Δωρεάν προβολές του Βιμ Βέντερς στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου

Η βραδιά είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Alice in den Städten 'Alice in den Städten'

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στον εμβληματικό Μισέλ Δημόπουλο, ο οποίος έχασε πρόσφατα τη ζωή του, με την προβολή δύο εμβληματικών ταινιών ενός αγαπημένου του σκηνοθέτη.

Ο Βιμ Βέντερς ανήκει στους δημιουργούς εκείνους οι οποίοι συνεπήραν και γαλούχησαν μια ολόκληρη γενιά θεατών και κριτικών στην Ελλάδα, εξέχον μέλος της οποίας υπήρξε ο Μισέλ Δημόπουλος που, όπως και πολλοί ήρωες των ταινιών του Γερμανού auteur, έτσι κι εκείνος χρωστά μερικές από τις ωραιότερες περιπλανήσεις και εμπειρίες της ζωής του στο σινεμά. 

Paris Texas
"Paris Texas"

Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν δυο αξέχαστα road movies του Βιμ Βέντερς, καθένα από διαφορετική δεκαετία και από μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο κατά την οποία ο Δημόπουλος διέπρεψε ως κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου. Όπως σημειώνει και ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, "ο Μισέλ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους, αν και αθέατους, ήρωες του σύγχρονου πολιτισμού στη χώρα μας. Επί σειρά δεκαετιών, διακριτικά και αθόρυβα, από διαφορετικά πόστα κάθε φορά, εκπαίδευε και ανανέωνε συνεχώς τον πιο ζηλευτό κινηματογραφόφιλο πληθυσμό της χώρας μας".

Alice in den Städten
"Alice in den Städten"

Ως ελάχιστο "ευχαριστώ" στον πολύτιμο και δυσαναπλήρωτο αυτό άνθρωπο, συνεργάτη, δάσκαλο και φίλο, θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

7.15 μ.μ. | Η Αλίκη στις πόλεις (Alice in den Städten)
Βιμ Βέντερς, Γερμανία, 1974 110'

Alice in den Städten

Ένας Γερμανός δημοσιογράφος, που διασχίζει την Αμερική με αυτοκίνητο για λογαριασμό κάποιας αποστολής, δέχεται απρόθυμα να πάρει μαζί του την εννιάχρονη Αλίκη και να συνταξιδέψουν μαζί μέχρι την Ευρώπη προκειμένου η μικρή να βρει τη γιαγιά της. Στη διάρκεια της απροσδόκητης αυτής διαδρομής, τους δυο ήρωες θα ενώσει η εμπειρία της περιπλάνησης όσο και μια βαθιά φιλιά.

9.30 μ.μ. | Παρίσι, Τέξας (Paris, Texas)
Βιμ Βέντερς, Γερμανία, 1985, 148'

Paris Texas

Περιπλανώμενος για χρόνια στα σύνορα του Μεξικού, χωρίς να μιλά και χωρίς να θυμάται πολλά, ένας άντρας με το όνομα Τράβις οδηγείται από τον αδερφό του στο σπίτι. Εκεί προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του, να κερδίσει την εκτίμηση του οκτάχρονου γιού του και να ξεκινήσει μια ολοκαίνουργια περιπλάνηση, αναζητώντας αυτή τη φορά τη γυναίκα του, προκειμένου έτσι να επανενώσει την από καιρό διαλυμένη του οικογένεια. Η ταινία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.