Άνοιγμα γεμάτο ερωτηματικά για το "Avatar: The Way of Water" στις αμερικανικές αίθουσες

Με 134 εκατομμύρια δολάρια και χαμηλότερα από τις προβλέψεις έκανε ντεμπούτο το πολυαναμενόμενο σίκουελ του Τζέιμς Κάμερον, το οποίο όμως έχει ισχυρή δυναμική για μακρά και κερδοφόρο τελικά πορεία στο παγκόσμιο box office.

Avatar_The_Way_of_Water5

Όλοι γνωρίζαμε πως το πολυαναμενόμενο σίκουελ στο sci-fi έπος του Τζέιμς Κάμερον που έσπασε κάθε εισπρακτικό ρεκόρ δεν θα ήταν ένας σπρίντερ του box office, αλλά ένας δρομέας μακρινών εισπρακτικών αποστάσεων. Επιπλέον, η διάρκεια των 192 λεπτών και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του τρισδιάστατου φορμά έκαναν εξαρχής την πρόβλεψη της εμπορικής πορείας του καινούριου "Avatar" εξαιρετικά δύσκολη από το πρώτο τριήμερό του. Οι εκτιμήσεις ήθελαν το άνοιγμα γύρω στα 150 εκατομμύρια δολάρια (το πρώτο είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2009 με 77 εκατ.), οπότε η επίδοση των 134 εκατ. μοιάζει εκ πρώτης όψεως ελαφρά απογοητευτική. Σε κάθε περίπτωση, κανένα ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί πριν το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς και πολλές ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το "The Way of Water" έχει τη δυναμική για μια εντυπωσιακή πορεία σε βάθος χρόνου.

Η έλλειψη ανταγωνισμού αποτελεί μια απ’ αυτές, το θερμό word of mouth μια άλλη, αλλά η κυριότερη είναι πως οι περισσότερες προβολές των αιθουσών IMAX, PLF (Premium Large Format) και 3D ήταν sold out, ενώ οι ανάλογες προπωλήσεις κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Λογικό, μιας και οι θεατές σχεδιάζουν να δουν τη συγκεκριμένη ταινία στις ιδανικότερες συνθήκες, κάτι το οποίο δεν είναι άμεσα εφικτό λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας "ειδικών" αιθουσών, αλλά και της μεγάλης διάρκειας που δεν επιτρέπει μεγάλο εύρος βολικών ωραρίων. Μια πολύ πρώτη και ευρεία πρόβλεψη, πάντως, θα ήταν πως το "The Way of Water" θα βρεθεί τελικά σίγουρα πάνω από τα 400 και πιθανότατα κάτω από τα 750 εκατ., με το στοίχημα της κερδοφορίας του να μετατίθεται στις διεθνείς επιδόσεις – εκεί η πρώτη ταινία έχει συγκεντρώσει 1,99 δις! Το άνοιγμα της ταινίας εκτός ΗΠΑ συγκέντρωσε 301 εκατ., με την Κίνα (57,1 εκατ.) σε μερικό lockdown λόγω νέας έξαρσης του κορωνοϊού, ένα αισιόδοξο ποδαρικό που μπορεί τελικά να σπρώξει το τελικό παγκόσμιο άθροισμα των εισπράξεων στο 1,5 δις. Νούμερο το οποίο θα δώσει πράσινο φως όχι μόνο για άλλο ένα, αλλά για τρεις ακόμα συνέχειες που θα ολοκληρώσουν τη saga της κινηματογραφικής Πανδώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εκδήλωση αφιερωμένη στα φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Χίτσκοκ και πάνω σε αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.

Αφιερώματα στους σκηνοθέτες Σταύρο Ψυλλάκη και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ από το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το έργο δύο κορυφαίων δημιουργών έχει την τιμητική του στην προσεχή μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.