Άνοιγμα γεμάτο ερωτηματικά για το "Avatar: The Way of Water" στις αμερικανικές αίθουσες

Με 134 εκατομμύρια δολάρια και χαμηλότερα από τις προβλέψεις έκανε ντεμπούτο το πολυαναμενόμενο σίκουελ του Τζέιμς Κάμερον, το οποίο όμως έχει ισχυρή δυναμική για μακρά και κερδοφόρο τελικά πορεία στο παγκόσμιο box office.

Avatar_The_Way_of_Water5

Όλοι γνωρίζαμε πως το πολυαναμενόμενο σίκουελ στο sci-fi έπος του Τζέιμς Κάμερον που έσπασε κάθε εισπρακτικό ρεκόρ δεν θα ήταν ένας σπρίντερ του box office, αλλά ένας δρομέας μακρινών εισπρακτικών αποστάσεων. Επιπλέον, η διάρκεια των 192 λεπτών και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του τρισδιάστατου φορμά έκαναν εξαρχής την πρόβλεψη της εμπορικής πορείας του καινούριου "Avatar" εξαιρετικά δύσκολη από το πρώτο τριήμερό του. Οι εκτιμήσεις ήθελαν το άνοιγμα γύρω στα 150 εκατομμύρια δολάρια (το πρώτο είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2009 με 77 εκατ.), οπότε η επίδοση των 134 εκατ. μοιάζει εκ πρώτης όψεως ελαφρά απογοητευτική. Σε κάθε περίπτωση, κανένα ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί πριν το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς και πολλές ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το "The Way of Water" έχει τη δυναμική για μια εντυπωσιακή πορεία σε βάθος χρόνου.

Η έλλειψη ανταγωνισμού αποτελεί μια απ’ αυτές, το θερμό word of mouth μια άλλη, αλλά η κυριότερη είναι πως οι περισσότερες προβολές των αιθουσών IMAX, PLF (Premium Large Format) και 3D ήταν sold out, ενώ οι ανάλογες προπωλήσεις κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Λογικό, μιας και οι θεατές σχεδιάζουν να δουν τη συγκεκριμένη ταινία στις ιδανικότερες συνθήκες, κάτι το οποίο δεν είναι άμεσα εφικτό λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας "ειδικών" αιθουσών, αλλά και της μεγάλης διάρκειας που δεν επιτρέπει μεγάλο εύρος βολικών ωραρίων. Μια πολύ πρώτη και ευρεία πρόβλεψη, πάντως, θα ήταν πως το "The Way of Water" θα βρεθεί τελικά σίγουρα πάνω από τα 400 και πιθανότατα κάτω από τα 750 εκατ., με το στοίχημα της κερδοφορίας του να μετατίθεται στις διεθνείς επιδόσεις – εκεί η πρώτη ταινία έχει συγκεντρώσει 1,99 δις! Το άνοιγμα της ταινίας εκτός ΗΠΑ συγκέντρωσε 301 εκατ., με την Κίνα (57,1 εκατ.) σε μερικό lockdown λόγω νέας έξαρσης του κορωνοϊού, ένα αισιόδοξο ποδαρικό που μπορεί τελικά να σπρώξει το τελικό παγκόσμιο άθροισμα των εισπράξεων στο 1,5 δις. Νούμερο το οποίο θα δώσει πράσινο φως όχι μόνο για άλλο ένα, αλλά για τρεις ακόμα συνέχειες που θα ολοκληρώσουν τη saga της κινηματογραφικής Πανδώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.