Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι

4,5

Η ταινία που άλλαξε τα κινηματογραφικά ερωτικά ήθη των 70s αποτυπώνει με διάχυτη μελαγχολία και ψυχρή ειλικρίνεια τα αδιέξοδα μιας (σεξουαλικής, κοινωνικής, πολιτικής) επανάστασης που δεν έγινε ποτέ.

Teleftaio tango sto Parisi

Η ταινία που άλλαξε τα κινηματογραφικά ερωτικά ήθη των 70s οφείλει τη φήμη της στην περιβόητη σκηνή "με το βούτυρο", χρωστά την αδιαμφισβήτητη αξία της, όμως, τόσο στην τολμηρή σκηνοθετική ματιά του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι όσο και στη σπαρακτική ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο, για τις οποίες αμφότεροι ανταμείφτηκαν με μια οσκαρική υποψηφιότητα. Στην εποχή της η γυμνή πληροφοριών ιστορία του μοναχικού Αμερικανού, ο οποίος δημιουργεί μια καθαρά σαρκική σχέση με μια άγνωστη νεαρή σ’ ένα άδειο παρισινό διαμέρισμα, προκάλεσε πρωτοφανές σκάνδαλο. Η λογοκρισία της επιτέθηκε, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μίλησε απαξιωτικά γι’ αυτήν, η κριτικός Πολίν Καέλ, αντίθετα, συνέκρινε την αμερικανική προβολή της με την πρεμιέρα της "Ιεροτελεστίας της άνοιξης" του Στραβίνσκι το 1913. Πενήντα χρόνια μετά, η διάχυτη μελαγχολία της μεταφέρει με ψυχρή ειλικρίνεια στο πανί τα αδιέξοδα μιας (σεξουαλικής, κοινωνικής, πολιτικής) επανάστασης που δεν έγινε ποτέ. Ο Μπερτολούτσι τα αποτυπώνει παίζοντας με τους φροϊδικούς κώδικες, ο Βιτόριο Στοράρο με τις βουβές αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου, ο Γκάτο Μπαρμπιέρι με τις αέρινες νότες της τρομπέτας, ενώ ο Μπράντο με τα γεμάτα τυφλή ένταση και απελπισμένες χειρονομίες ξεσπάσματά του.

Ιταλία, Γαλλία. 1972. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι

Ultimo Tango a Parigi / Last Tango in Paris
4,5
  • Δραματική
  • 1972
  • Διάρκεια: 136 '
  • Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ένας μοναχικός Αμερικανός, προσπαθώντας να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, δημιουργεί μια καθαρά σαρκική σχέση με μια άγνωστη νεαρή σ’ ένα άδειο παρισινό διαμέρισμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.