Ο Ιάκωβος Παναγόπουλος μας κατευθύνει στον "Τρίτο Δρόμο στον Κινηματογράφο"

Στο βιβλίο του, ο ταλαντούχος ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης αναπτύσσει μια προσωπική εναλλακτική θεώρηση του σινεμά ως αναλυτικό εργαλείο αλλά και πράξη.

Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο οριζόντιο

Δύο ιδιότητες που δε συναντιούνται συχνά στο σύγχρονο κινηματογράφο, εκείνες του ακαδημαϊκού και του σκηνοθέτη, συνυπάρχουν στην περίπτωση του Ιάκωβου Παναγόπουλου. Ενός αποδεδειγμένα ταλαντούχου ανθρώπου και στους δύο κλάδους δράσης του, δηλαδή στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Πανεπιστήμιο Ιονίου) και στο σινεμά, όπου πρωτοσυστήθκε με την εξαιρετικής αφηγηματικής δεινότητας μικρού μήκους "Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς" (2019).

Ο κάτοχος διδακτορικού Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι κινηματογραφιστής και ερευνητής του πρακτικού κινηματογράφου. Η δουλειά του είναι ο συνδυασμός πρακτικής κινηματογράφησης και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο. Μετά από πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος απέκτησε το μεταπτυχιακό του πάνω στην Διεύθυνση Φωτογραφίας, στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Ο Ιάκωβος είναι ερευνητής διάφορων εργαστηρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου προσπαθεί να προσεγγίσει την διεπιστημονική διάσταση της έρευνας στο πρακτικό κινηματογράφο με άλλα επιστημονικά πεδία.

Τώρα, ο Παναγόπουλος δοκιμάζεται και συγγραφικά μέσω του πολύτιμου εγχειριδίου "Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο" (εκδόσεις Παπαζήση). Στο βιβλίο, εξερευνάται τι σημαίνει να είναι κανείς ακαδημαϊκός δάσκαλος και κινηματογραφιστής, όπως επίσης το πώς αυτοί οι δύο ρόλοι εμπνέουν ο ένας τον άλλον και κατ' αυτόν τον τρόπο διευρύνουν τη γνώση μας για τις ταινίες και τη διδασκαλία.

Για να μπορέσουμε να εντρυφήσουμε αποτελεσματικότερα στο περιεχόμενο ενός βιβλίου που δοκιμάζει κάτι πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, το "α" εξασφάλισε δύο αποκλειστικά αποσπάσματα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο εξώφυλλο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.