Τηλεφώνησε στην Τζέιν

1

Η ατζέντα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της γυναικείας χειραφέτησης οδηγεί εκ του ασφαλούς ένα άνευρο και συγκαταβατικό κοινωνικό δράμα.

Tilefonise stin Jane

Σημαδεμένο από τις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κένεντι, το αντιπολεμικό κίνημα για το Βιετνάμ και τις διεκδικήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικά εκείνων των Αφροαμερικανών, το 1968 ήταν μια καυτή χρονιά για τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Αυτήν επιλέγουν λοιπόν οι σεναριογράφοι Χέιλι Σορ και Ρόσαν Σέτι (του τηλεοπτικού "The resident") για να διηγηθούν την ιστορία της νοικοκυράς Τζόι, παντρεμένης με ένα δικηγόρο και μητέρας μιας έφηβης. Έγκυος ξανά, θα σοκαριστεί μόλις μάθει πως η υγεία της απειλείται άμεσα αν τυχόν γεννήσει και η ενδεδειγμένη λύση είναι ο προγραμματισμένος τερματισμός της εγκυμοσύνης. Κάτι το οποίο στο Ιλινόις της εποχής είναι παράνομο κι έτσι το αίτημά της απορρίπτεται από τις νοσοκομειακές αρχές. Αναζητώντας εναλλακτική λύση κρυφά από την οικογένειά της, η Τζόι θα έρθει σε επαφή με την υπηρεσία "Καλέστε την Τζέιν", στις δράσεις της οποίας θα αρχίσει σταδιακά να εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά.

Μια σύντομη σκηνή καταστολής μιας "χίπικης" διαδήλωσης στην αρχή και το ακτιβίστικο παρελθόν της Βιρτζίνια, της επικεφαλής του "Καλέστε την Τζέιν", είναι οι λιγοστές αναφορές της ταινίας στο πολιτικό περιβάλλον της εποχής. Η αφηγηματική προσοχή της είναι στραμμένη αποκλειστικά στην Τζόι και στον αγώνα της για έμφυλη συνειδητοποίηση, με την ατζέντα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της γυναικείας χειραφέτησης να οδηγεί εκ του ασφαλούς το άνευρο και συγκαταβατικό αυτό κοινωνικό δράμα. Η Φίλις Νάγκι (σκηνοθέτρια της τηλεταινίας "Mrs. Harris", θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος του "Carol") θα μπορούσε χωρίς πολύ κόπο να  ζωηρέψει δραματικά την ισχνή πλοκή του, να επιλέξει ένα λιγότερο αφελές κι ανώδυνο φινάλε και να αξιοποιήσει ευρηματικότερα την ιδέα των τραγουδιών-γέφυρα. 

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλεφώνησε στην Τζέιν

Call Jane
1,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 121 '
  • Φίλις Νάγκι

Το 1968, μια νοικοκυρά πρέπει να τερματίσει την προχωρημένη εγκυμοσύνη της για λόγους υγείας. Οι νοσοκομειακές αρχές απορρίπτουν το αίτημά της κι εκείνη αναγκάζεται να αναζητήσει εναλλακτική λύση, στην υπηρεσία «Καλέστε την Τζέιν».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.