Φεστιβάλ Βερολίνου 2023: Βραβείο σεναρίου για το γυρισμένο στην Ελλάδα "Music"

Η arthouse ταινία της Άντζελα Σάνελεκ όπου πρωταγωνιστούν οι Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Αργύρης Ξάφης απέσπασε σημαντική διάκριση στην Μπερλινάλε.

music_angela_shanelec

Μια εναλλακτική εκδοχή του μύθου του Οιδίποδα, στο σταυροδρόμι του καλλιτεχνικού installation και του κινηματογραφικού πειραματισμού, το "Music" της πιστής στο αυστηρό ύφος της στιλίστριας Άντζελα Σάνελεκ, κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο σεναρίου στο 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η ταινία, όμως, δεν περιορίζει τις ελληνικές επιρροές της στο επίπεδο του σεναρίου. Στο "Music", το οποίο γυρίστηκε στην Ελλάδα, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αργύρης Ξάφης, Σταμάτης Μπακνής, Ελένη Χαλαστάνη και Κωνσταντίνος Λαϊνάς, οι οποίοι πλαισιώνουν τους βασικούς πρωταγωνιστές Άγκαθι Μπόνιτζερ και Αλιόσα Σνάιντερ που μιλούν ελληνικά στο φιλμ.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από ένα αγόρι καθώς μεγαλώνει με τους θετούς γονείς του στην Ελλάδα. Ώσπου, σε ηλικία 20 ετών πια, δολοφονεί κατά λάθος τον πατέρα του. Καθώς εκτίει την ποινή του, ερωτεύεται και αποκτά παιδί με μια σωφρονιστική υπάλληλο. Ωστόσο, αγνοούν πως εκείνη είναι η βιολογική μητέρα του πρωταγωνιστή. Είκοσι χρόνια μετά, ο άντρας κατοικεί με την κόρη του στο Λονδίνο, όταν ξαφνικά αρχίζει να χάνει την όρασή του.

Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική διάκριση στην τροπαιοθήκη της Σάνελεκ (Αργυρή Άρκτος για το "I Was at Home, But"), η οποία έχει αναπτύξει ένα προσωπικό, ιδιοσυγκρασιακό και ακραία υπαινικτικό ύφος, το οποίο δίχασε και στην περίπτωση του "Music". Η κριτική επιτροπή, όμως, με πρόεδρο την Κρίστεν Στιούαρτ, εκτίμησε το όραμα μιας σκηνοθέτριας που αν μη τι άλλο, έχει το θάρρος να αμφισβητεί τις συμβάσεις.

Διαβάστε όλα τα νεότερα και τις ανταποκρίσεις για το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου εδώ.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη συνδρομή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.