Τα Οχτώ Βουνά

2,5

Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες για την επική αναζήτηση του νοήματος της ζωής μέσα από μια απλόχερη σε εικαστικό μεγαλείο, αλλά ανοικονόμητη ιστορία περιπετειώδους «συνύπαρξης».

Ta okto vouna

Η ανθρώπινη ζωή θα είναι πάντα μικρή σαν έναν κόκκο άμμου και φευγαλέα σαν μια κοφτή ανάσα μπροστά στο αιώνιο μεγαλείο της φύσης, το οποίο, ως αλπικό τοπίο, κυριαρχεί στην τελευταία ταινία του Φελίξ Βαν Γκρόνινγκεν. Του Βέλγου σκηνοθέτη ο οποίος έφτασε ως την οσκαρική πεντάδα της ξενόγλωσσης ταινίας με τα "Ραγισμένα Όνειρα" (2012), δεν μπόρεσε όμως να ελέγξει το μελοδραματισμό του αγγλόφωνου "Ένα Όμορφο Αγόρι" (2018) το οποίο γύρισε στις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, σκαρφαλώνει μαζί με την ηθοποιό και σύντροφό του Σάρλοτ Βαντερμίς ως την ιταλική πλευρά των Άλπεων για να μας αφηγηθούν τη βασισμένη σε μυθιστόρημα του Πάολο Κονιέτι ιστορία του εντεκάχρονου Πιέτρο, μεγαλωμένου στο βιομηχανικό Τορίνο, ο οποίος θα περάσει ένα καλοκαίρι στις Άλπεις και θα γίνει φίλος με το συνομήλικό του Μπρούνο, το μοναδικό παιδί ενός σχεδόν εγκαταλειμμένου ορεινού χωριού. Οι δρόμοι τους σύντομα θα χωρίσουν, αλλά μέσα στα χρόνια ο Πιέτρο, ο οποίος θα περιπλανιέται αλλάζοντας επαγγέλματα και προορισμούς, θα επιστρέφει στο "βουνό τους" για τον Μπρούνο, ο οποίος θα παραμείνει πιστός στη δύσκολη, μοναχική, αλλά ελεύθερη ζωή στη φύση.

Ιστορία ενηλικίωσης και αντρικής φιλίας, τα βραβευμένα στις Κάννες "Οκτώ Βουνά" περιγράφουν την επική αναζήτηση του νοήματος της ζωής μέσα από μια απλόχερη σε εικαστικό μεγαλείο, αλλά ανοικονόμητη περιπέτεια "συνύπαρξης". Οι Γκρόνινγκεν και Βαντερμίς υιοθετούν ένα αργόσυρτο τέμπο που χαρίζει ανάσες στην αναμέτρηση των ανθρωπίνων σχέσεων με το χρόνο, από ένα σημείο και μετά όμως εξελίσσει ασθμαίνοντας τη δραματική πλοκή και επαναλαμβάνει τις βασικές ιδέες της ταινίας. Αυτές περιστρέφονται γύρω από την αδυναμία επικοινωνίας ενός διχασμένου κόσμου, το κάθε κομμάτι του οποίου έρχεται αντιμέτωπο με τα δικά του διλήμματα, τα δικά του αδιέξοδα και εντέλει τη δική του σιωπή (εσωτερική ή εξωτερική). Καθορισμένες από απώλειες και αποτυχίες, οι προσπάθειές μας να ξεφύγουμε από τη μοίρα μας θα μας οδηγούν πάντα πίσω στο "σπίτι" και μέσα την αγκαλιά της.

Ιταλία, Βέλγιο. 2022. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Οχτώ Βουνά

Le Otto Montagne / The Eight Mountains
2,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 147 '
  • Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν

Ο εντεκάχρονος Πιέτρο, μεγαλωμένος στο Τορίνο, θα περάσει ένα καλοκαίρι στις Άλπεις και θα γίνει φίλος με τον συνομήλικό του Μπρούνο, το μοναδικό παιδί ενός σχεδόν εγκαταλειμμένου ορεινού χωριού. Τα χρόνια που ακολουθούν, ο Μπρούνο παραμένει στη μοναχική, αλλά ελεύθερη ζωή του βουνού, ενώ ο Πιέτρο περιπλανιέται, αναζητώντας τον προορισμό του. Η φιλία τους, όμως, διατηρείται ζωντανή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.