"Femicidio": Οι ιστορίες έμφυλης βίας που συγκλόνισαν την Ιταλία στο CineDoc

Το CineDoc προβάλλει online για μία εβδομάδα το ντοκιμαντέρ της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Fenicidio

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μαρτίου, ημέρα μνήμης και αγώνα για ισότητα, το CineDoc προβάλει online για μία εβδομάδα (8-15 Μαρτίου), το ντοκιμαντέρ "Femicidio" της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Στο "Femicidio", παρουσιάζονται ιστορίες έμφυλης βίας που συγκλόνισαν την Ιταλία από τον Βορρά έως τον Νότο, αλλά θα μπορούσε να έχει γυριστεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Η Λάουρα Ροβέρι, μια 28χρονη δασκάλα γιόγκα, δέχτηκε 15 μαχαιριές από τον πρώην φίλο της. Επέζησε της επίθεσης και έγινε σύμβολο ενδυνάμωσης για τις γυναίκες στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με στατιστικές, διαπράττεται μία γυναικοτονία ανά τρεις ημέρες. Η Νούντζια Μαϊοράνο και η Αλμπα Κιάρα Μπαρόνι δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως επίσης και η Λορένα Κουαράντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το βλέμμα της Λάουρα, αλλά τις οικογένειες και τους φίλους που βιώνουν τη σκληρή απώλεια των αγαπημένων τους και συντάσσονται στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, για ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να είναι σε έξαρση και δε γνωρίζει σύνορα.

femicidio

Στη χώρα μας, το ελληνικό κίνημα του #metoo ξεκίνησε να διαμορφώνεται πριν από περίπου δύο χρόνια, ύστερα από τη γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε το 1998. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, αλλά και μια σειρά από καταγγελίες γυναικών, που βρήκαν, χάρη στη Σοφία, το θάρρος να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες. Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημοσιευθεί και εξακολουθούν να δημοσιεύονται πολυάριθμα περιστατικά γυναικοκτονιών, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

femicidio

Στο πλαίσιο του "Femicidio", ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία αλλά και πολλές χώρες στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με το κανάλι Al Jazeera, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2022 στο πλαίσιο του Cinedoc, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται online 8-15 Μαρτίου μέσω viva.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.