"Μην πιστεύεις την αλήθεια": Βιβλίο για τον Τζον Κασαβέτη από τη CineDogs

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα για τις 11 από τις 12 ταινίες που συγκροτούν τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, με τις ελληνικές ρίζες, ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες που ασχολήθηκαν με τον ανεξάρτητο κινηματογράφο.

Μην πιστεύεις την αλήθεια

Η κινηματογραφική έκδοση "Τζον Κασαβέτης - Μην πιστεύεις την αλήθεια" κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της χώρας, από τις εκδόσεις Κυψέλη. Πρόκειται για ένα εγχείρημα της κινηματογραφικής σελίδας CineDogs.

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα για τις 11 από τις 12 ταινίες που συγκροτούν τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, με τις ελληνικές ρίζες, ενός από τους πρώτους σκηνοθέτες που ασχολήθηκαν με τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Το καλλιτεχνικό σκηνοθετικό του στυλ φημίζεται για την ικανότητά του να αφηγείται ρεαλιστικές ιστορίες.

Ο σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους γράφει, μεταξύ άλλων, στο εξώφυλλο του βιβλίου : "Οι ταινίες σου είναι για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την έλλειψή της, τη μοναξιά, τη χαρά, τη λύπη, την έκσταση και την ανθρώπινη βλακεία. Για την αεικίνητη φύση μας, τη μέθη της ζωής, το σθένος και τη λαγνεία, την αδυναμία επικοινωνίας και τον φόβο. Πάνω απ’ όλα, όμως, μιλάνε για την αγάπη και μας ταξιδεύουν πιο μακριά από τη μελέτη οποιασδήποτε αφηγηματικής φόρμας. Ναι, είσαι σπουδαίος σκηνοθέτης, ένας από τους αγαπημένους μου. Αλλού είναι η ουσία όμως: στο γεγονός ότι οι ταινίες σου φωτίζουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η αλήθεια του σελιλόιντ και η ομορφιά, παραξενιά και πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τζον Κασαβέτη, σου βγάζω το καπέλο. Και το κρατάω στο ύψος της καρδιάς".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/11/2025

Πού θα δεις όλες τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη

Λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας του ταινίας, όλη η φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη αποκλειστικά στο cinobo.com

Ξεκινάει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Μπαίνοντας δυναμικά στη δεύτερη δεκαετία του, το πετυχημένο σινε-event της Καλαμάτας σηκώνει αυλαία και από τις 21 έως τις 30/11 παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα 108 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πλούσιο καλειδοσκόπιο παράλληλων δράσεων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Χλίνουρ Πάλμασον έκανε μια ταινία για την "Αγάπη που Απομένει"

Μιλήσαμε με τον διακεκριμένο Ισλανδό δημιουργό που σκηνοθετεί ένα βραδυφλεγές οικογενειακό δράμα με φόντο τα επιβλητικά τοπία του απομακρυσμένου νησιού.

Pt-shorts: Οι βραβευμένες ταινίες του 2025 στην Αθήνα

Tο pt-shorts: Potidania Film Festival επιστρέφει στην Αθήνα με μια ειδική προβολή των 6 βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους του 2025.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 20 Νοεμβρίου.