Το 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου ξεκινά με Τζαφάρ Παναχί

Η νέα διοργάνωση σηκώνει αυλαία με τη νέα ταινία του κορυφαίου Ιρανού δημιουργού.

Αρκούδες Δεν Υπάρχουν1

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση της πόλης, το 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας (2-5/3), ανακοίνωσε την ταινία έναρξής του.

Ο λόγος για το "Αρκούδες Δεν Υπάρχουν" ("No Bears") του κορυφαίου Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί. Με τον Παναχί σε ρόλο εξωτερικού παρατηρητή και ταυτόχρονα ενεργού συμμετέχοντα, η ταινία αφηγείται παράλληλα δύο ερωτικές ιστορίες με κοινό παρονομαστή την ανάγκη για διαφυγή. Εγκατεστημένος σε ένα χωριό του Ιράν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, καθοδηγεί εξ αποστάσεως το συνεργείο του καταγράφοντας την προσπάθεια ενός εξόριστου ζευγαριού να δραπετεύσει στην Ευρώπη. Παράλληλα, στο χωριό που ο ίδιος βρίσκεται, ένας απαγορευμένος έρωτας κινδυνεύει από έναν κοινωνικό περίγυρο βαθιά προκατειλημμένο και προσκολλημένο σε καταπιεστικές ιδεολογίες και παραδόσεις.

Αρκούδες Δεν Υπάρχουν2

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2022, με τον Παναχί να βρίσκεται στη φυλακή, έπειτα από απόφαση των Ιρανικών αρχών να του επιβάλλουν 6 έτη φυλάκισης και 20 έτη αποχής από οποιοδήποτε είδος δημιουργικού εγχειρήματος. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του φεστιβάλ "το ανυπότακτο πνεύμα του, διάχυτο όχι μόνο στο περιεχόμενο των ταινιών του αλλά και στον αδιάκοπο αγώνα του για τη διαφύλαξη της ελευθερίας στη δημιουργική έκφραση, καθιστά το έργο του – πέρα από κριτικά σπουδαίο – βαθιά συμβολικό. Γι' αυτό και εμείς στο KINO Athens ως οργάνωση, είμαστε περήφανοι που το "Αρκούδες Δεν Υπάρχουν' θα παρουσιαστεί ως ταινία έναρξης στο 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας, καθώς θεωρούμε πως συνοψίζει όλη τη σπουδαιότητα και ιδιαιτερότητα του ανεξάρτητου σινεμά. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Παναχί: 'Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος αντανακλά την εποχή του. Αντλεί έμπνευση από την κοινωνία. Και άρα δεν μπορεί να αδιαφορεί για εκείνη'.".

Το 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας διεξάγεται 2-5/3 στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών και Πειραιώς 144, Πετράλωνα). Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ιστορικά γεγονότα, σινεφίλ φαντασία, ταινία εποχής και σύγχρονη κωμωδία συνδυάζονται γεμάτα ιδέες, αλλά χωρίς ισορροπία, σε ένα παιχνιδιάρικο στοχασμό πάνω στην ελληνική ταυτότητα και την ευρωπαϊκή κληρονομιά.