"Σινεμά με τον Φρόυντ": Προβολή του "Tokyo Story" στο Τριανόν

Η επιτυχημένη σειρά προβολών της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας επιστρέφει με ένα αριστούργημα.

tokyo_story

Η ταινία "Ταξίδι στο Τόκιο" ("Tokyo Story", 1953) του Γιασουζίρο Όζου, προβάλλεται την Κυριακή 22 Ιανουαρίου (5 μ.μ) στον Κινηματογράφο Τριανόν, στο πλαίσιο της σειράς κινηματογραφικών προβολών με τίτλο "Σινεμά με τον Φρόυντ". Οι προβολές πραγματοποιούνται και φέτος σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν και διοργανώνονται για έβδομη χρονιά από την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Συζητούν οι: Μαρία Παραδείση (ιστορικός κινηματογράφου) και Νίκος Λαμνίδης (ψυχαναλυτής) ενώ τη συζήτηση συντονίζει η Λίζα Νικολοπoύλου. 

Με διεισδυτική ευαισθησία, χωρίς συναισθηματισμούς και πρόθεση να κατακρίνει ή να συγχωρέσει, ο Όζου πραγματεύεται προσφιλή του θέματα: τη διάλυση της οικογένειας, το χάσμα των γενεών που δεν γεφυρώνεται, την ξέφρενη πορεία ενός κόσμου που αλλάζει συνεχώς και όπου δεν υπάρχει χώρος και χρόνος συνάντησης με τον εαυτό και με τους άλλους. Με κινηματογραφική λιτότητα, όπου η κίνηση έρχεται από τα άτομα ή τη φύση, μέσα από τη σιωπή ή με λόγια απέριττα και υπαινικτικά που, όμως, λένε πολλά, χωρίς ήρωες αλλά με πρόσωπα διαχρονικά, ο σκηνοθέτης μετατρέπει μια φαινομενικά απλή ιστορία σε ένα αριστουργηματικό ταξίδι ματαιώσεων και απομυθοποιήσεων, ένα ταξίδι αναζήτησης αγάπης και νοήματος, όπως εκείνο της ζωής. Πρωταγωνιστούν: Σίτζου Ρίου, Σιέκο Χιγκασιγιάμα, Σετσούκο Χάρα, Χαρούκο Σουγκιμούρα, Νόμπουο Νακαμούρα, Σο Γιαμαμούρα.

Η υπόθεση

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την επαρχία ξεκινά να επισκεφτεί τα μεγαλύτερα παιδιά του καθώς και τα εγγόνια του, τα οποία θα γνωρίσει για πρώτη φορά. Τα παιδιά, μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά τους, δυσκολεύονται να βρουν χρόνο και χώρο για τους γονείς. Εκείνοι από την πλευρά τους δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον σκληρό ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Οι γονείς γυρνούν σπίτι. Ένα αναπάντεχο, όμως, γεγονός θα αναγκάσει τα παιδιά να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής στο πατρικό τους. 

Γενική είσοδος: 7 ευρώ | psychoanalysis.gr | Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Πολ Μεσκάλ δηλώνει "άλλος άνθρωπος" μετά το σερί των επιτυχιών του

Πως η δημοφιλία είναι δίκοπο μαχαίρι ομολογεί πως αντιλαμβάνεται, τώρα, ο Ιρλανδός ηθοποιός όπως εκμυστηρεύτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/10/2024

Ο σκηνοθέτης του "Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου" κάνει ριμέικ το "American Psycho"

Το οριακό βιβλίο του Μπρετ Ίστον Έλις πρόκειται να μεταφερθεί ξανά στον κινηματογράφο από τον Λούκα Γκουαντανίνο.

Το "Λάθος" του Αντώνη Σαμαράκη γίνεται ταινία

Ο σκηνοθέτης Θεόφιλος Παπαστυλιανός και η εταιρία παραγωγής Αργοναύτης φέρνουν το εμβληματικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη.

Το Πάντειο φιλοξενεί συνέδριο με θέμα την κριτική κινηματογράφου

Για πρώτη φορά το πανεπιστήμιο διοργανώνει μια ημερίδα με αυτήν τη θεματική που φέρνει στο επίκεντρο την ιστορία και τη μεθοδολογία του κλάδου.

7ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Μαγεία και δημιουργία στη μεγάλη οθόνη

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει για 7η φορά με ένα πλούσιο πρόγραμμα που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ευαισθητοποίηση στα νέα κοινά, προσφέροντας μικρού μήκους ταινίες που εξερευνούν θέματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Ο κινηματογράφος Ανδόρα αλλάζει και γίνεται Newman!

Η αίθουσα της Σεβαστουπόλεως ανανεώνεται και εμπλουτίζει τις δράσεις της.

7ο BCK Συμπόσιο Κινηματογράφου: Δημιουργικές εξερευνήσεις και εργαστήρια στον κινηματογράφο και την τέχνη

Το φεστιβάλ του Balkan Can Kino προσκαλεί το κοινό σε μια σειρά από εκδηλώσεις και εργαστήρια, όπου η τέχνη και ο κινηματογράφος συναντούν τη δημιουργικότητα και τη συνύπαρξη.