MiQ Festival: Διήμερο αλβανικού σινεμά στην Κυψέλη

Μια νέα συλλογικότητα παρουσιάζει ταινίες από την Αλβανία αλλά και μια έκθεση γύρω από το μεταναστευτικό βίωμα με ελεύθερη είσοδο.

paramithi_apo_to_parelthon «Παραμύθι από το Παρελθόν»

Το πάντα δραστήριο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων φιλοξενεί το νεοφερμένο MiQ Festival (7-8/1, είσοδος ελεύθερη).

Πρόκειται για μία διήμερη κινηματογραφική εκδήλωση που διοργανώνεται από τη συλλογικότητα MiQ, η οποία αποτελείται από μεταναστά β’ γενιάς από την Αλβανία στην Ελλάδα τα οποία έχουν ως σκοπό "μέσω του αλβανόφωνου κινηματογράφου και της τέχνης της διασποράς να λειτουργήσει επανορθωτικά, ως προς εμάς, και διεκδικητικά, ως προς τη θέση μας στη χώρα", όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου. Με τα λόγια των μελών του MiQ: "Οργανώνουμε προβολές, αγκαλιές και συζητήσεις που άργησαν πολύ να έρθουν, που θέλαμε εδώ και καιρό και μόλις τώρα, αργά, για πρώτη φορά δεχόμαστε. Είμαστε εδώ για να δείξουμε τα σημεία του Αλβανικού κινηματογράφου που αγαπάμε, αλλά και να εξερευνήσουμε, να αποδομήσουμε και να αναιρέσουμε την προπαγάνδα που υπέστησαν οι προηγούμενες γενιές, καθώς και τις πατριαρχικές και φοβικές αντιλήψεις που έχουν αναπτυχθεί εντός και εκτός του σινεμά. Ο υποτιτλισμός μάς αντιπροσωπεύει, γιατί το κάνουμε από πάντα, μεταφράζαμε την Ελλάδα στους γονείς μας και την Αλβανία στα φίλα μας από πάντα, γιατί ο υποτιτλισμός είναι αυτό το ανάμεσα, η γέφυρα που θέλουμε να χτίσουμε, η διαφάνεια και η προσβασιμότητα στον χώρο που μας φιλοξενει. Είμαστε η προσπάθεια να διαβάσεις τους υπότιτλους ενώ βλέπεις μια ταινία".

Το πρόγραμμα ξεκινά με μία έκθεση τέχνης με θέμα το μεταναστευτικό βίωμα και στη συνέχεια προβάλλονται οι ταινίες "Παραμύθι από το Παρελθόν" (Ντίμιτερ Αναγκνόστι, 1987) και η μικρού μήκους "NËNA" (Για Πίχι Ιρακέμα, 2020).

paramithi_apo_to_parelthon2
"Παραμύθι από το Παρελθόν"

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Παραμύθι από το Παρελθόν / Përrallë nga e kaluara (1987, 86’, Dhimitër Anagnosti)
Η Μαριγκό, πρωταγωνιστρια της ταινίας, προέρχεται από πολύ φτωχή οικογένεια και αναγκάζεται να παντρευτεί τον κατά πάρα πολύ μικρότερο 14χρονο Γκίνο, ο οποίος προέρχεται από μια πλούσια και γνωστή οικογένεια του χωριού, για να αναλάβει πλήρως τις εργασίες του σπιτιού και των χωραφιών της οικογένειάς του. Η παράλογη αυτή κατάσταση καθίσταται δυνατή λόγω της ταξικής δύναμης της οικογένειας του Γκίνο, με την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού και τις ευλογίες του θρησκευτικού φορέα. Η Μαριγκό με τον Γκίνο και τον Τριμ, τον άντρα με τον οποίο η Μαριγκό είναι ερωτευμένη, καταστρώνουν ένα σχέδιο για να γελοιοποιήσουν τις αρχές και την εκκλησία και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους.

NËNA (2020, 16’, Ya Pihi Irakema)
Το "NËNA” είναι μια ταινία παρατήρησης, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την καθημερινότητα μιας 75χρονης γυναίκας που ζει σε ένα μικρό αγροτικό χωριό της Αλβανίας με την ανάπηρη κόρη της. Αν και η καθημερινότητά της είναι γεμάτη και παραμένει ενεργή, ο φόβος της για το τι θα συμβεί στην κόρη της αφού πεθάνει την κατακτά. NËNA στα αλβανικά σημαίνει και γιαγιά και μητέρα.

Πρόγραμμα MiQ Festival:

Σάββατο
13:00 – 16:00 / Έκθεση Τέχνης
17:00 – 19:00 / Προβολές Ταινιών
20:00 – 21:30 / Ανοιχτή Συζήτηση για τις Ταινίες

Κυριακή
13:00 – 16:00 / Έκθεση Τέχνης
17:00 – 19:00 / Προβολές Ταινιών
20:00 – 21:30 / Πάνελ και Ανοιχτή Συζήτηση για Κουήρ Φεμινιστικό και Μεταναστευτικό Κίνημα

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 67 ελληνικές συμμετοχές του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αυτοί είναι οι εγχώριοι τίτλοι που θα παρακολουθήσουμε στη μεγάλη γιορτή του φετινού φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/02/2024

Ο σπουδαίος Βιμ Βέντερς μιλά στο "α" για τις "Υπέροχες Μέρες"

Ένας από τους πιο εμβληματικούς Ευρωπαίους σκηνοθέτες μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για το νέο χαμηλότονα ποιητικό φιλμ του.

Υπέροχες Μέρες

Μια αίσθηση ζεν κυριαρχεί σ' αυτό το μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα, το οποίο αποκαλύπτει πλάνο πλάνο έναν κόσμο τυλιγμένο σε μια βαθιά αστική μελαγχολία. Οσκαρική υποψηφιότητα διεθνούς ταινίας και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών.

Εκεί που το Κακό Παραμονεύει

Ενδιαφέρουσες ιδέες ενσωματώνονται πειστικά στους κανόνες μιας ταινίας τρόμου, η οποία προσπαθεί να χειριστεί εναλλακτικά το κλισέ του δαιμονισμού.

Ένα Τέλος και Μια Αρχή

Δράμα επιβίωσης που αγγίζει τα όρια του θρίλερ. Ρεαλιστική περιγραφή, στέρεες ερμηνείες, αφηγηματική αναποφασιστικότητα.

Το Χέρι της Θείας Δίκης

Αφόρητα προβλέψιμο νεονουάρ που προσπαθεί να "παίξει βρόμικα", αλλά πώς να τα καταφέρει με την Άντι ΜακΝτάουελ ως βλάχα, σαδίστρια αρχιδολοφόνο;

Εμπόλεμη Ζώνη

Εντυπωσιακά κινηματογραφημένη δράση και εικονογραφία που συναρπάζει καλλωπίζουν μια ελαττωματική περιπέτεια με χαλασμένη ηθική πυξίδα.