Τι μας ετοιμάζει ο Γιώργος Λάνθιμος με το "Poor Things";

Η τελευταία ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, η οποία ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Καννών, χαρακτηρίστηκε "ακατάλληλη γι' ανηλίκους" από την αμερικανική επιτροπή λογοκρισίας λόγω γραφικού γυμνού, βίας και απρεπούς φρασεολογίας.

Poor things

Πέρασαν πέντε χρόνια από την "Ευνοούμενη", τη μαύρη σάτιρα εποχής η οποία εκτόξευσε τη φήμη του Γιώργου Λάνθιμου στο κινηματογραφικό στερέωμα, και στο ενδιάμεσο ο υποψήφιος για τρία Όσκαρ Έλληνας δημιουργός πέρασε πίσω από την κάμερα μόνο για δυο μικρού μήκους ταινίες ("Nimic", "Βληχή"). Φέτος, όμως, φαίνεται πως θα είναι η χρονιά του, μιας και έχει έτοιμες δυο ταινίες, οι οποίες προορίζονται για πρεμιέρα στα δυο μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Το "Poor Things" στις Κάννες τον Μάιο και το "AND" στην Βενετία τον Σεπτέμβριο.

Βασισμένο σε μυθιστόρημα του Αλισντερ Γκρέι ("Χαμένα κορμιά" στα ελληνικά) διασκευασμένο σεναριακά από τον Τόνι ΜακΝαμάρα ("Η Ευνοούμενη"), το "Poor Things" μας μεταφέρει στη βικτοριανή εποχή, όπου η έγκυος Μπέλα αυτοκτονεί για να γλυτώσει από τη συζυγική κακοποίηση. Θα την επαναφέρει όμως στη ζωή ένας ιδιοφυής επιστήμονας, ο οποίος φιλοδοξεί να δημιουργήσει την ιδανική σύντροφο, γι' αυτό και θα της μεταμοσχεύσει... το μυαλό ενός μωρού. Εμπόδιο στα σχέδιά του θα μπει ένας αντίζηλος επιστήμονας, τη στιγμή κατά την οποία η Μπέλα θέλει να έχει αυτή τον τελευταίο λόγο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε, Μάργκαρετ Κουόλεϊ και Μαρκ Ράφαλο, με την αμερικανική επιτροπή λογοκρισίας να μας προετοιμάζει για ένα "καυτό" θέαμα. Η ταινία χαρακτηρίστηκε "R" (ακατάλληλη για ανηλίκους") με δικαιολογία το γραφικό γυμνό, το έντονα σεξουαλικό περιεχόμενο, τη βία και την απρεπή φρασεολογία. Για την ευρωπαϊκή αγορά, πάντως, όλα αυτά μοιάζουν με την καλύτερη διαφήμιση.

Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του "Poor Things" ο Λάνθιμος προχώρησε σε αυτά του "AND", σε σενάριο δικό του και του Ευθύμη Φιλίππου ("Κυνόδοντας", "Αστακός"). Η ταινία, για την ιστορία της οποίας δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες, μοιράζεται το ίδιο πρωταγωνιστικό τρίο με το "Poor Things" (Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε, Μάργκαρετ Κουόλεϊ), το οποίο έχει εδώ δίπλα του τον Τζέσι Πλέμονς. Ευρισκόμενη στο στάδιο του post production, κάνει αγώνα δρόμου να προλάβει την επετειακή 80η κινηματογραφική Μπιενάλε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.