Επτά αγαπημένες ταινίες με θέμα το μπάσκετ

Με αφορμή την ταινία «Air: Κυνηγώντας Ένα Θρύλο» με τους Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον, επιλέγουμε και σας προτείνουμε επτά ταινίες, δράματα και κωμωδίες, με θέμα το αγαπημένο σπορ στην Ελλάδα, το μπάσκετ.

basketball movies

Πριν από λίγες ώρες βγήκα από την πρεμιέρα της ταινίας "Air: Κυνηγώντας Ένα Θρύλο", σχετικά με τις προσπάθειες της Nike το 1984 -τότε που ακόμα κατείχε μικρή δύναμη στο μπάσκετ- να υπογράψει ένα νέο ανερχόμενο σταρ και να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτός ο σταρ δεν ήταν άλλος από τον Μάικλ Τζόρνταν και όλα τα άλλα είναι ιστορία. Μόνο που την ιστορία γράφουν κάποιες λεπτομέρειες που περίτεχνα παρουσιάζονται στην απολαυστική ταινία "Air: Κυνηγώντας Ένα Θρύλο" που σκηνοθετεί και παίζει ο Μπεν Άφλεκ και πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντέιμον σαν ο άνθρωπος της Nike που πίστεψε όσο κανείς άλλος σε αυτό το όνειρο (ή τρέλα για άλλους).

Ταινίες, ντοκιμαντέρ και σειρές με θέμα το μπάσκετ έχουμε δει πολλές. Αν αναφερόμαστε τον Μάικλ Τζόρνταν, μην ξεχνάμε τη φοβερά ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ "The Last Dance" του Netflix, τη διασκεδαστική και αποκαλυπτική σειρά ντοκιμαντέρ "Shaq" του HBO για τον Σακίλ Ο’Νιλ, ακόμα και τις ελληνικές προσπάθειες, τις δραματοποιημένες ταινίες "1968" και "Ταξίδι στα Αστέρια" για τις ομάδες μπάσκετ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.

Παρακάτω, επιλέγουμε και σας προτείνουμε επτά ταινίες με θέμα ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα.

basket
White Men Can’t Jump

White Men Can't Jump (1992)


Πιθανότατα, η απόλυτη μπασκετική ταινία, αν και πολλοί λένε ότι οι δύο πρωταγωνιστές, Γούντι Χάρελσον και Γουέσλεϊ Σνάιπς, δεν είναι δα και ντερέκια. Εντάξει, ίσως να μην μπορούν να σταθούν στα επαγγελματικά courts αλλά το μπάσκετ της αλάνας το κατέχουν όσο κανείς άλλος. Ο Μπίλι (Γούντι Χάρελσον), είναι ένας πρώην ελπιδοφόρος παίκτης στο κολεγιακό πρωτάθλημα αλλά τα προβλήματα με τον τζόγο τον έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού. Με λίγο περίεργο σουλούπι και λευκός, πολλοί τον περνάνε για άμπαλο, στοιχηματίζουν σε αγώνες αντιμέτωποι μαζί του στα ανοιχτά γήπεδα της παραλίας Βένις του Λος Άντζελες και στο τέλος τους κατατροπώνει. Παλιά hustling κόλπα. Στο πλευρό του, στην ίδια ομάδα και μετά από διάφορες κόντρες, ο Σίντεϊ (Γουέσλεϊ Σνάιπς), δημιουργούν ένα αχτύπητο δίδυμο. Μόνο που τα χρέη, διάφοροι περίεργοι τύποι και γκάνγκστερ δεν τους αφήνουν σε ησυχία.

basket
He Got Game

He Got Game (1998)


Τέλη της δεκαετίας του ’90, με το σκηνοθέτη Σπάικ Λι να δουλεύει για άλλη μία φορά με τον Ντένζελ Γουάσινγκτον. Είχε προηγηθεί το ιστορικό δράμα "Malcom X" και η μουσική ταινία "Mo’ Better Blues". Ο Τζέικ Σάτλγουορθ (Ντένζελ Γουάσινγκτον) είναι κατάδικος στις διαβόητες φυλακές Άττικα της Νέας Υόρκης για το φόνο της γυναίκας του αλλά έχει την ευκαιρία να βγει πρόωρα με αναστολή. Για να γίνει αυτό, έχει μία βδομάδα προθεσμία για να πείσει τον γιο του, Τζίσους Σάτλγουορθ, ένα από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα στο μπάσκετ, με το βλέμμα του στα draft του NBA, να παίξει με την πανεπιστημιακή ομάδα της πολιτείας. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, πατέρας και γιος έρχονται αντιμέτωποι, ακόμα και μέσα από έναν αγώνα μπάσκετ. Το "He Got Game" είναι ένα από τα καλύτερα -και παραγνωρισμένα- αθλητικά δράματα όλων των εποχών, με ένα από τους πιο αγαπημένους παίκτες του NBA, τον Ρέι Άλεν, στην αρχή της καριέρας του όταν έπαιζε στους Μιλγουόκι Μπακς, στο ρόλο του Τζίσους. 

basket
Hoosiers

Hoosiers (1986)


Από αυτές τις underdog ιστορίες που μας συγκινούν, γεμάτες νίκες, περισσότερες ήττες και πίκρες, έτσι είναι ο αθλητισμός, σε ένα πραγματικά αριστουργηματικό αθλητικό δράμα. Βρισκόμαστε σε μία μικρή πόλη της Ιντιάνα των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’50, εποχή που το μπάσκετ ήταν πολύ διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα. Μοναδικός ο Τζιν Χάκμαν στο ρόλο του νέου προπονητή μίας σχολικής ομάδας -με το δικό του "στοιχειωμένο" παρελθόν να τον ακολουθεί- που με τον τρόπο του, την ώθηση που θα δώσει στους νεαρούς παίκτες, κάποιες ανορθόδοξες μεθόδους, θα τους φέρει να συναγωνίζονται επάξια για τον τίτλο της πολιτείας, απέναντι σε -θεωρητικά- μεγαλύτερους αντιπάλους και σχολεία. Βασισμένη εν μέρει σε πραγματικά γεγονότα, μία ταινία που βλέπεται με μεγάλο ενδιαφέρον και σήμερα.

basket
Blue Chips

Blue Chips (1994)


Ξανά στα 90s, εποχή που βγήκαν πολλά και καλά αθλητικά δράματα, με το NBA του Μάικλ Τζόρνταν, την αυθεντική Dream Team και τους άλλους σταρ να "ακουμπάνε τον ουρανό". Η ιστορία κλασική, ένας προπονητής, ο Νικ Νόλτε στην προκειμένη, προσπαθεί να στήσει μία άκρως ανταγωνιστική κολεγιακή ομάδα, τους Western University Dolphins του Λος Άντζελες, από το μηδέν. Δεν αργεί να βρει ανυπέρβλητα εμπόδια μπροστά του, μαζί με ένα σκάνδαλο διαφθοράς που θέλει τους καλύτερους παίκτες του να πληρώνονται αδρά και "κάτω από το τραπέζι" για να μετακομίσουν σε άλλες ομάδες, κάτι που απαγορεύεται στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Ο Πιτ Μπελ (Νικ Νόλτε) σκέφτεται να τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, να παίξει βρόμικα. Κάποια από αυτά τα blue chips, τους ανερχόμενους σταρ των κολεγίων, τους βρίσκει στα πρόσωπα των Σακίλ Ο’Νιλ και Πένι Χαρνταγουέι, οι δύο νεαροί τότε σταρ των Orlando Magic πρωταγωνιστούν στην ταινία -μαζί με πλειάδα άλλων σταρ παικτών και προπονητών του NBA- και στο πλάι του Νικ Νόλτε. Κάπου εμφανίζεται και ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, όπως και στην ταινία "He Got Game".

basket
Space Jam

Space Jam (1996)


Δεν γίνεται να λείπει η απόλυτη μπασκετική ταινία κινουμένων σχεδίων, πόσο μάλλον όταν πρωταγωνιστεί ο Μάικλ Τζόρνταν, τη χρονιά, μάλιστα, που επέστρεφε για ένα νέο σερί τίτλων στο NBA. Συνδυάζει περίφημα τα cartoon με live-action και έτυχε μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας. Ακολούθησε μία πρόσφατη συμπαθητική συνέχεια με πρωταγωνιστή τον ΛεΜπρόν Τζέιμς ("Space Jam: A New Legacy", 2021) αλλά δεν "ακούμπησε". Πίσω στο 1996, ο Μάικλ Τζόρνταν, βγαίνει από τη σύνταξη και βρίσκεται να ηγείται της ομάδα των Looney Tunes. Αντιμέτωποι μίας ομάδας νταβραντισμένων εξωγήινων, ποιος θα επικρατήσει; Αν χάσει η ομάδα των Looney Tunes, θα καταλήξουν αξιοθέατα σε ένα διαστημικό πάρκο ψυχαγωγίας. 

basket
Teen Wolf

Teen Wolf (1985)


Από τις κλασικές coming-of-age κωμωδίες των 80s, με έναν Μάικλ Τζ. Φοξ, πρωταγωνιστή την ίδια χρονιά και στην "Επιστροφή στο Μέλλον", να εξελίσσεται στο απόλυτο teen idol της εποχής. Μην περιμένετε "σοβαρό" μπάσκετ και ρεαλισμό στο "Teen Wolf" αλλά ίσως δείτε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια και τις… τρίχες του Σκοτ (Μάικλ Τζ. Φοξ), ενός 17χρονου -όχι τόσο δημοφιλή- μαθητή σε γυμνάσιο της Νεμπράσκα που προσπαθεί να σταθεί σε μία κακή ομάδα μπάσκετ. Κάποια στιγμή, μαθαίνει ότι "η σκούφια του κρατάει" από λυκάνθρωπους και αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις και τρίχωμα. Κάτι που θα τον κάνει τον απόλυτο basketball σταρ του σχολείου του και δημοφιλή στα κορίτσια.

basket
Above the Rim

Above the Rim (1994)


Βρισκόμαστε στα μέσα των 90s, η σημαδιακή χρονιά που ο Μάικλ Τζόρνταν στα 30 του είχε αποσυρθεί από το μπάσκετ (για να επιστρέψει λίγο αργότερα θριαμβευτής) και η hip hop "άνθιζε" με υπέροχα άλμπουμ και καλλιτέχνες. Πώς μπλέκεις αυτά τα δύο στοιχεία; Βάζεις σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον θρύλο-ράπερ Tupac Shakur, σαν έναν μικροκακοποιό, τον Birdie, που στέκεται εμπόδιο μπροστά στην πανεπιστημιακή καριέρα ενός νεαρού φέρελπι μπασκετμπολίστα. Οι δυο τους πρέπει να βρεθούν αντίπαλοι, αν και είναι από την ίδια γειτονιά, σε  ανοιχτούς αγώνες street basketball. Από τα τίμια αθλητικά δράματα της εποχής, με τον Μάρλον Γουέιανς που βλέπουμε και στο "AIR" με έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο.

Περισσότερες πληροφορίες

Air: Κυνηγώντας Ένα Θρύλο

Air
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 112 '
  • Μπεν Άφλεκ

Για να λανσάρει το καινούργιο παπούτσι της Nike, ο πωλητής Σόνι Βακάρο έχει μια ιδέα: να το συνδέσει με ένα ανερχόμενο ταλέντο του μπάσκετμπολ. Πρέπει όμως πρώτα να πείσει τους ανωτέρους του και κατόπιν τον ίδιο τον Μάικλ Τζόρνταν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.