"Dungeons & Dragons: Εντιμότητα μεταξύ Κλεφτών": Μια χρυσή RPG σινε-ευκαιρία

Τα επιτραπέζια και μη role playing games αποκτούν ετεροχρονισμένα μια σοβαρή πιθανότητα να παρεισφρήσουν για τα καλά στην ποπ κουλτούρα μέσω ενός φιλόδοξου μπλοκμπάστερ.

Dungeons and Dragons3

Πόσοι μπορούν με ειλικρίνεια να ισχυριστούν πως γνώριζαν τι είναι το "Dungeons & Dragons" ("D&D") πριν από μία δεκαετία; Το εξαιρετικά δημοφιλές στους λάτρεις των επιτραπέζιων φαντασίας παιχνίδι, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τέλη των 70s, δεχόταν για δεκαετίες την υποτίμηση του ευρέος κοινού εξαιτίας του περιεχομένου του. Ομολογουμένως, στην εποχή του δεν θα το χαρακτήριζε κανείς εύκολα εμπορικό. Οι κανονισμοί του θέλουν έναν παίκτη σε ρόλο κεντρικού αφηγητή, ο οποίος σκαρφίζεται από το μηδέν έναν κόσμο όπου κατοικούν μάγοι, ξωτικά, ήρωες, τέρατα κ.λπ. Με αυτά συναναστρέφονται οι υπόλοιποι παίκτες που επίσης δημιουργούν τους δικούς τους χαρακτήρες, σχηματίζουν ανταγωνιστικές ομάδες και εξορμούν σε περιπέτειες που λαμβάνουν χώρα… στη φαντασία τους! Με "όπλο" λιγοστά πιόνια, χαρτί, μολύβι και ένα ζάρι, εκείνο που κάνει εθιστικό το "Dungeons & Dragons" είναι ακριβώς ότι λαμβάνει χώρα στο μυαλό των παικτών. Αλλά πώς φτάσαμε σήμερα από αυτό το "χειροποίητο" επιτραπέζιο να προκύπτει ένα πολλά υποσχόμενο blockbuster σαν την "Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών";

Ήταν πάντα εδώ

Το να υποστηρίξουμε ότι το "D&D" ανακαλύφθηκε μόλις τώρα από το Χόλιγουντ θα ήταν λάθος. Άμα τη εμφανίσει του, το παιχνίδι απέκτησε φανατικούς οπαδούς, ενώ η επίδρασή του υπήρξε καθοριστική στη θεμελίωση των RPGs ("role playing games"), των (βιντεο)παιχνιδιών που βασίζονται σε ρόλους, τα οποία γνωρίζουν ασυναγώνιστη δημοφιλία. Franchises-κολοσσοί όπως τα "World of Warcraft" και "League of Legends", για παράδειγμα, χρωστάνε τα μέγιστα στο "D&D". Ωστόσο, ταυτόχρονα ισχύει ότι το επιτραπέζιο άρχισε να γίνεται κομμάτι της ποπ κουλτούρας σχετικά πρόσφατα, κυρίως χάρη στην τηλεόραση. Η σπουδαία κωμική σειρά "Community" είχε αφιερώσει ολόκληρο επεισόδιο σε μια "D&D" περιπέτεια (2η σεζόν, επ. 14), ενώ το viral horror φαινόμενο του Netflix "Stranger Things" (2016) βασίζει την ύπαρξή του σε χαρακτήρες και αποστολές του παιχνιδιού. Το έδαφος, λοιπόν, ήταν γόνιμο για να γυριστεί ένα αξιοπρεπές μπλοκμπάστερ εμπνευσμένο από το "D&D", παρά το γεγονός πως οποιαδήποτε απόπειρα καλούνταν να ξεπεράσει μια σειρά από αποτυχίες.

Dungeons and Dragons4

Η κόντρα παράδοση

Ομολογουμένως, το σινεμά φέρεται άβολα όταν αναλαμβάνει τη μεταφορά οποιουδήποτε προϊόντος της geek κουλτούρας, ειδικά όσον αφορά επιτραπέζια RPGs σαν το "D&D". Χαρακτηριστικό δείγμα η τηλεταινία "Mazes & Monsters" (Στίβεν Χίλιαρντ Στερν, 1982): Μια εμφανώς χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγή, η οποία το μόνο για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται είναι πως έχει ως πρωταγωνιστή έναν νεαρότατο Τομ Χανκς. Άλλον έναν χολιγουντιανό σταρ, τον Εντ Χάρις, συναντάμε στο σαφώς ποιοτικότερο αλλά κάπως γραφικό "Knightrider" (1981), το έργο αγάπης του θρυλικού Τζορτζ Ρομέρο ("Η Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών"), στο οποίο ιππότες, πριγκίπισσες και… μηχανάκια συνυπάρχουν σε μια επική περιπέτεια που θυμίζει έντονα το σύγχρονο LARP.

Ο πήχης, επομένως, μοιάζει χαμηλός για το "Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών". Με περισσότερη σεναριακή παρά σκηνοθετική πείρα, πάντως, το δίδυμο των Τζόναθαν Γκόλστιν και Τζον Φράνσις Ντέιλι ("Spider-man: Η Επιστροφή στον Τόπο του") έχει πολλά πλεονεκτήματα με το μέρος του. Εκτός από τη δαπανηρή παραγωγή ένα ακόμα ατού είναι οι αστέρες που πρωταγωνιστούν, όπως οι Κρις Πάιν, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ρεζέ-Ζαν Πέιτζ και Χιου Γκραντ. Οι τέσσερίς τους λαμβάνουν μέρος σε μια αποστολή γεμάτη παγίδες, καθώς επιχειρούν να ανακτήσουν ένα πολύτιμο λείψανο. Το ταξίδι τους θα είναι γεμάτο σκαμπανεβάσματα, ωστόσο, έξτρα ενδιαφέρον θα έχει και η παρακολούθηση της τύχης της ταινίας στα ταμεία. Και αυτό επειδή το "D&D" έχει τη δυναμική να καλύψει το κενό που προκλήθηκε στη σεζόν από τη σερί αποτυχία των αντίστοιχων υπερηρωικών μπλοκμπάστερ. Όλα αυτά, φυσικά, άμα κάτσει η ζαριά…

Περισσότερες πληροφορίες

Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
2
  • Φαντασίας
  • 2023
  • Διάρκεια: 134 '
  • Τζόναθαν Γκόλντσταϊν

Παγιδευμένος από έναν διεφθαρμένο άρχοντα, ένας χαρισματικός κλέφτης ξεκινάει, παρέα με μια χούφτα ετερόκλητων χαρακτήρων, την αναζήτηση μιας μυθικής περικεφαλαίας, η οποία θα τον βοηθήσει να εκδικηθεί και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της μονάκριβης κόρης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.