Το ελληνικό σινεμά επιστρέφει νικηφόρο από το Κλερμόν-Φεράν

Στο σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους δύο ελληνικές συμμετοχές απέσπασαν σημαντικά βραβεία.

Airhostess 737 «Airhostess-737»

Η γραφική γαλλική πόλη του Κλερμόν-Φεράν τα τελευταία 45 χρόνια φιλοξενεί το πιο επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους παγκοσμίως. Η συμμετοχή μονάχα ενός φιλμ στο πρόγραμμά του θεωρείται επιτυχία, καθώς επιλέγεται μέσα από χιλιάδες ταινίες από όλο τον κόσμο (8.500 μόνο φέτος). Φέτος, στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης συμμετείχαν δύο ελληνικές μικρού μήκους, οι οποίες μάλιστα επέστρεψαν με βραβεία στις βαλίτσες τους.

Το "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου, επισφράγισε την επιτυχημένη διεθνή πορεία του, η οποία μεταξύ άλλων πέρασε από τα φεστιβάλ των Λοκάρνο, Τορόντο και Σάντανς, κερδίζοντας στο Κλερμόν-Φεράν το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Λένα Παπαληγούρα. Η ηθοποιός βρίσκεται στο ρόλο μιας 39χρονης αεροσυνοδού που βρίσκεται σε μια πτήση από Αθήνα προς Καβάλα με ένα Boeing-737. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Nothing Holier than a Dolphin
"Nothing Holier than a Dolphin"

Από την άλλη, το παραμυθένιο "Nothing Holier Than A Dolphin" της Ισαβέλλας Μαργάρα, απέσπασε το βραβείο κοινού. Στην ταινία, η οποία εμπνέεται από τη λαϊκή παράδοση της Σάμου και του Αρκτικού Κύκλου, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα όταν δύο ψαράδες σε ένα μεσογειακό χωριό βρίσκουν ένα δελφίνι να πνίγεται στα δίχτυα τους. Το δελφίνι, με τη σειρά του, βρίσκει ένα ψαρά να πνίγεται στη θάλασσα.

Ισαβέλλα Μαργαρά - Κλερμόν Φεράν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

5 πολιτικές δολοφονίες που στιγμάτισαν τη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές εμπνευστεί από γεγονότα που σόκαραν την κοινή γνώμη και αυτές οι ταινίες αποδεικνύουν το αντίκτυπό τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η Φύση του Έρωτα

Νοσταλγική, απενοχοποιημένα αισθησιακή και ενεργητικά σκηνοθετημένη κομεντί που υποβάλλει με το ζεστό ύφος και τον καταπραϋντικό υπαρξισμό της.

Χάος

Μεγαλειώδες ποιητικό σινεμά, που παίρνει διαστάσεις υπερβατικής λαογραφίας προσφέροντας αποστομωτικές, σπουδαίες στιγμές.

Ομαδική Θεραπεία

Ξέπνοο και θεατρικά στημένο δράμα δωματίου γύρω από τη μάχη των φύλων, που κορυφώνεται με τρόπο απροσδόκητο μεν, τραβηγμένο από τα μαλλιά δε.

Η Σιωπηλή Καμαριέρα

Αβίαστα υποβλητική και απροσδόκητα φορτισμένη ερωτικά απεικόνιση μιας ταξικής πάλης σε τέσσερις τοίχους.

Η Φύλακας των Δράκων

Ημιτελής σε όλα τα επίπεδα περιπέτεια, η οποία δεν εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε τον πραγματικά ενδιαφέροντα και ξεχωριστό κόσμο της.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.