"Μικρασία 100 χρόνια μετά": Ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες του Χαλανδρίου

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Αθηνά», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μικρασία 100 χρόνια μετά

Ο Δήμος Χαλανδρίου, τιμώντας τον προσφυγικό ελληνισμό και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ έρευνας "Μικρασία 100 χρόνια μετά", το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή την Πέμπτη 12 & την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στον κινηματογράφο "Αθηνά", στις 9 μ.μ..

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ έρευνας που ακολουθεί τα αχνάρια των προσφύγων του Χαλανδρίου, οι οποίοι με μόχθο και πολύχρονη προσπάθεια, κατάφεραν να ξαναφτιάξουν μια νέα ζωή και να μπολιάσουν δημιουργικά τη νέα πατρίδα όχι μόνο με τον πολιτισμό αλλά και με τους αγώνες τους.

Η έρευνα, η καταγραφή και η συλλογή των μαρτυριών έγινε με φροντίδα σε διάστημα έξι μηνών, δημιουργώντας τελικώς ένα σύνολο αρχειακού υλικού, μια αρχειακή "βιβλιοθήκη" μαρτυριών, που αντανακλά το διαχρονικό πολιτισμικό γίγνεσθαι των Μικρασιατών. Η καταγραφή αυτή είναι διαθέσιμη για μελέτη σε κάθε ενδιαφερόμενο, ως αντικείμενο ιστορικής, φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης.

"Η παραγωγή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, όπως και όλες οι δράσεις που
οργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη
Μικρασιατική Καταστροφή, είναι οφειλόμενη τιμή στον προσφυγικό ελληνισμό της
πόλης και απανταχού", υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με αφορμή την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ.

Ο σκηνοθέτης, από την άλλη, Αντώνης Τσάβαλος, σημείωσε πως "η έρευνα και η κάμερα του ντοκιμαντέρ εστίασε στις αυθεντικές αφηγήσεις των κατοίκων των προσφυγικών συνοικισμών, στοχεύοντας να καταγράψει όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής τους, η οποία δημιούργησε και έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην ιστορική συνέχεια".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αθηνά

Σολωμού 18, Πλ. Χαλανδρίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εικόνες από τις κατάμεστες προβολές του 15ου Athens Open Air Film Festival

Μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε για τη διοργάνωση, η οποία μετέτρεψε την πόλη σε ένα απέραντο θερινό σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
10/09/2025

Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Γιώργο Τσεμπερόπουλο στο 66ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο επιδραστικός σκηνοθέτης έχει την τιμητική του στην προσεχή κινηματογραφική διοργάνωση.

Ο Γουίλεμ Νταφόε είναι πανούργος μεγιστάνας στο τρέιλερ του "Birthday Party"

Το γυρισμένο στην Ελλάδα φιλμ αποτελεί μεταφορά του βιβλίου "Το πάρτι γενεθλίων" του Πάνου Καρνέζη.

Αξίζει το cancel η Σίντνεϊ Σουίνι;

Η νεαρή ηθοποιός απασχολεί το X (πρώην Twitter), το Χόλιγουντ και τους επενδυτές σε έναν ‘πόλεμο’ κουλτούρας που αντικατοπτρίζει την πολιτική κατάσταση της εποχής.

Το Ίδρυμα Ωνάση πιο "Immersive" από ποτέ στο Φεστιβάλ Βενετίας

Μιλήσαμε με τους συντελεστές του Onassis ONX, το οποίο φέτος συμμετείχε στην Μπιενάλε με τρεις παραγωγές που αλλάζουν τη σχέση μας με το σώμα μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

'Η Κατάρα του Σέλμπι Όουκς' είναι η επόμενη αξιοπρόσεκτη ταινία τρόμου που έρχεται στα σινεμά

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός καταξιωμένου κριτικού κινηματογράφου υπόσχεται να μας τρομάξει.

Αφιέρωμα στον Πάνο Χ. Κούτρα: Το ελληνικό queer cinema στο επίκεντρο

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα σε έναν από τους πιο πρωτοπόρους Έλληνες σκηνοθέτες, με προβολές όλων των μεγάλου μήκους και μικρού μήκους ταινιών του.