Σεμινάρια ιστορίας κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Ο κριτικός του "α" συνεχίζει το ταξίδι στην κινηματογραφική ιστορία με δυο νέους κύκλους σεμιναρίων τα οποία εστιάζουν στο μοντέρνο σινεμά (από τη νουβέλ βαγκ έως σήμερα) και στο έργο 12 σπουδαίων σκηνοθετών.

The Searchers

Τα σεμινάρια ιστορίας του κινηματογράφου από τον κριτικό του Αθηνοράματος Χρήστο Μήτση συνεχίζονται στην Ανοιχτή Τέχνη (Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα) με δυο καινούριους κύκλους 12 εισηγήσεων οι οποίοι ξεκινούν την Πέμπτη 2 Μαρτίου. Με προβολές αποσπασμάτων, αναλύσεις ταινιών και σχολιασμό των καλλιτεχνικών ρευμάτων και πολιτικοκοινωνικών γεγονότων τα οποία επηρέασαν την 7η τέχνη.

Ο πρώτος κύκλος (κάθε Πέμπτη 6-8 μ.μ.) περιλαμβάνει την ιστορία του μοντέρνου σινεμά: Φρι σίνεμα, νουβέλ βαγκ και η ταραγμένη δεκαετία του ’60. Γιαπωνέζικος κινηματογράφος. Το νέο Χόλιγουντ. Οι δημιουργοί της αμφισβήτησης. Μπλοκμπάστερ, σίκουελ και ριμέικ. Δόγμα ’95. Νοτιοκορεατική επέλαση, ισπανικός τρόμος και Greek Weird Wave. Marvel υπερήρωες στην εποχή του #MeToo.

O Megalos Lebowski

Ο δεύτερος κύκλος (κάθε Πέμπτη 8-10 μ.μ.) αναλύει το έργο 12 σπουδαίων σκηνοθετών από τα χρόνια του βωβού ως το σήμερα: Τζόελ & Ίθαν Κοέν, Μπέλα Ταρ, Μάρτιν Σκορσέζε, Τζον Κασαβέτης, Τζον Φορντ, Λουκίνο Βισκόντι, Τσάρλι Τσάπλιν, Ρομπέρ Μπρεσόν, Σεργκέι Αϊζενστάιν, Σέρτζιο Λεόνε, Κένζι Μιζογκούτσι, Γούντι Άλεν.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της "Ανοιχτής Τέχνης", με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης. Θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Πληροφορίες:
"Ανοιχτή Τέχνη", Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα
Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.