MiQ Festival: Διήμερο αλβανικού σινεμά στην Κυψέλη

Μια νέα συλλογικότητα παρουσιάζει ταινίες από την Αλβανία αλλά και μια έκθεση γύρω από το μεταναστευτικό βίωμα με ελεύθερη είσοδο.

paramithi_apo_to_parelthon «Παραμύθι από το Παρελθόν»

Το πάντα δραστήριο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων φιλοξενεί το νεοφερμένο MiQ Festival (7-8/1, είσοδος ελεύθερη).

Πρόκειται για μία διήμερη κινηματογραφική εκδήλωση που διοργανώνεται από τη συλλογικότητα MiQ, η οποία αποτελείται από μεταναστά β’ γενιάς από την Αλβανία στην Ελλάδα τα οποία έχουν ως σκοπό "μέσω του αλβανόφωνου κινηματογράφου και της τέχνης της διασποράς να λειτουργήσει επανορθωτικά, ως προς εμάς, και διεκδικητικά, ως προς τη θέση μας στη χώρα", όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου. Με τα λόγια των μελών του MiQ: "Οργανώνουμε προβολές, αγκαλιές και συζητήσεις που άργησαν πολύ να έρθουν, που θέλαμε εδώ και καιρό και μόλις τώρα, αργά, για πρώτη φορά δεχόμαστε. Είμαστε εδώ για να δείξουμε τα σημεία του Αλβανικού κινηματογράφου που αγαπάμε, αλλά και να εξερευνήσουμε, να αποδομήσουμε και να αναιρέσουμε την προπαγάνδα που υπέστησαν οι προηγούμενες γενιές, καθώς και τις πατριαρχικές και φοβικές αντιλήψεις που έχουν αναπτυχθεί εντός και εκτός του σινεμά. Ο υποτιτλισμός μάς αντιπροσωπεύει, γιατί το κάνουμε από πάντα, μεταφράζαμε την Ελλάδα στους γονείς μας και την Αλβανία στα φίλα μας από πάντα, γιατί ο υποτιτλισμός είναι αυτό το ανάμεσα, η γέφυρα που θέλουμε να χτίσουμε, η διαφάνεια και η προσβασιμότητα στον χώρο που μας φιλοξενει. Είμαστε η προσπάθεια να διαβάσεις τους υπότιτλους ενώ βλέπεις μια ταινία".

Το πρόγραμμα ξεκινά με μία έκθεση τέχνης με θέμα το μεταναστευτικό βίωμα και στη συνέχεια προβάλλονται οι ταινίες "Παραμύθι από το Παρελθόν" (Ντίμιτερ Αναγκνόστι, 1987) και η μικρού μήκους "NËNA" (Για Πίχι Ιρακέμα, 2020).

paramithi_apo_to_parelthon2
"Παραμύθι από το Παρελθόν"

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Παραμύθι από το Παρελθόν / Përrallë nga e kaluara (1987, 86’, Dhimitër Anagnosti)
Η Μαριγκό, πρωταγωνιστρια της ταινίας, προέρχεται από πολύ φτωχή οικογένεια και αναγκάζεται να παντρευτεί τον κατά πάρα πολύ μικρότερο 14χρονο Γκίνο, ο οποίος προέρχεται από μια πλούσια και γνωστή οικογένεια του χωριού, για να αναλάβει πλήρως τις εργασίες του σπιτιού και των χωραφιών της οικογένειάς του. Η παράλογη αυτή κατάσταση καθίσταται δυνατή λόγω της ταξικής δύναμης της οικογένειας του Γκίνο, με την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού και τις ευλογίες του θρησκευτικού φορέα. Η Μαριγκό με τον Γκίνο και τον Τριμ, τον άντρα με τον οποίο η Μαριγκό είναι ερωτευμένη, καταστρώνουν ένα σχέδιο για να γελοιοποιήσουν τις αρχές και την εκκλησία και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους.

NËNA (2020, 16’, Ya Pihi Irakema)
Το "NËNA” είναι μια ταινία παρατήρησης, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την καθημερινότητα μιας 75χρονης γυναίκας που ζει σε ένα μικρό αγροτικό χωριό της Αλβανίας με την ανάπηρη κόρη της. Αν και η καθημερινότητά της είναι γεμάτη και παραμένει ενεργή, ο φόβος της για το τι θα συμβεί στην κόρη της αφού πεθάνει την κατακτά. NËNA στα αλβανικά σημαίνει και γιαγιά και μητέρα.

Πρόγραμμα MiQ Festival:

Σάββατο
13:00 – 16:00 / Έκθεση Τέχνης
17:00 – 19:00 / Προβολές Ταινιών
20:00 – 21:30 / Ανοιχτή Συζήτηση για τις Ταινίες

Κυριακή
13:00 – 16:00 / Έκθεση Τέχνης
17:00 – 19:00 / Προβολές Ταινιών
20:00 – 21:30 / Πάνελ και Ανοιχτή Συζήτηση για Κουήρ Φεμινιστικό και Μεταναστευτικό Κίνημα

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.