Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης

3

Βραβείο των Ελλήνων κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για ένα κινηματογραφικά απλό, όσο και χιουμοριστικό, νοσταλγικό και κατά στιγμές ευρηματικό σχόλιο πάνω στο αμερικανικό όνειρο.

Όταν η Τσέλι συνάντησε τη Δήμητρα - ταινιοθήκη

Αμέτρητοι οι κατά καιρούς κυνηγοί του αμερικανικού ονείρου, πάμπολλοι και όσοι κατάφεραν τελικά να το αγκαλιάσουν. Μία απ’ αυτούς ήταν η εβραϊκής και ισπανικής καταγωγής Θεσσαλονικιά Τσέρι Γουίλσον, η οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου για να αποφύγει το Ολοκαύτωμα, ταξιδεύοντας μόνη της ως την άλλη άκρη του Ατλαντικού και στήνοντας στο κέντρο του Μανχάταν των 70s μια μίνι αυτοκρατορία από κινηματογραφικές αίθουσες πορνό. Ήταν μια δυναμική όσο και εντελώς αντισυμβατική –από την κοινωνική ως την ερωτική συμπεριφορά της– φιγούρα για την εποχή της, η οποία διαπραγματεύτηκε με τους δικούς της όρους τις έννοιες της οικογενειακής ευτυχίας, της οικονομικής επιτυχίας και της προσωπικής αξιοπρέπειας.
Το εξωστρεφές ταμπεραμέντο της, το οποίο άλλαξε τα ερωτικά ήθη μιας ολόκληρης πόλης, κουβαλούσε μαζί του και μια "πολύχρωμη" όσο και τραυματική εθνική κληρονομιά. Η Ελληνοαμερικανίδα Βάλερι Κοντάκος ("Who’s on First", "Μάνα") απέσπασε το βραβείο των Ελλήνων κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντάς τη σε ένα κινηματογραφικά απλό, όσο και χιουμοριστικό, νοσταλγικό και κατά στιγμές ευρηματικό (τα κινούμενα σχέδια) γυναικείο πορτρέτο.

Ελλάδα, Καναδάς, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 78΄

Περισσότερες πληροφορίες

Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης

Queen of the Deuce
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 78 '
  • Βάλερι Κοντάκος

Το πορτρέτο της εβραϊκής καταγωγής Θεσσαλονικιάς Τσέρι Γουίλσον, η οποία στο Μανχάταν των 70s έστησε μια μίνι αυτοκρατορία από κινηματογραφικές αίθουσες πορνό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.