Ο Ιάκωβος Παναγόπουλος μας κατευθύνει στον "Τρίτο Δρόμο στον Κινηματογράφο"

Στο βιβλίο του, ο ταλαντούχος ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης αναπτύσσει μια προσωπική εναλλακτική θεώρηση του σινεμά ως αναλυτικό εργαλείο αλλά και πράξη.

Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο οριζόντιο

Δύο ιδιότητες που δε συναντιούνται συχνά στο σύγχρονο κινηματογράφο, εκείνες του ακαδημαϊκού και του σκηνοθέτη, συνυπάρχουν στην περίπτωση του Ιάκωβου Παναγόπουλου. Ενός αποδεδειγμένα ταλαντούχου ανθρώπου και στους δύο κλάδους δράσης του, δηλαδή στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Πανεπιστήμιο Ιονίου) και στο σινεμά, όπου πρωτοσυστήθκε με την εξαιρετικής αφηγηματικής δεινότητας μικρού μήκους "Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς" (2019).

Ο κάτοχος διδακτορικού Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι κινηματογραφιστής και ερευνητής του πρακτικού κινηματογράφου. Η δουλειά του είναι ο συνδυασμός πρακτικής κινηματογράφησης και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο. Μετά από πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος απέκτησε το μεταπτυχιακό του πάνω στην Διεύθυνση Φωτογραφίας, στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Ο Ιάκωβος είναι ερευνητής διάφορων εργαστηρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου προσπαθεί να προσεγγίσει την διεπιστημονική διάσταση της έρευνας στο πρακτικό κινηματογράφο με άλλα επιστημονικά πεδία.

Τώρα, ο Παναγόπουλος δοκιμάζεται και συγγραφικά μέσω του πολύτιμου εγχειριδίου "Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο" (εκδόσεις Παπαζήση). Στο βιβλίο, εξερευνάται τι σημαίνει να είναι κανείς ακαδημαϊκός δάσκαλος και κινηματογραφιστής, όπως επίσης το πώς αυτοί οι δύο ρόλοι εμπνέουν ο ένας τον άλλον και κατ' αυτόν τον τρόπο διευρύνουν τη γνώση μας για τις ταινίες και τη διδασκαλία.

Για να μπορέσουμε να εντρυφήσουμε αποτελεσματικότερα στο περιεχόμενο ενός βιβλίου που δοκιμάζει κάτι πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, το "α" εξασφάλισε δύο αποκλειστικά αποσπάσματα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο εξώφυλλο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.