακριτό χιούμορ, το οποίο στις ανάλογες χολιγουντιανές ταινίες δράσης είτε απουσιάζει εντελώς είτε καταλήγει σε φαρσικό πανηγύρι. Κι εδώ, βέβαια, το σενάριο δεν μπορεί να ξεφύγει από τα κλισέ του καλού – κακού (οι αιχμάλωτες γυναίκες και οι σαδιστές ναζί) ούτε να ελέγξει μέχρι τέλους τις αφηγηματικές ευκολίες, αλλά ακόμα και τότε ο Χελάντερ προσπαθεί, τις περισσότερες φορές κομψά, να μας υπενθυμίζει πως "it’s just a movie".

Φινλανδία. 2022. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Sisu

2
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 91 '
  • Γιάλμαρι Χελάντερ

Βόρεια Φινλανδία, 1944. Τις τελευταίες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ένας μοναχικός χρυσοθήρας διασταυρώνεται με Ναζί στρατιώτες που του κλέβουν τον χρυσό. Σύντομα, όμως, ανακαλύπτουν πως δεν είναι ένας συνηθισμένος άντρας, αλλά ένας Sisu. Ένας θρυλικός πρώην κομάντο με ασύλληπτο κουράγιο και αδιανόητη αποφασιστικότητα απέναντι στις πιο δύσκολες συνθήκες, αποφασισμένος να πάρει πίσω ό,τι του ανήκει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.