Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης

3

Βραβείο των Ελλήνων κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για ένα κινηματογραφικά απλό, όσο και χιουμοριστικό, νοσταλγικό και κατά στιγμές ευρηματικό σχόλιο πάνω στο αμερικανικό όνειρο.

Όταν η Τσέλι συνάντησε τη Δήμητρα - ταινιοθήκη

Αμέτρητοι οι κατά καιρούς κυνηγοί του αμερικανικού ονείρου, πάμπολλοι και όσοι κατάφεραν τελικά να το αγκαλιάσουν. Μία απ’ αυτούς ήταν η εβραϊκής και ισπανικής καταγωγής Θεσσαλονικιά Τσέρι Γουίλσον, η οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου για να αποφύγει το Ολοκαύτωμα, ταξιδεύοντας μόνη της ως την άλλη άκρη του Ατλαντικού και στήνοντας στο κέντρο του Μανχάταν των 70s μια μίνι αυτοκρατορία από κινηματογραφικές αίθουσες πορνό. Ήταν μια δυναμική όσο και εντελώς αντισυμβατική –από την κοινωνική ως την ερωτική συμπεριφορά της– φιγούρα για την εποχή της, η οποία διαπραγματεύτηκε με τους δικούς της όρους τις έννοιες της οικογενειακής ευτυχίας, της οικονομικής επιτυχίας και της προσωπικής αξιοπρέπειας.
Το εξωστρεφές ταμπεραμέντο της, το οποίο άλλαξε τα ερωτικά ήθη μιας ολόκληρης πόλης, κουβαλούσε μαζί του και μια "πολύχρωμη" όσο και τραυματική εθνική κληρονομιά. Η Ελληνοαμερικανίδα Βάλερι Κοντάκος ("Who’s on First", "Μάνα") απέσπασε το βραβείο των Ελλήνων κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντάς τη σε ένα κινηματογραφικά απλό, όσο και χιουμοριστικό, νοσταλγικό και κατά στιγμές ευρηματικό (τα κινούμενα σχέδια) γυναικείο πορτρέτο.

Ελλάδα, Καναδάς, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 78΄

Περισσότερες πληροφορίες

Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης

Queen of the Deuce
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 78 '
  • Βάλερι Κοντάκος

Το πορτρέτο της εβραϊκής καταγωγής Θεσσαλονικιάς Τσέρι Γουίλσον, η οποία στο Μανχάταν των 70s έστησε μια μίνι αυτοκρατορία από κινηματογραφικές αίθουσες πορνό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Μπραντ Πιτ εναντίον δεινοσαύρων

Απογοητευτικό ξεκίνημα για το "Jurassic World: Αναγέννηση" και εύκολη πρωτιά ξανά για το γκαζωμένο "F1: Η Ταινία", την παράσταση όμως στα ταμεία έκλεψε ένας... σαλεμένος Γάλλος ψυχίατρος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
08/07/2025

Τι νέο θα δούμε από αυτή την Πέμπτη (10/07) στα θερινά σινεμά

Όλες οι καινούριες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 10 Ιουλίου.

"Οι Μπαλκονάτες": επιστροφή στο γυναικείο βλέμμα

Η νέα κωμωδία που γρήγορα μετατρέπεται σε θρίλερ έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Το καλοκαίρι επιστρέφει με το 8ο Stroggylo Open Air Film Festival

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις αγαπημένες, νέες και κλασικές ταινίες.

Φόβος και τρόμος στο 15ο Athens Open Air Film Festival!

Η Ακαδημία Πλάτωνος γίνεται το φόντο για μια horror ολονυκτία με τρεις ταινίες που στοίχειωσαν τη δεκαετία του ’80.

Λένε πως αυτή είναι η πιο ρομαντική ταινία με καρχαρίες που γυρίστηκε ποτέ

Και πότε κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Κινηματογραφικές διαδρομές γυναικών μέσα από την κινούμενη εικόνα

Ένα ακόμη επεισόδιο του κύκλου "Προβολές της Ιστορίας. Αρχαιολογίες της κίνησης" από το Ethnofest και το Ινστιτούτο Γκαίτε.