Το ελληνικό σινεμά επιστρέφει νικηφόρο από το Κλερμόν-Φεράν

Στο σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους δύο ελληνικές συμμετοχές απέσπασαν σημαντικά βραβεία.

Airhostess 737 «Airhostess-737»

Η γραφική γαλλική πόλη του Κλερμόν-Φεράν τα τελευταία 45 χρόνια φιλοξενεί το πιο επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους παγκοσμίως. Η συμμετοχή μονάχα ενός φιλμ στο πρόγραμμά του θεωρείται επιτυχία, καθώς επιλέγεται μέσα από χιλιάδες ταινίες από όλο τον κόσμο (8.500 μόνο φέτος). Φέτος, στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης συμμετείχαν δύο ελληνικές μικρού μήκους, οι οποίες μάλιστα επέστρεψαν με βραβεία στις βαλίτσες τους.

Το "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου, επισφράγισε την επιτυχημένη διεθνή πορεία του, η οποία μεταξύ άλλων πέρασε από τα φεστιβάλ των Λοκάρνο, Τορόντο και Σάντανς, κερδίζοντας στο Κλερμόν-Φεράν το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Λένα Παπαληγούρα. Η ηθοποιός βρίσκεται στο ρόλο μιας 39χρονης αεροσυνοδού που βρίσκεται σε μια πτήση από Αθήνα προς Καβάλα με ένα Boeing-737. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Nothing Holier than a Dolphin
"Nothing Holier than a Dolphin"

Από την άλλη, το παραμυθένιο "Nothing Holier Than A Dolphin" της Ισαβέλλας Μαργάρα, απέσπασε το βραβείο κοινού. Στην ταινία, η οποία εμπνέεται από τη λαϊκή παράδοση της Σάμου και του Αρκτικού Κύκλου, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα όταν δύο ψαράδες σε ένα μεσογειακό χωριό βρίσκουν ένα δελφίνι να πνίγεται στα δίχτυα τους. Το δελφίνι, με τη σειρά του, βρίσκει ένα ψαρά να πνίγεται στη θάλασσα.

Ισαβέλλα Μαργαρά - Κλερμόν Φεράν

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.