Το ελληνικό σινεμά επιστρέφει νικηφόρο από το Κλερμόν-Φεράν

Στο σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους δύο ελληνικές συμμετοχές απέσπασαν σημαντικά βραβεία.

Airhostess 737 «Airhostess-737»

Η γραφική γαλλική πόλη του Κλερμόν-Φεράν τα τελευταία 45 χρόνια φιλοξενεί το πιο επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους παγκοσμίως. Η συμμετοχή μονάχα ενός φιλμ στο πρόγραμμά του θεωρείται επιτυχία, καθώς επιλέγεται μέσα από χιλιάδες ταινίες από όλο τον κόσμο (8.500 μόνο φέτος). Φέτος, στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης συμμετείχαν δύο ελληνικές μικρού μήκους, οι οποίες μάλιστα επέστρεψαν με βραβεία στις βαλίτσες τους.

Το "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου, επισφράγισε την επιτυχημένη διεθνή πορεία του, η οποία μεταξύ άλλων πέρασε από τα φεστιβάλ των Λοκάρνο, Τορόντο και Σάντανς, κερδίζοντας στο Κλερμόν-Φεράν το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Λένα Παπαληγούρα. Η ηθοποιός βρίσκεται στο ρόλο μιας 39χρονης αεροσυνοδού που βρίσκεται σε μια πτήση από Αθήνα προς Καβάλα με ένα Boeing-737. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Nothing Holier than a Dolphin
"Nothing Holier than a Dolphin"

Από την άλλη, το παραμυθένιο "Nothing Holier Than A Dolphin" της Ισαβέλλας Μαργάρα, απέσπασε το βραβείο κοινού. Στην ταινία, η οποία εμπνέεται από τη λαϊκή παράδοση της Σάμου και του Αρκτικού Κύκλου, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα όταν δύο ψαράδες σε ένα μεσογειακό χωριό βρίσκουν ένα δελφίνι να πνίγεται στα δίχτυα τους. Το δελφίνι, με τη σειρά του, βρίσκει ένα ψαρά να πνίγεται στη θάλασσα.

Ισαβέλλα Μαργαρά - Κλερμόν Φεράν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Δείτε δωρεάν το punk ντοκιμαντέρ "Επιστροφή στην Κορυφή"

Ελεύθερα στο διαδίκτυο κυκλοφορεί το απολαυστικό ντοκιμαντέρ του Στρατή Χατζηελενούδα για τη θεαματικά ανάβαση ενός παραπληγικού πάνκη στην κορυφή του Ολύμπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/03/2023

Όλες οι εικόνες θα χαθούν | Είδαμε τα ντοκιμαντέρ των Πρεσιάδο και Ερνό και αναρωτιόμαστε μήπως είναι καλύτερα οι φιλόσοφοι να φιλοσοφούν και οι συγγραφείς να γράφουν

Μερικές σκέψεις με αφορμή το "Ορλάντο, η πολιτική μου αυτοβιογραφία", μια ντοκιμαντερίστικη εκδοχή στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ από τον Πολ Πρεσιάδο, και τα "Χρόνια των Σούπερ 8" των Ανί Ερνό και Νταβίντ Ερνό-Μπριό που είδαμε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάζει το "Short Film Hub"

Η διοργάνωση εγκαινιάζει μια νέα σειρά δράσεων που περιλαμβάνει επαγγελματικές συναντήσεις, workshops, σεμινάρια και συζητήσεις γύρω από τη βιομηχανία του σινεμά.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/3

Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει ως Τζον Γουίκ παρέα με δέκα ακόμα κυκλοφορίες που προσεχώς θα βρουν τη θέση τους στις μαρκίζες.

Η μόνη ιρλανδική ταινία που πρέπει να δεις τη St. Patrick’s Day

Στο λυρικό "Song of Granite" συνοψίζεται η ψυχή της ιρλανδικής μουσικής παράδοσης και της εξαγνιστικής γοητείας του ανταμώματος στις παμπ.

Κυκλοφόρησε o "Κινηματογράφος 2022" από την Π.Ε.Κ.Κ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 30ή συνεχόμενη χρονιά την έκδοση "Κινηματογράφος", τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στο 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Όλα τα must-see της αγαπημένες τρικολόρ διοργάνωσης που επιστρέφει δυναμικά.